Parforhold parterapi

Detaljeorienteret eller målrettet

Tanker på vandringPå årets vandring på Hærvejen stødte jeg en dag på nogle buske med bær. Det fik mig til at tænke på et billede, jeg bruger i mit arbejde til at forklare en af de forskelle, der er mellem det feminine og det maskuline i alle mennesker, nemlig forskellen mellem detaljeorienteret og målrettet kommunikation.

De fleste mænd indeholder mest af den maskuline og rationelle energi, og de fleste kvinder indeholder mest af den feminine og følelsesmæssige energi. Begge dele er lige værdige, men vidt forskellige. Og manden og kvinden bør være ligeværdige i parforholdet.

Hvorfor elsker nogle mennesker at snakke i detaljer, når andre ikke gør det? Begge kommunikationsformer stammer imidlertid fra menneskets krybdyr-hjerne fra urtiden, hvor vi var jægere og samlere. Når en kvinde fandt et godt sted med nødder og bær, var det nødvendigt for stammens overlevelse, at hun præcist kunne beskrive, hvor det var, for at de andre kvinder kunne finde det. Der skulle mange detaljer om sted, floder, træer og så videre til, for at det kunne forstås og huskes.

For mænd var det derimod fokus på en bestemt ting, nemlig byttedyret, der bragte mad til familien. Manden ville blive distraheret med al den snak om vind og vejr. Han skulle have fuld fokus på én ting, og lukke alt andet ude. Ellers ville aftensmaden slippe væk.

Derfor har mænd og kvinder (det maskuline og det feminine) forskellige måder at kommunikere på. Det er vigtigt at være bevidst om forskellene, og være klar over og respektere, at andre måske har en anden måde at kommunikere på. Hvis vi ikke kan respektere og acceptere hinandens forskelle, kan det gå rivende galt.

For den feminine hjerne er alle detaljerne vigtige og alting hænger sammen. Så når manden forstår og husker denne forskel, kan han bedre rumme, at hans kvinde insisterer på at fortælle mange flere detaljer, end han finder nødvendigt.

For den maskuline hjerne er overblik og ro vigtigt. Kun denne ene ting tæller. Det skal kvinden forstå og huske på, når hun i sine følelser har svært ved at rumme, hvorfor manden ikke vil lytte til hende.

Bevidstheden om, at vi er forskellige, kan give et godt parforhold. Vi behøver ikke at være enige, men forståelse og accept er vigtigt.

 


3:50 minutter https://youtu.be/n18mPEU-POY

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Tanker på vandring! Kærlighedens veje og vildveje.
Langdistancevandring – med refleksioner uden filter.
Flere videoer på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring

.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic
Nyttige links om vandring