Parforhold parterapi

Utroskab

dreamstimelarge_17929135En Gallup-undersøgelse viser, at hver tredje dansker på et eller andet tidspunkt i ægteskabet har været sin partner utro. Det er meget lidt sandsynligt, at sidespring og utroskab står på ønskesedlen, når vi indleder et parforhold, så hvad er grunden til det høje tal?

Københavns Universitet har lavet en værdiundersøgelse, som viser, at 64% af danskerne mener, at utroskab ”slet ikke” er acceptabelt. Hvorfor er der så stor forskel på hvad vi siger og mener – og hvad vi gør?

Vores kultur og opdragelse tilskynder til ærlighed og troskab, altså at opføre sig ordentligt og lade være med sidespring. Utroskab rammer yderst sjældent de sunde og stærke parforhold. Hvis man har det godt med sin partner med kærlighed og varme, har man ikke behov for at blive bekræftet andre steder. Hvis man er mæt, har man jo heller ikke lyst til en portion mere.

Alting svinger op og ned hele tiden. Dette gælder også tiltrækningen mellem parterne i et parforhold. Nogen gange går det godt, og andre gange går det ikke så godt. At få et parforhold til at fungere kræver en indsats. Hvis man kun lige gør det allermest nødvendige, kan humøret og tiltrækningen svinge faretruende lavt og en gang imellem komme under den grænse, der gør et sidespring attraktivt. Hvis de basale behov i parforholdet ikke dækkes, kan der opstå en tomhedsfølelse, som man gerne vil have fyldt op eller fjernet. Derfor er det vigtigt, at de naturlige udsving i parforholdet ligger så højt på skalaen som muligt.

De fleste kvinder har for det meste brug for at føle og snakke, mens mænd oftest har brug for fysisk kontakt. Hvis disse ting mangler mellem parterne, risikerer man at begynde at lede efter det andre steder end hos partneren.

Vi vil alle sammen gerne påskønnes og bekræftes. Det mest naturlige og oplagte sted at få dækket sine behov for opmærksomhed og nærvær er hos sin ægtefælle. Men i mange parforhold er relationen efterhånden sat på autopilot, og den grå dagligdag har sat ind. Alle vil gerne ses, høres og mærkes, og vi har heller ikke noget imod at få at vide, at vi er stærke, smukke og fantastiske. Både mænd og kvinder ønsker sig også god sex. Det er en skrøne, at det kun er mænd, der tænker på og vil have sex. Men optakten og måden at have sex på kan være forskellig for de to køn.

dreamstimelarge_29657851Danmarks Statistik oplyser, at omkring 40 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse, og at en femtedel af disse skilsmisser skyldes utroskab. I den resterende del af ægteskaberne, der altså ikke bliver opløst, er der med stor sandsynlighed enkelte, hvor enten manden eller kvinden eller begge har det så dårligt med den anden, at de er utro.

Imidlertid er det muligt at blive ved med at have et godt og nærende parforhold uden utroskab, indbyrdes kampe og isnende kulde – hvis man ved, hvordan man skal gribe det an. Et vellykket parforholdet kommer nemlig ikke af sig selv. Der skal arbejdes på sagen – resten af livet.

.

One Response to Utroskab

  • Claus says:

    Observationen vedrørende forskellen i vores udtalte værdier og vore faktiske handlinger synes jeg er interessant, men springet til din konklusion og sammenligning, at “hvis man er mæt, så spiser man ikke en portion mere”, synes jeg er uheldig. Mange kan faktisk godt klemme en portion mere ned, hvis den nye portion er en ny og spændende ret, som de aldrig tidligere har smagt, og som måske kun tilbydes lige foran dem lige præcis denne ene gang og måske aldrig igen.
    Udover dette, så er evnen til at modtage komplimenter og bekræftelse heller ikke begrænset af en fysisk “næsten-konstant”, som mavesækken f.eks. De fleste mennesker er altid modtagelige for mere anerkendelse, mere opmærksomhed, flere kærlige ord – især hvis det kommer fra andre personer end de, som de i forvejen forventer det fra og vant til at få det fra.
    Jeg har tidligere set referencer, som angiver, at ca. 50% (mænd) og 30% (kvinder) selv angiver at de havde et godt parforhold, da de valgte utroskaben. Som min kone siger: “Det var nyt og spændende, sjovt, en leg, og så var det jo ikke meningen at du skulle vide noget om det….” – så der er da muligvis tale om et tomrum, som du siger, men det er jo ikke et tomrum, som jeg kan udfylde. Måske skyldes utroskab ofte bare, at de fleste mennesker er egoister og ikke tænker over eller er ligeglade med, at deres her-og-nu-lykke-optimerende handlinger har konsekvenser for andre, ægtefælle og børn f.eks. Eller måske stiller man bare urealistiske, og måske umodne krav og forventninger til tilværelsen?

    I en sådan situation er det temmelig svært at finde en tro på, at man kan føle sig sikker i sit parforhold, og den mest logiske vej frem er at sikre sig, at man ikke er for følelsesmæssigt involveret i parforholdet til at kunne genfinde balancen i tilfælde af en gentagelse, og singlelivet dermed er en realitet. Gad vide om det er godt og sundt for et parforhold?

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic