Spring til indhold

Spørgsmål#18 – Hvad gør man med utroskab?

  • Anslået læsetid: 5 min read

LangdistancevandringSymptomer eller årsager

Hjem >> Spørgsmål & Svar >> Spørgsmål#18 – Hvad gør man med utroskab?


Jeg får ofte spørgsmål om utroskab, og både den utro og den forsmåede vil gerne have mere klarhed og forståelse for sin situation.

Hvad er utroskab egentligt? Det er vel, hvis man er enige om noget, som man så ikke overholder. At man eksempelvis har fysisk eller følelsesmæssigt kontakt med et andet menneske, som man ikke fortæller sin partner om.

Hvis noget udenfor parforholdet er mere spændende og tiltrækkende end det, der ER i parforholdet, er der noget galt. Imidlertid er der tre ansvarlige, når det drejer sig om utroskab, og det er underordnet om det drejer sig om dybe samtaler, kys og kram eller decideret seksuel aktivitet.


Mikael Hoffmann


Værdien i parforholdet er forsvundet, og det har konsekvenser. Og værditilførslen i parforholdet skal komme fra begge to. Hvis en person udefra er i stand til at komme imellem dem, har der i forvejen været skabt en sprække, og det er ikke kun den enes ansvar.

Når jeg får spørgsmål om utroskab, er det typisk fordi parret stadig har følelser for hinanden, og gerne vil have parforholdet til at fungere igen. Ellers havde de henvendt sig til en skilsmisseadvokat, og ikke til mig. Der kan også være tale om, at de har børn sammen, som de tager hensyn til, eller måske driver de en fælles virksomhed.

Forelskelse, som kan lede til utroskab, er blandt andet styret af endorfiner og noget psykologi, der tænder, når der er behov for det, for sådan har naturen indrettet det for os. Hvis man er mæt, har man ikke lyst til at spise, og omvendt, hvis man er sulten og bordet er fyldt med fristelser.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Parforholdets Færdselsregler

Hvis der har fundet utroskab sted, har I som par ikke sørget for at vedligeholde jeres parforhold, det vil sige at tilføre det energi. I har heller ikke kendt og overholdt parforholdets færdselsregler. Måske har I ignoreret hinanden, taget hinanden for givet, været optaget af karriere og job, børn, sport, fritid, familie og venner, eller andet, der ikke har med parforholdet at gøre.

Hvis man ikke prioriterer sig selv ved at mærke efter, hvad det er, man vil have, og tydeligt fortalt om det til partneren, så har man forsømt det vigtigste. Hvordan har du det selv med ikke at vide, hvad din partner vil have og ønsker sig? Dette gælder begge veje.

At mærke efter og udtrykke sig klart og hensigtsmæssigt første prioritet. Anden prioritet er din partner. Det vil sige at du aktivt og målrettet skal prioritere din partner. Dette gælder også begge veje. Hvordan føles det at blive ignoreret af sin partner? Ikke godt, vel?

Derfor skal I prioritere hinanden. I skal vælge at give den anden det, vedkommende ønsker sig. Når I begge gør dette, får I, hvad I gerne vil have, og mærker kærligheden. Dette kræver god kommunikation og dyb forståelse for hinanden.

Hvis I ikke prioriterer partneren som nummer to, vil I ikke opleve nogen værdi i forholdet. Du skal give din partner det, han eller hun vil have, hvilket ikke behøver at være det samme som det, du selv ønsker dig. Ellers er det værdiløst. Din partner skal tilsvarende være nysgerrig på, hvad det er, der gør dig glad og giver dig værdi. Når I gør det, og I samtidig bevarer polariteten (forskelligheden) mellem jer, vil parforholdet lykkes og føles dejligt.

At tage for givet

I skal resten af jeres liv gå på opdagelse hos hinanden. I må aldrig tage hinanden for givet. I skal faktisk date hinanden en gang imellem, også selv om I har været sammen i adskillige år. I skal bygge det gode værdifulde fundament op, der holder parforholdet sammen. Hvis I ikke gør det, risikerer I, at en tredje person kan komme imellem jer, og feje benene væk under en af jer. Den forelskelses-drift er meget stærk, og den er svær at vende om igen.

Jeg får nogen gange spørgsmålet: “Jamen, vi elsker stadig hinanden, og jeg skammer mig og er ked af det – hvad skal vi gøre?”. Til det svarer jeg, at der selvfølgelig er noget at gøre. Det handler om at få lært Parforholdets Færdselsregler at kende, få genetableret tryghed, tillid og respekt for hinanden, og få lært nogle nye kommunikationsværktøjer, så I får en større forståelse for hinanden.

Når I først har fået bevidstgjort, hvad der foregår, og fået lært nogle nye færdigheder og strategier, skal disse bankes fast som nye vaner. Det er muligt at få ændret tingenes tilstand i en positiv retning, men det kan være overordentligt svært. Hvis det havde været let og nemt, havde I jo nok gjort det for længst. Parforholdet bliver aldrig det samme som inden utroskaben, men det kan blive endnu bedre end før, hvis man gør noget helt andet.

Hvis man bliver ved med at gøre det samme, som man hele tiden har gjort, får man nok det samme, som man hele tiden har fået (eksempelvis mere utroskab med den nye partner…)

Det er ikke umuligt at redde et parforhold, selv om der har været tale om et sidespring, eller en affære. Men det kræver en dedikeret indsats fra begge parter. Det er hårdt arbejde. I skal være villige og motiverede til at gøre en ekstra indsats, men så kan I også få det, som I ønsker jer af et godt parforhold, og måske få det endnu bedre, end I havde det før.

06:01 minutter

Klik også ind på YouTube Playlisten “Spørgsmål & Svar” (eller Kategorien med Spørgsmål & Svar her på hjemmesiden), hvor jeg på min langdistancevandring i sommeren 2018 optog flere end 50 korte videoer.
.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.