Kommunikation

Parterapi FrederiksbergHvorfor er det vigtigt at kunne kommunikere i parforholdet?

Altså ikke bare at udveksle ord og meninger med hinanden, men at kommunikere klart og tydeligt, så man FORSTÅR hinanden og mærker kærligheden?

Lad mig illustrere kommunikations-problemerne med et eksempel fra børneverdenen. Den voksne siger noget til barnet. Barnet hører det, men reagerer ikke, hverken med nik, et svar, et ”ja far” eller ”nej mor”. Barnet lever i sin egen verden, og når barnet har forstået noget, så tror det, at det er forstået af alle. Hvis man i familien får en vane, hvor barnet ikke behøver at kvittere med en bemærkning, risikerer man, at det på et tidspunkt går galt. Den voksne tror, at barnet har hørt og forstået det, og barnet har enten hørt noget andet, eller slet ikke hørt det. Når misforståelserne opstår, så kan barnet sige: ”Jamen, jeg hørte det ikke”, eller ”Jeg troede at…”. Hvis barnet fortsætter med dette i sit voksenliv og parforhold, vil det helt sikkert få problemer.
Det viser sig nemlig, at hvis man har samme adfærd som voksen, får man samme problemer, som barnet havde. “Afsender” i parforholdet har et helt klart billede af, hvad der bliver sendt af sted, hvorimod “modtager” ser noget helt andet for sig.

Hvordan kommunikerer vi? Hvordan kan vi løse problemet?

Vi kan for eksempel lade os inspirerer fra søfartsverdenen, hvor klar, tydelig og effektiv kommunikation er et grundlæggende princip. Allerede fra indledningen på uddannelsen på Søfartsskolen lærer eleven at gentage ordrer. I begyndelsen virker det både kunstigt og besværligt, men der er en mening med, at alle kommandoer bliver gentaget. Hvis kaptajnen eksempelvis siger til rorgængeren: ”Drej til styrbord” vil rorgængeren helt naturligt svare: ”Til styrbord!” Rorgængeren siger ikke bare “Ja” og drejer, for hvis rorgængeren har hørt forkert og i stedet drejer til bagbord, kan det få katastrofale konsekvenser.

Parterapi kbhSå for en sømand er det helt naturligt at gentage det, der bliver sagt.

Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt var ved at drive en kæreste, jeg havde, til vanvid, fordi jeg gentog alt, hvad jeg hørte. Hvis hun sagde: ”Vil du gå ned med affaldsspanden?” svarede jeg: ”Ja, jeg går ned med skraldespanden.” Jeg kunne simpelthen ikke lade være. Det var en så dybt indgroet vane i mig.

Styrk kommunikationen i parforholdet

  • Lær kommunikationsfærdigheder
  • Aftal faste, trygge rammer for kommunikationen
  • Forsøg at forstå, inden du forsøger selv at blive forstået
  • Øv jer på kommunikationsværktøjerne, inden det bliver rigtigt nødvendigt
  • Aftal og øv jer på stopsignaler, der kan standse eskalerende skænderier

Børneopdragelse

Ofte er kommunikationen gået helt galt, inden man opdager, hvor vigtig den er. En kvittering eller gentagelse er ikke kun en sikker måde at undgå misforståelser på, men det er også almindelig pli og god opførsel at svare, når man bliver spurgt. Det er dårlig opdragelse at lære børnene, at det er OK ikke at svare. Hvis man derimod vænner sig til at kvittere på en ordentlig og hensigtsmæssig måde, så det ikke lyder som en kommando, vil mange misforståelser kunne undgås. Kommunikationen skal være som en flor-let dans i flow, og dette kan kun opnås og blive naturligt, hvis det bliver øvet mange gange.

Se her en video på 7:47 minutter om de fem lag af kommunikation i parforholdet:

Parterapi og kommunikation

Hvis der er knas i parforholdet, og man beslutter sig for at gøre noget andet og lære nogle nye rutiner, vil der typisk først være en periode med bevidstgørelse og færdighedslæring. Derefter skal disse færdigheder gøres til nye vaner, som skal erstatte de gamle dårlige vaner. De nye rutiner skal sidde på rygraden, så det er dem, man bruger, når situationen helt sikket på et tidspunkt igen spidser til. Træningsperioden kan selvsagt være hård, men man må se at komme igennem den, og komme over det, fordi klar kommunikation er ekstremt vigtig i et parforhold – ligesom det også er vigtigt på et skib, i en lufthavn, eller blandt læger og alle mulige andre steder, hvor mennesker og store værdier er på spil. Men når først klar og tydelig kommunikation er lært, kan det bruges alle steder resten af livet til at undgå misforståelser og fejltagelser.
Det gælder selvfølgelig også i parforholdet!


Links til tre andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse


Links til andre artikler om kommunikation i parterapi (seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler