Parforhold parterapi

To velbevarede “hemmeligheder”

Kunne du tænke dig at vide noget (om din partner), som du måske ikke anede noget om, og at denne viden vil gøre jeres samvær og parforhold lettere og sjovere?

”Hvorfor trækker manden sig, og hvorfor vil kvinden snakke?”

Ét er, at du kan udtrykke dig klart og tydeligt, så du i højere grad får, hvad du gerne vil have. Noget andet er at vide, hvad der ikke kan lade sig gøre; altså at være klar over, hvad der er muligt og ikke muligt.

Forskellen mellem mænd og kvinder er stor. KÆMPESTOR! Mange er slet ikke klar over, hvor stor den egentlig er. De TROR (fejlagtigt) at de kender deres partner godt, og at partneren på mange måder ligner dem selv. At de er ens. Stor fejltagelse, der afstedkommer mange misforståelser og frustrationer.

Mænd og kvinder har hver deres “hemmelighed” for hinanden. Eller med andre ord: Der er noget, de ikke véd om den anden, og som derfor kan betegnes som en “hemmelighed”. Egentlig er det blot manglende viden og erfaring. I parterapien kommer det ofte som en stor overraskelse, når jeg afslører disse “hemmeligheder”.
.

7:22 minutter https://youtu.be/cEMBwC0ygvk
.
Jeg vil her afsløre et par ”hemmeligheder”, som slet ikke burde være ubevidste og skjulte. Jeg har mange gange i min terapipraksis oplevet, at henholdsvis manden (hvis han har en stærk maskulin side) og kvinden (den feminine) er ved at falde ned af stolen af forbavselse over det modsatte køns ”hemmelighed”. Til gengæld tager de deres egen ”hemmelighed” for givet, og forventer, at det burde partneren da vide. Ofte har ingen af dem været gode nok til tydeligt at udtrykke, hvad de gerne vil have, og det er derfor, at det kan forblive en hemmelighed mellem dem år efter år.

Husk, at jeg taler om den maskuline og feminine side. I nogle parforhold har manden og kvinden byttet roller, hvilket der ikke er noget som helst i vejen med.

Mandens ”hemmelighed” (den maskuline side i begge køn)

dreamstimelarge_32214622Manden har kun én eneste hemmelighed – til forskel fra kvinden, som har mange. Grunden er, at mænd er meget enkle, mens kvinder er meget komplekse.

– Manden vil anerkendes af en glad kvinde. Mange kvinder er ikke klar over, at et smil, et kærligt blik og et sødt ord betyder alverden for manden, når det kommer fra hans kvinde. Det kan udtrykkes i fire ord: “Happy wife – happy life” (glad kvinde – godt liv). Hvis hun viser ham, at hun er glad og tilfreds, bliver han selv glad. Det får ham til at vokse og føle sig stærkere og mere som en maskulin mand – hvilket giver kvinden endnu mere grund til at smile. Vi mænd er på en måde ret primitive og naive (i forhold til kvinder, der er meget komplekse). Hvis vores kvinde er glad, tror vi, at det er OS, der har gjort hende glad, og det gør os stolte og mere maskuline med selvtillid og højere selvværd.

Hvis kvinden derimod er sur og utilfreds, føler manden, at han skal løse endnu et problem i sit liv – eller han kan føle, at det er hans skyld, at hun er sur. Mænd er fixere.

Og manden kan kun gøre én ting ad gangen. Hvis hans kvinde er sur, skal han først løse det problem. Hvis hun er glad, kan han trygt drage ud og jage sabelkatte….

For (de fleste) kvinder er der en dobbelt fordel ved at være i godt humør: Det er dejligt at være glad i forhold til at være sur og ked af det, og manden bliver fyldt op med positiv energi, der gør ham i stand til at udfolde sig som maskulin mand, hvilket egentlig er, hvad kvinden ønsker sig. Derfor skal hun selv tage ansvar for at bringe sig i godt humør.

Læs på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hvad-skal-der-til-for-at-blive-glad om hvordan du kan gøre dig selv glad. Det er nemlig DIT ansvar alene.

Kvindens ”hemmelighed” (den feminine side i begge køn)

dreamstimelarge_34754966Kvinder har som sagt mange flere hemmeligheder, men her kommer nogle få af de vigtigste.

– Først og fremmest vil kvinden gerne begæres af sin mand. At manden påtager sig sit lederansvar som mand og begærer sin kvinde, hvilket kun har lidt med sex at gøre. Når kvinden bliver begæret, skal hun blot respondere på dette og tydeligt udtrykke sin tilfredshed, glæde og lykke.
Grunden til at det er så vigtigt for kvinden kommer helt tilbage fra urtiden, hvor kvinden var fysisk svagere end manden og var afhængig af at han kunne forsvare hende og deres afkom. Hvis han løb med en frille, var hun prisgivet og ville blive ædt af de vilde dyr.

– En anden vigtig hemmelighed er, at kvinder vil mærke at manden kan rumme hende og hendes følelser.
Dette betyder, at han kan stå som en KLIPPE i hendes følelsesmæssige stormvejr, og ikke løbe sin vej, eller gå til modangreb, eller komme med alle sine ”syge” rationelle forklaringer. Læs hvad rumme betyder midt på side www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hvorfor-skal-manden-kunne-sige-nej-til-sin-kvinde.

– En tredje vigtig ting er, at hun hellere vil høre en dårlig nyhed, end slet ikke at høre nogen nyheder. Kvinden/det feminine vil gerne udtrykke sig og have respons, mens manden/det maskuline helst vil holde mund. (I ”Brønden og Elastikken” www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/bronden-og-elastikken beskriver jeg mere detaljeret dette.) Kvinden har brug for at mærke sin mand. Hvis han er tavs og lukket, kan det føles som den rene tortur for hende. Mange mænd har den opfattelse, at hvis de ikke har gode nyheder, er det bedre ikke at sige noget. En typisk mand tumler selv med sine problemer, indtil han har en løsning klar, og når han så endelig præsenterer det flotte resultat for sin kvinde, kan han ikke forstå, at hun i mellemtiden er blevet sur!

Mange mænd bliver overraskede over at høre, hvor vigtigt det er for kvinden, at han meddeler sig. At han på en selvansvarlig måde tydeligt viser hende, hvordan han har det – også når han er i dårligt humør. Måske ISÆR når han er i dårligt humør. Selv om han synes, at hun er en mær, er det bedre, at han fortæller det til hende direkte, end at han holder mund og lukker sig inde. Ofte er det nok for kvinden, at han blot fortæller, at han er tavs, fordi der er noget på arbejde eller ved bilen, der plager ham. Så er hun nemlig klar over, at det ikke er hende eller parforholdet, der gør ham mut. Det er meget mod mandens/det maskulines natur at udtrykke sine følelser, men her skal han ikke følge sine egne følelser (som snyder ham). Han skal tage ansvar, og gøre det, der skal gøres, nemlig at meddele sig.

Kvinderne (eller rettere det feminine i os alle sammen) vil gerne udtrykke sig og have respons, mens mændene (det maskuline aspekt) helst vil holde mund.

Læs på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/tre-trins-raketten hvordan man kan udtrykke sig bedst muligt.

Så kort sagt skal både manden og kvinden gøre det MODSATTE Af det, der føles naturligt, nemt og let for dem, for at få det, de gerne vil have (som er kærlighed, respekt, anerkendelse og så videre). Dette kommer formentlig bag på de fleste mennesker. Men hvis du indtil nu ikke har fået det, du gerne vil have, lyder det måske ikke helt ulogisk. Indtil nu har du jo mest gjort det, der føltes naturligt, nemt, let, normalt, autentisk og så videre…… og er du der, hvor du gerne vil være, og har du opnået det, du gerne ville????
Selvfølgelig føles det ikke spor rart at skulle gøre noget, man bestemt ikke har LYST til…

Misforståelser

Her er faldgruben for begge parter:
1) Selv om kvinden/det feminine gerne vil høre mandens/det maskulines inderste tanker, må hun ikke gøre ved ham, hvad hun gerne vil have ham til at gøre ved sig, som for eksempel bare at sige hvad-som-helst, der falder hende ind. Hun skal i højere grad holde sin mund. En partner er ikke en “skraldespand” for alle problematiske eller negative tanker, følelser og udfordringer. Det kan ingen partner holde til – selv ikke en zen-mester, guru eller hårdhudet psykoterapeut i dennes parforhold.

2) Og selv om manden gerne vil have, at kvinden er glad og “nem”, må han ikke gøre ved hende, hvad han gerne vil have hende til at gøre ved sig, som for eksempel at glide af og kun være super-positiv. Han skal udtrykke sig klart, tydeligt og ærligt, også selv om han synes, at det er hårdt, svært og ubehageligt.

Udfordringen for begge køn er at gøre en helhjertet indsats, der i begyndelsen selvfølgelig kan virke kunstig og påtaget: At kvinden viser sin glæde over det, der er godt, i stedet for at brokke sig over de (små) ting, der er galt – og at manden viser sine følelser, også selv om de er smertefulde og negative, i stedet for at lukke sig inde og selv tumle med problemerne.

Naturligvis er det svært. Hvis det havde været let, havde du og din partner jo gjort det for længst. Men heldigvis kan det læres.

lokalavisen 13-11

http://ftp-lokalavisen-frb.dk/arkiv/1050/#p=52
.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/forskellen-mellem-mnd-og-kvinder-i-billeder

og www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/bronden-og-elastikken

og www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/lyver-din-partner.

.

Kapitel 3.9 i bogen “Partner for livet”

.

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic