Spring til indhold

Dårlige vaner i parforholdet

  • Anslået læsetid: 7 min read

Det bevidste parforhold

Hjem >> /parterapi >> /psykologi parterapi >> Dårlige vaner i parforholdet


Grunden til, at vi skaber vaner, er for ikke at overbelaste hjernen unødvendigt. Når vi kan gøre noget, uden at skulle tænke over det, som fx at lukke en dør eller at skifte gear i bilen, kan vi frigive hjerneaktivitet til andre og vigtigere ting, som fx at huske hovednøglen eller holde øje med de andre trafikanter.

Samtidig gør vaner os trygge, hvilket er et grundlæggende behov vi har, på linje med behovet for forandring og eventyr.

Hjernen kender ikke forskel på gode eller dårlige vaner. Om en vane opfattes som det ene eller det andet, afhænger udelukkende af konsekvenserne af den enkelte vane. Nogle dårlige vaner kan være en belastning for både dig selv og for de mennesker, du er sammen med, så det kan være en god idé at give disse lidt fokus for at ændre dem.

Vaner er en adfærd, der ligger i underbevidstheden og som vores bevidsthed ikke længere er herre over. Men heldigvis kan alle vaner ændres. Det er kun et spørgsmål om at vide, hvordan det skal gøres.

Store succeser bygger på små succeser. Med alle ting gælder det om at starte i det små, og ikke at have for store ambitioner fra starten. Måden at spise en hel elefant på, er at spise den bid for bid, og ikke i én stor mundfuld.


Mikael Hoffmann


Yougov har lavet en undersøgelse af 1.011 danskere mellem 18 og 74 år om deres vaner. Her er en liste med de dårlige af slagsen. Det viser sig, at

  • En fjerdedel af os hænger med kroppen og piller ved ting
  • En femtedel roder og piller næse
  • En syvendedel bider negle og smøler
  • 7 procent af os henholdsvis sladrer om andre og kommer ofte for sent.

5:03 minutter

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Dårlige vaner i parforholdet

Hænge i kroppen

Hvis man hænger i kroppen er det typisk, fordi man som barn var højere end sine kammerater, eller for pigernes vedkommende havde fået bryster før veninderne. Man ønsker eller ønskede ikke at skille sig ud og blive bemærket. Løsningen kan være små fysiske øvelser, som kan ændre kropsholdningen. På den måde kan man opnår mere balance, større selvtillid og et bedre udseende.

Pille ved ting

Hvis man har det med at pille ved ting, er det typisk fordi man har for meget overskudsenergi. Hvis grunden er, at man drikker meget kaffe eller indtager for meget sukker, bør man skære ned på disse stimulanser. Stress kan være en faktor, som gør, at man bør se på sin arbejds- og familie-situation. Tilstrækkeligt med søvn og motion kan være med til at mindske trangen til nervøs pillen ved ting i nærheden.

Pille næse

Hvis du piller næse, ryger eller bider negle er det en dybtliggende erstatning for baby-suttens tryghed. Løsningen kan være at blive bevidst om at gøre noget andet fx at bruge en anti-stress-bold, som du klemmer på eller at gå en tur.

Roderi

Hvis du er et rodehoved, kan det være tegn på, at du ikke har tilstrækkeligt højt selvværd, men bliver nødt til at minde dig selv om, hvor vigtig du er. Hvis du vil roderiet til livs, kunne et praktisk råd være at lave en plan med hvad der haster og hvad der er vigtigt. Du kan endvidere dele papirerne på skrivebordet op i bestemte bunker eller putte dem i farvede charteks eller mapper.

Smøleri

Hvis du smøler med dit arbejde, arbejder langsomt og ineffektivt eller laver overspringshandlinger, fx ofte checker emails, kan det skyldes, at du ikke er tryg ved den opgave, du er i gang med. Der er et eller andet i det, du er bange for at gøre. Du kan sætte nogen deadlines for dig selv, og måske få nogen til at hjælpe dig med at overholde dem. Eller muligvis har du brug for en coach til at hjælpe dig med at finde ud af, om du har det rigtige job.

Forsinket

VaneændringFolk, der konstant kommer for sent til aftaler, har en urealistisk opfattelse af sig selv og af tiden. De mener ofte, at deres tid er vigtigere end andres, hvilket tyder på et opblæst ego. I dag har næsten alle mennesker mobiltelefon, så at give besked om en forsinkelse er et must. Senest fem minutter inden et mødetidspunkt er man klar over, om man kan nå det, og bør afsætte et halvt minut på at ringe – også selv om det betyder et halvt minut senere fremmøde i den sidste ende. At give besked er respektfuldt for andre mennesker.

Sladder

Hvis man har behov for at sladre om andre, er det tegn på lavt selvværd. Man sladrer er for at flytte fokus væk fra egne fejl og over på andres. Hvis man hviler i sig selv og har et sundt selvværd, er man mere tilbøjelig til at få øje på og fremhæve andres fortrin, positive sider og styrker.

Holdning

Samtlige dårlige vaner handler om vores holdninger og overbevisninger. Det drejer sig om selvværd, selvtillid og selvopfattelse. Der er en grund til alting, også de dårlige vaner. De er ikke kommet ud af det blå. Når man ændrer sine grundliggende holdninger, kan man også ændre sine dårlige vaner.


Egentlig er de ovenstående dårlige vaner jo mere eller mindre ret ligegyldige. Grunden til, at de tilsyneladende har så stor indvirkning på partnerens humør, er fordi de typisk dækker over noget andet. De er symptomer, ligesom feber heller ikke er selve sygdommen, men et symptom. Årsagen skal nok findes et helt andet sted.

Af gode grunde kan det være svært, eller umuligt, selv at se, hvad symptomet bunder i. Hvis det havde været let, havde man jo gjort det for længst. Derfor kan professionel hjælp udefra måske være løsningen, hvis man er grundigt irriterede på hinanden på et irrationelt og følelsesmæssigt plan med skænderier og kampe. En uvildig parterapeut er i stand til at gennemskue udfordringerne og efterfølgende kunne sige noget til jer, som I ALDRIG må sige til hinanden, fordi det ofte vil have den stik modsatte effekt. Samtidig vil parterapi hjælpe jer med at forbedre kommunikationen, så I vil få lettere ved at forstå hinanden, og måske se igennem fingrene med ovenstående 8 dårlige vaner, eller gøre noget for at ændre dem…..Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser


Klik her for at se hvordan jeg arbejder med mine klienter.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.Links til fire andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Kommunikation

Undgå skilsmisse

Psykologi


Links til mange andre artikler om psykologi i parforholdet (de seks af dem ses herunder):

Keywords:
7 usunde vaner
Alderens påvirkning
Dårlige vaner
Følelsernes tyranni
Forandring
Selvansvarlighed
Kærlighed er vilje
Lyver din partner
Midtvejskrise
Myter parforhold
Negativ
Prioritering
Straf/konsekvens
Tilknytning

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


Med en målrettet indsats vil det typisk tage omkring 90 dage at ændre en vane. Den gode nyhed er, at man kan ændre flere vaner på én gang.

0:30 minutter

Hvordan ville det være for dig, hvis din partner ændrede sine dårlige vaner??? Hmmmm, for at det skal kunne lade sig gøre, skal I begge to ændre vaner, altså også dig. Når I begge to gør noget, vil partneren jo ændre sig, ikke?

Mon ikke gode vaner i stedet for dårlige vil få livet til at glide lidt lettere og blive lidt sjovere?


Klik her for at se hvordan jeg arbejder med mine klienter.

.