Utroskab

dreamstimelarge_17929135En Gallup-undersøgelse viser, at hver tredje dansker på et eller andet tidspunkt i ægteskabet har været sin partner utro. Det er meget lidt sandsynligt, at sidespring og utroskab står på ønskesedlen, når vi indleder et parforhold, så hvad er grunden til det høje tal?

Københavns Universitet har lavet en værdiundersøgelse, som viser, at 64% af danskerne mener, at utroskab ”slet ikke” er acceptabelt. Hvorfor er der så stor forskel på hvad vi siger og mener – og hvad vi gør?

Vores kultur og opdragelse tilskynder til ærlighed og troskab, altså at opføre sig ordentligt og lade være med sidespring. Utroskab rammer yderst sjældent de sunde og stærke parforhold. Hvis man har det godt med sin partner med kærlighed og varme, har man ikke behov for at blive bekræftet andre steder. Hvis man er mæt, har man jo heller ikke lyst til en portion mere.

Alting svinger op og ned hele tiden. Dette gælder også tiltrækningen mellem parterne i et parforhold. Nogen gange går det godt, og andre gange går det ikke så godt. At få et parforhold til at fungere kræver en indsats. Hvis man kun lige gør det allermest nødvendige, kan humøret og tiltrækningen svinge faretruende lavt og en gang imellem komme under den grænse, der gør et sidespring attraktivt. Hvis de basale behov i parforholdet ikke dækkes, kan der opstå en tomhedsfølelse, som man gerne vil have fyldt op eller fjernet. Derfor er det vigtigt, at de naturlige udsving i parforholdet ligger så højt på skalaen som muligt.

De fleste kvinder har for det meste brug for at føle og snakke, mens mænd oftest har brug for fysisk kontakt. Hvis disse ting mangler mellem parterne, risikerer man at begynde at lede efter det andre steder end hos partneren.

Vi vil alle sammen gerne påskønnes og bekræftes. Det mest naturlige og oplagte sted at få dækket sine behov for opmærksomhed og nærvær er hos sin ægtefælle. Men i mange parforhold er relationen efterhånden sat på autopilot, og den grå dagligdag har sat ind. Alle vil gerne ses, høres og mærkes, og vi har heller ikke noget imod at få at vide, at vi er stærke, smukke og fantastiske. Både mænd og kvinder ønsker sig også god sex. Det er en skrøne, at det kun er mænd, der tænker på og vil have sex. Men optakten og måden at have sex på er ofte forskellig for de to køn. Mænd mærker kærligheden gennem sex, hvorimod kvinden får lyst til sex gennem kærlighed. Mænd kan hurtigt komme “i støddet”, mens kvinder ofte skal varmes op i god tid i forvejen.

dreamstimelarge_29657851Danmarks Statistik oplyser, at omkring 40 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse, og at en femtedel af disse skilsmisser skyldes utroskab. I den resterende del af ægteskaberne, der altså ikke bliver opløst, er der med stor sandsynlighed enkelte, hvor enten manden eller kvinden eller begge har det så dårligt med den anden, at de er utro.

Imidlertid er det muligt at blive ved med at have et godt og nærende parforhold uden utroskab, indbyrdes kampe og isnende kulde – hvis man ved, hvordan man skal gribe det an. Et vellykket parforholdet kommer nemlig ikke af sig selv. Der skal arbejdes på sagen – resten af livet.

.

Har I brug for hjælp i jeres parforhold til at få det bedre med hinanden, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann