Sidespring og utroskab

Hvordan kommer man over en affære?

  • Hvorfor vælger nogen mennesker at have hemmelige sidespring i forhold til deres ægtefælle?
  • Hvorfor vælger andre at have forhold til gifte mennesker?
  • Hvad er fordelene og hvad er ulemperne ved sidespring og utroskab?
  • Hvordan kan parterapi stoppe eller forhindre utroskab?


1:57 minutter

Kort resumé:

Denne artikel handler om udfordringerne og ulemperne ved sidespring – både for ægteskabet og for den single, der indgår i det.

Jeg kommer ind på grunden (eller grundene) til at nogen har lyst til sidespring.

Konklusionen er, at det handler om at tage kontrol i sit liv, og sørge for selv at tage ansvar for at skabe de omstændigheder, man savner, således at man ikke får lyst til intimt samvær med andre (hverken fysisk eller følelsesmæssigt). At man “spiser hjemmefra” så man er mæt, når man kommer ud blandt andre.

Hvad du primært skal gøre er at forbedre jeres kommunikation, så I bedre forstår hinanden og jeres forskellige behov. Imidlertid er det ikke tilstrækkeligt blot at udveksle ord og holdninger. I skal kunne forstå hinanden og jer selv på et dybere plan, så det giver mening.


Læs nogle klient-udtalelser her:


Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelser vedrørende parterapien på Google til desktop eller Google til mobiltelefon, samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser


Måske vælger nogen at have et sidespring, fordi de savner spænding, forelskelse, lidenskab, romantik eller lykke i samlivet.

Måske er man blevet alvorligt træt af konflikter og problemer i parforholdet.

Det kan også være, at et enkelt sidespring være præcis dét, der skulle til, for at vække partneren fra et dødvande og sparke gnisten tilbage i parforholdet. At det var et råb om hjælp – der blev hørt!

Ubalance og mangeltilstand

Grundene til sidespring og utroskab kan være mange forskellige, men fælles for dem alle er, at noget ikke er i balance. Der er (måske over en årrække) været en mangeltilstand eller en forgiftning.
For det meste er sidespring dog skadelige og smertefulde for alle implicerede parter.

En gift person kan have en affære med en anden, men efterfølgende finde ud af, at han eller hun stadig er forelsket i sin oprindelige partner og foretrækker sit ægteskab.

Hvis affæren bliver opdaget (hvad den ofte gør), kan der komme en lang og vanskelig tid, inden ægtefællens tillid er genetableret.

Det kan være umuligt at holde affæren hemmelig, så man bør overveje, om man skal fortælle om det med det samme.

Hvis man ikke gør, kan det betyde, at man resten af sit liv skal leve med en løgn og frygten for afsløring. På den anden side kan en fortielse spare partneren for en masse smerte, og det kan også gøre det lettere at vedligeholde ægteskabet.


Elskerens/elskerindens dilemma

Sidespring og parforholdHvis man har en affære med en gift person, kan man med god grund spørge sig selv, om der er udsigt til en stabil fremtid, og om personen på et tidspunkt vil bryde med sit nuværende ægteskab.

Det viser sig ofte, at hvis en gift elsker ikke forlader sin ægtefælle inden for de første tre måneder af en affære, vil han eller hun heller ikke gøre det senere.

Hvis en affære fortsætter i rigtig lang tid – nogle gange kan det stå på i 20 år eller mere – er resultatet normalt dystert.

Når en kvinde har et hemmeligt forhold til en gift mand i lang tid, ofrer hun ofte sine venner, sin familie og sin chance for ægteskab og moderskab. Tit tilbringer hun mærkedage – såsom fødselsdage, jul og nytår – alene.

Kvinderne siger, at de gør det frivilligt, men de kan ende med at blive bitre på livet – efter at de har været meget kede af det i lang tid.

Den barske sandhed er, at selv om en gift elsker til sidst vælger at forlade sin ægtefælle, eller ægtefællen måske dør, vil den gifte elsker ofte finde sig en helt ny partner at gifte sig med. Og ikke sjældent er det ikke den langvarige elsker/elskerinde.

Hvorfor mon det forholder sig sådan?

Grunden er formentlig, at den gifte elsker senere ikke ønsker at blive bedraget af sin elsker/elskerinde. For hvis det kan ske én gang, kan det jo ske igen…..!


Psst… Gør som flere end 1.500 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold.
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


At tage kontrol

Så hvad kan du gøre, hvis du har en affære med en (gift) elsker/elskerinde, og du erkender, at situationen er håbløs? Hvad hvis du stadig ikke styrken til at bryde ud af forholdet?

Mit bedste forslag er, at du stiller dig selv følgende spørgsmål:
Er der noget, jeg hellere vil, end at have en (hemmelig) affære (med en gift person)?
Tænk grundigt over det, inden du tager en beslutning.

Ofte vil noget interessant ske, når du stiller dig selv dette spørgsmål. For det første tager du på denne måde kontrol over din situation. Du er nu i stand til at sige, at du enten har valgt at blive i det hemmelige forhold – for nu – eller du vælger at gøre noget andet.

Når en person har en affære, er vedkommende ofte magtesløs og ude af stand til at håndtere situationen fornuftigt. Følelser har altid større styrke end fornuft. Nogen hævder, at det hele er uden for deres kontrol. Men det er ikke tilfældet for dig, for du har spurgt dig selv, om du ønsker at forblive i relationen, eller om du ønsker at slutte den. Du har taget en beslutning. Du har taget kontrol.

Det interessante er, at når du først tager ansvar på ét område i dit liv, kan du langsomt begynde at tage kontrollen på andre områder.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelser vedrørende parterapien på Google til desktop eller Google til mobiltelefon, samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser.

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser


Skab værdi for dig selv

Hvis du er singlen i forholdet, vil du måske holde op med at hænge ud hele tiden, i tilfælde af at din elsker/elskerinde pludselig har mulighed for at komme i kontakt med dig. Måske vil du vælge at se mere til dine venner. Du kan begynde at stille spørgsmålstegn ved, om du bliver ordentligt værdsat i forholdet, eller om du fortjener noget bedre. Kig nysgerrigt på, hvad dine tanker fortæller dig.

En måned efter at du første gang spurgte dig selv, om hvorvidt du stadig ønskede affæren, bør du stille spørgsmålet igen. Og fortsæt med at gøre dette hver måned, indtil du er helt afklaret.

Min erfaring er, at når folk tager ansvar for den situation, at de har bragt sig selv i, begynder de at se tingene lidt klarere.

Nogen gange indser de, at de ikke kan lide, hvad de ser. Måske vil de en dag være i stand til at sige: “Nej. Jeg ønsker ikke mere at være i dette uhensigtsmæssige forhold. Jeg ønsker at slutte det.” Og så kan de komme videre.

Klik herunder for at se udsendelsen på TV2 om hvordan man undgår utroskab:
TV2 udsendelse om bogen "Partner for livet"7:47 minutter

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)
.

Er det en god idé at forblive i et ulykkelige ægteskab – og samtidig have en elsker/elskerinde?

Det er svært at komme ud af ethvert ægteskab. Tro ikke på dem, der fortæller dig, at en skilsmisse er let, for det er den aldrig – specielt ikke med hjemmeboende børn.

Inden man vælger at opløse sit ægteskab, bør man altid gøre alt, hvad der står i ens magt for at opretholde og forbedre det så længe som muligt.

Især når der er børn under 16 år involveret, men også fordi man jo oprindeligt havde en plan med sin ægtefælle (for resten af livet?).

Uanset hvor meget du har gjort for at redde dit parforhold, vil du sandsynligvis føle en vis skyld, hvis du forlader forholdet, og denne skyldfølelse vil næsten helt sikkert besværliggøre forholdet til din nye partner.

“Hvordan kan jeg vide, om min partner har en affære?”

Utroskab og parforholdHvis man har mistanke om sidespring og utroskab, og man ønsker at finde ud af det, skal man kigge efter forandringer i hverdagen.

Manden kan finde på at tage bad oftere. Han begynder måske at gå til fitness eller får sig en moderigtig frisure. Han kan blive mere romantisk i ægteskabet. Eller også bliver han ligeglad med dig som kvinde og er pludselig mere afstumpet. Han vil næsten helt sikkert begynde ”at arbejde sent” eller ”at tage på forretningsrejser til udlandet”.

Disse ting er naturligvis ikke beviser på, at din partner har en affære, men de kan være indikatorer.

Kvinden

En kvinde kan også ændre sig, hvis hun har en affære.

Hun taber sig. Hun køber mere moderne tøj og får nye frisurer. Hun begynder “at tage en drink med kollegaerne efter arbejde” og har flere nætter i byen, angiveligt med veninderne. Hun begynder måske på et aftenskolekursus. Hun vil ofte købe kærlige gaver til dig, fordi hun føler sig skyldig. Nogle ægtemænd oplever, at kvinden bliver mere opsat på sex og er mere vild og varm i sengen, end hun har været i årevis.

Igen vil jeg understrege, at ingen af disse adfærdsmønstre er ensbetydende med, at hun er dig utro. Dog må du være opmærksom på, at der foregår et eller andet. Enten er hun – uden dit vidende – begyndt at gå i psykoterapi og startet en personlig udvikling, eller også har hun måske en affære. I begge tilfælde skal du være opmærksom på at komme op i omdrejninger, for ellers mister du hende.

Utroskab i cyberspace

I de seneste 20 år har der været en stor stigning i en lidt anden form for utroskab, hvilket skyldes Internettet. En del mennesker dyrker en eller anden form for cyber-sex.

Inden sociale medier, såsom facebook og LinkedIn, kom frem, var de mest sete websider på Internettet pornosiderne!

Nu bliver nogen af Internettets sociale medier brugt til at danne tilfældige relationer uden bindinger. Faktisk er der hjemmesider dedikeret til “uforpligtende sex” for folk, der ønsker en vis seksuel ophidselse, uden nogen form for følelser, og som håber at have det sjovt. Men de ønsker ikke at true deres eksisterende parforhold.

Andre hjemmesider opfordrer direkte til sidespring og utroskab.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelser vedrørende parterapien på Google til desktop eller Google til mobiltelefon, samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser


Konklusion

Et godt parforholdSå hvis du søger pirring eller udfordringer og spænding og scoring uden for dit ægteskab, er der en eller anden ubalance mellem jer. Det er en advarselslampe eller et råb om hjælp, der skal give besked om, at det er på tide at gøre noget for at ændre kursen.

Hvis det havde været let selv at ændre tingene, havde man jo gjort det i god tid. Selvfølgelig er det svært. Livet kan være svært. Derfor er hjælp udefra ofte nødvendigt. Det kan fx være i form af individuel psykoterapi, parterapi eller gruppeterapi, hvor man får luftet problematikkerne og ser nye vinkler på situationerne. I bund og grund handler det om kommunikation, dvs. at få udtrykt, hvem man helt inderst inde er, samt at lære hinanden at kende uden masker og kunstige overflader.

Det er vigtigt, at begge parter i et parforhold erkender, at den enes sidespring og utroskab er tegn på, at noget er galt med det oprindelige forhold. At kursen skal justeres. Det er nemlig ingens skyld, men derimod alle tre parters ansvar. Og der er ingen tvivl om, at parret har en bedre chance for at redde det oprindelige forhold, hvis begge parter er parate til at acceptere, at de skal tage ansvar for de ting, der er gået galt forud for affæren.

Hvad du primært skal gøre er at forbedre jeres kommunikation, så I bedre forstår hinanden og jeres forskellige behov. Imidlertid er det ikke tilstrækkeligt blot at udveksle ord og holdninger. I skal kunne forstå hinanden og jer selv på et dybere plan, så det giver mening.

Skilsmisse

Hvis man alligevel vælger at opløse ægteskabet, forlade sin partner og derpå starte på en frisk med en anden, skal man være klar over, at det aldrig er let. Men folk gør det hele tiden. Omkring halvdelen af alle indgåede ægteskaber bliver opløst. Heldigvis viser det sig, at alle, inklusive børnene, i sidste ende vil lære at komme overens med opdelingen. Forvent blot ikke, at det går hurtigt. I de fleste tilfælde tager det mange år.

Uanset om man vælger den ene eller anden løsning, vil det dog være en god idé at få hjælp udefra. Dels for at undgå at begå de samme fejltagelser igen og igen, og dels for at give sig selv chance for et mere lykkeligt og harmonisk liv fremover. Hvis man vil have noget andet, end det, man har haft hidtil, bliver man nok nødt til at gøre noget andet, end det, man har gjort indtil nu. Det kan være svært selv at komme over utroskab – og det kan tage forfærdeligt lang tid. Men heldigvis er der redskaber og teknikker i psykoterapien, der gør den svære situation og de svære følelser lettere at håndtere.

Parterapi

Parterapi eller par-coaching kan forhindre (eller stoppe) sidespring og utroskab. Først og fremmest fordi det hjælper jer med at høre og forstå hinanden, men også fordi jeres individuelle behov bliver formuleret og hørt. Tillid, tryghed og åbenhed er den letteste og hurtigste vej til at få sine ønsker opfyldt.

Som parterapeut kan jeg ikke løse jeres problemer. Til gengæld kan jeg hjælpe jer til at I selv vil være i stand til at løse jeres egne problemer – og dét er jeg dygtig til. Jeg kan blandt andet lære jer nogle helt enkle kommunikationsværktøjer til at I lettere kan høre og forstå hinanden.

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

Psst… Gør som flere end 1.500 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold.
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Mikael Hoffmann, telefon 21 79 18 50

Links til tre andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Kommunikation

Psykologi i parterapien


Links til andre artikler om hvordan I undgår skilsmisse (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artiklerFeedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelser vedrørende parterapien på Google til desktop eller Google til mobiltelefon, samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

  • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
  • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
  • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man finder sin egen kørestil – også i parforholdet!
parterapi Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Klik på knappen herunder:

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)
Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann