Spring til indhold

Pointsystemer

  • Anslået læsetid: 10 min read

pointMænd og kvinder har forskellige måder at vurdere indsats og belønning på.

Hjem >> Parforholdet >> Pointsystemer


Den ene siger: “Jeg HAR taget opvasken“, selv om det kun er sket tre gange det forløbne år – men det er jo rigtigt. Opvasken er taget.

Den anden mener, at 3 gange i forhold til de 362 gange, vedkommende selv har taget den, svarer mere til overhovedet IKKE at have taget nogen som helst opvask – hvilket jo også er rigtigt.

Et andet eksempel: Begge to er enige om at gøre lige meget.

Men den ene tæller timer og den anden tæller kilogram. Det tager den ene 3 timer at løfte 100 kg, og det tager den anden 1 time at løfte 100 kg. Har de så gjort lige meget? Eller skal den anden løfte 300 kg, for at det er “retfærdigt”, selv om det vil tage 3 timer….

Kvinder og mænd har typisk også meget forskellige måder at værdisætte tjenester og gaver på.

John Gray beskriver, hvordan mænd og kvinder har forskellige pointsystemer, hvilket afstedkommer mange misforståelser og frustrationer kønnene imellem.

Se nogle videoer (på engelsk) om dette emne på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hvordan-fungerer-mandens-og-kvindens-hjerner

For manden har størrelsen af hans bidrag betydning. En stor lønningscheck udløser mange point i hans øjne. Det samme gør en dyr ferie et eksotisk sted. Så når han har bidraget rigtigt meget med de få ting, føler han, at kvinden skylder ham noget i deres interne regnskab.

Men for kvinden derimod tæller hver enkelt aktivitet et point hver. Om han har tjent masser af penge og inviterer hende til Firenze på romantisk weekend, betyder kun to point i alt.


Mikael Hoffmann


Her er, hvordan mænd tæller point:

At stå op om morgenen, i stedet for at blive liggende i sengen hele dagen, giver 500 point.

At gå på arbejde og tjene en masse penge kaster 500 point af sig.

Ikke at jagte andre kvinder udløser 500 ekstra-point.

Så når manden kommer hjem til sin kvinde, har han optjent omkring 1500 point den dag, så der er rigeligt på kontoen, og han vil med god ret føle, at han med den største selvfølgelighed kan slappe af og nyde livet uden at skulle bidrage med noget som helst i hjemmet. Faktisk føler han, at han giver sin kvinde en chance for at indhente hans mange point, for hun har ikke gjort nær så meget som ham – set fra hans synspunkt.

Sådan oplever manden verden omkring sig. Nogle mænd bliver oven i købet sure over, at deres kvinde vil have dem til at lave husligt arbejde, hvilket han føler helt uretfærdigt.

mænd og kvinder

Kvinder tæller imidlertid point på en helt anden måde.

Hver eneste aktivitet tæller nemlig kun ÉT point. En kvinde ville pointgive samme dags aktiviteter på følgende måde:

Manden stod op, i stedet for at blive liggende i sengen, og det påskønner hun i høj grad, og giver ham ET point for det. Manden går på arbejde og tjener en masse penge.

Også dette sætter hun stor pris på, og giver ham generøst ET point yderligere. Han kommer hjem uden at have jagtet andre kvinder, og hun er så glad og taknemmelig over det, at hun giver ham ET point.

Så når manden kommer hjem om aftenen, har han i kvindens øjne optjent TRE point.

Kvinden har derimod scoret rigtigt mange point. Også hun stod op om morgenen (et point), hun gik på arbejde (et point), hun faldt ikke for andre mænd (et point), hun købte ind, hun hentede børnene, hun strøg skjorter, hun vaskede op, hun lavede mad, plus en hel masse andre ting.

Så fra hendes synspunkt har hun optjent 25-30 point, mod mandens sølle TRE point. Hun føler sig langt i overskud, og manden skal se at komme op i omdrejninger for at få indhentet hende.

Det kan han gøre ved for eksempel at tage langt mere ansvar for hjemmet, og være sød ved hende, og tage sig af børnene, så hun kan slappe af, og så videre og så videre.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Både manden og kvinden skal først og fremmest være bevidst om, at partneren tæller point på en helt anden måde end de selv gør.

pointsystemManden skal vende sin viden til sin fordel. Hvis han kommer med én blomst, eller en hel buket blomster, giver det i begge tilfælde kun ET point. Så uanset om det er lidt eller meget han gør, tæller det i kvindens øjne ens. En kvinde vil hellere have én rose tolv gange, end tolv roser én gang.

Derfor skal manden vænne sig til at gøre MANGE (små) ting for sin kvinde. Så selv om det ikke betyder noget for manden, så betyder det utroligt meget for kvinden. Manden skal være opmærksom på sin kvinde, og når han er det, gør han hende glad. Det kunne eksempelvis være at redde sengen (15 sekunders anstrengelse), at rydde op efter sig selv (et halvt minuts indsats), at tømme skraldespanden, at bruge toiletbørsten, at skifte pæren, at sige tak osv.

Det er en kæmpe misforståelse og fejltagelse kun at gøre FÅ STORE ting for hende.

Når manden for eksempel planlægger en romantisk middag i byen, hvor han har reserveret bord, booket babysitter osv, skal han huske at fortælle hende om det i forvejen. De fleste kvinder bryder sig ikke om overraskelser, og når han siger det i forvejen, får han et point for at lade hende det vide i god tid.

Samtidig får han et point hver eneste gang hun fortæller en af sine veninder om, at de skal ud på en romantisk aften. Hver gang tæller ET point! På selve aftenen får han også et point, når han trækker stolen ud for hende på restauranten, er høflig over for tjeneren, husker hvad hendes livret er osv.

Når han så også koncentrerer sig om, hvad hun siger og mener, får han løbende point for sin indsats. Masser af point optjener han på denne måde, og hun er lykkelig.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/hotellet

kvinder blomsterHvad skal kvinden så gøre, for at gøre sin mand glad?

Først og fremmest skal hun vide, at manden giver sig selv rigtigt mange af point for de store ting, han gør. Få store ting betyder noget for ham. Ikke mange små.

Når hun giver ham god sex, er han lykkelig og føler sig stærk og maskulin, men sex er bestemt ikke det vigtigste for ham. Det tæller endnu mere, når hun TROR på ham, og respekterer ham for den, han er. Manden får normalt hele tiden ideer og har visioner for fremtiden.

Kvinden skal bakke dem op, også selv om hun synes, at de fleste ideer er tåbelige. Hun skal sige JA til sin mand. Hvis han føler sig kritiseret eller bebrejdet, er det utroligt ødelæggende for ham og for relationen og parforholdet. Selvfølgelig kan kvinden udfordre sin mand og hans ideer, men det skal være på en konstruktiv måde. Kvinden skal være sin mands største fan.

Hvis manden ikke føler, at hans kvinde bakker ham op, vil han holde op med at dele noget som helst med hende, og i værste fald er der en anden kvinde, der er villig til at lytte til ham og forstå ham, og så kan problemet med sidespring opstå. De fleste sidespring begynder ikke som seksuelle tilskyndelser, men derimod som en følelsesmæssig mangeltilstand.

Så derfor: Kvinden skal hele tiden være sin mands største fan. Altid! Punktum!

Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/sig-ja-til-din-mand

Reset-knappen

Hvis I er kommet alt for meget ud af balance med hinanden i pointsystemet, og for langt væk fra hinanden, skal I aktivere reset-knappen, som sætter point’ene tilbage til NUL. Denne reset-knap består af tre trin: 1) Sige undskyld, 2) mene det, og 3) tilgive. Det er den bedste og sikreste måde at starte helt forfra med point’ene. Det er naturligvis ikke nemt, for hvis det havde været det, havde I jo gjort det for længst, og hver gang. Det er en ny færdighed og vane, der skal indøves. Igen og igen. Og man skal øve den rigtigt. Det hjælper ikke noget at øve sig i noget uhensigtsmæssigt. Hvis I indtil nu har gjort noget “forkert” (det vil sige at I ikke har det parforhold I ønsker jer og har det godt med), skal I til at øve jer i noget nyt og andet, for at få noget nyt og andet. Og dette “andet” er naturligvis svært.

Når du tilgiver, ændrer du ikke fortiden, men fremtiden.

Se www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/psykologi/tilgivelse-forloeser

Viden om de to forskellige point-optællings-måder er overordentlig vigtig. Den ene måde af de to er ikke mere rigtig end den anden. De er bare forskellige.
For at få det, du gerne vil have, skal du nogle gange gøre det modsatte af det, du har lyst til at gøre. Og det kan være svært…


Mark Gungor

4:42:26 minutter
Mark Gungor fortæller på en sjov og underholdende måde om parforholdet
4:30 Problemerne i parforholdet, der er problemer ved at leve sammen og være gift
11:00 De naturvidenskabelige love for parforholdet – uanset om man tror på dem eller ej
16:00 Forskellen mellem mænds og kvinders hjerner
25:00 Hvordan mænd og kvinder håndterer stress
30:30 Baby-piger taler og baby-drenge holder mund
32:00 Ord betyder forskellige ting for mænd og kvinder (5 minutter, ingenting, suk, fortsæt)
38:20 Mænds selektive hørelse gennem et filter, single-tasking og multi-tasking
57:30 Mænds sexualitet
1:01:30 Hjerne og hjerte, mænds og kvinders vej til kærlighed og sex
1:12:30 (Seminar-del #2) At give og modtage. Hvis man gør mere af det, der ikke virker, vil det ikke pludselig begynde at virke. Derfor skal man lære at modtage. Om romantikkens ulemper.
1:17:45 At spørge flere gange, på den rigtige måde uden fornærmelse, positiv psykologi, bytte tydeligt.
1:44:00 Mænd kan lide selvsikre kvinder der hviler i sig selv. Ikke sexede kvinder.
1:53:30 Betingelser er i orden
2:08:00 (Seminar-del #3). Desværre er lyden denne del forskudt med omkring 15 sekunder.
Forklaring på vores forskelle
2:10:00 Et program. Hvad der er i orden ved dig (ikke hvad der er galt med dig)
2:13:00 En test, ”Flag Programme”
2:41:00 Hvem du ER. Ikke hvad du GØR.
2:53:00 (Seminar-del #4). Sex
3:06:00 Hvad en kvinde behøver for at blive tændt (Romantik, forspil, tid, privathed og eksklusivitet)
4:07:30 (Seminar-del #5)
4:09:30 Hvordan kvinder giver mænd sex (ingen bitterhed eller krænket)
4:10:00 Point-givning for mænd og kvinder.
4:21:30 Ikke kritisere manden men tro på ham
4:34:00 Tilgivelse


Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hvordan-fungerer-mandens-og-kvindens-hjerner

Humor

.

Quick-Guide:

  • Mandens optælling:
    De få vigtige ting giver mange point.
  • Kvinders optælling:
    Små ting giver hver især kun ét point.

Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.