Spring til indhold

Kærlighed er 80 procent vilje

Tvivl i parforhold

I tvivl om forhold En af de vigtigste forudsætninger for, at man kan få sit parforhold til at fungere godt, er, at man først og fremmest selv er overbevist om, at man ønsker at blive ved med at leve sammen med sin nuværende partner, indtil den ene dør.

Hvis man er kommet i tvivl og spekulerer på, om man mon valgte rigtigt i første omgang, må man hurtigst muligt se at blive klar over, hvad det er, man vil.

Især hvis I har fået børn sammen.

Vær opmærksom på, at den partner, du lever sammen med, er den partner, som du har valgt at have dine udfordringer og problemer med.

Når du har foretaget dit valg, og du er sikker på, at det er det rigtige, så vær fokuseret på denne eneste ene.

Der er stor værdi i at blive gamle sammen, fordi man har en bestemt person at dele minder med. Det tager nemlig mange år at opbygge et godt liv sammen med en partner, med tillid, tryghed og respekt for hinanden.

Kærlighed og parforhold

Jeres fælles livsværdier skal være mejslet i sten, og ligge et godt stykke over jeres umiddelbare følelser, tilskyndelser og ”lyst til”, fordi disse er forelskelse, og efter denne fase kommer parforholdets udfordringer helt automatisk buldrende.

Kærlighed er ikke en følelse.
Kærlighed er en aktiv HANDLING,
der skaber en (dejlig) følelse.

Ofte er det forelskelsen, der starter et parforhold. Forhåbentlig vil kærligheden afløse forelskelsen, så der er et solidt fundament at bygge videre på.

Udfordringerne, I møder sammen i livet, er jeres arbejds- og lærings-punkter. Hvad du oplever af genvordigheder i din relation til din partner, er områder, du selv skal arbejde på i dit eget liv.

Hvis du ikke gør det nu, vil samme arbejdspunkt med stor sandsynlighed dukke op i dit næste forhold. Og det næste. Og næste….

Når man vil HAVE noget andet, end dét, man har haft hidtil, bliver man nok nødt til at GØRE noget andet. Og dette ANDET er ikke at fortsætte sit gamle mønster og strategier i et nyt parforhold med en ny partner…..

 
Klik her for at se flere anmeldelser

5:08 minutter

Hvad er kærlighed?

Kærlighed er:

  • Forståelse
  • Hengivenhed
  • Et valg

Man må forstå, hvad det er, ens elskede vil have, for at kunne VÆLGE at give ham/hende dét. Og når begge to giver den anden dét, vedkommende ønsker sig, mærker begge to kærligheden.

Kærlighed er som sagt IKKE en følelse, men en aktiv handling, der SKABER en følelse. Kærligheden kan skabes med hænder, fødder og/eller ord.

Kærlighed har ikke ret meget at gøre med lyst til at give det, man selv synes er det vigtigste. “Lyst til” hører forelskelsen til, og de endorfiner forsvinder automatisk efter cirka et års tid.

Lyst til og vilje

Hvis din partner overhovedet ikke har lyst til at gøre en indsats for forholdet, eller at udvikle sig sammen med dig, kan det være temmelig meget op ad bakke for jer begge to. Hvis din partner udelukkende er lyst-styret, kan det være lige så slemt som at leve sammen med et lille barn eller en alkoholiker.

Hvis du ikke orker mere, fordi I har slidt hinanden op, vil dit manglende overskud være med til at lukke dit følelsesmæssige system ned.

Hvis alt er afprøvet (herunder parterapi og individuel terapi), og der ikke er andet end ligegyldighed tilbage, kan jeres forhold være kommet så vidt, at I må overveje, om jeres veje skal skilles. Vrede er imidlertid ikke en begrundelse for skilsmisse. Under vreden ligger med stor sandsynlighed kærligheden, så der er mulighed for at gøre ved problemerne (med fx par-coaching). Det er kun totalt fravær af følelser med ligegyldighed, der er rigtigt farligt for parforholdet.


Klik herunder for at se udsendelsen i TV2 om bogen om parforhold og viljen til kærlighed:

tv2 partner for livet
7:47 minutter


Tvivl om kærlighed

At få et parforhold til at lykkes og blive godt med kærlighed osv, er 80% vilje og resten er følelser. Dette er illustreret i de fem kærlighedssprog:

  • Ord
  • Tid til hinanden
  • Tjenester
  • Gaver
  • Berøring

Kærlighed handler primært om at vælge at give den anden, hvad vedkommende gerne vil have. Hvis begge gør dette, mærker man hver især kærligheden. Hvis man derimod kun giver sin partner, hvad man selv vil have, og begge gør dette, føler ingen af parterne nogen form for kærlighed fra partneren.

Læs mere om De 5 Kærlighedssprog på www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/kommunikation-i-parforholdet/kaerlighedssprog

Da intet parforhold er uden problemer, handler det om at beslutte sig for sammen at løse de udfordringer, der helt sikkert kommer. At skabe en fælles enhed, og i denne enhed at acceptere og anerkende jeres forskelligheder.

Urealistiske forventninger

1:50 minutter (Undskyld at lyden er så dårlig. Det er en gammel video)

Selvfølgelig skal der være mindst en gnist af samhørighed, fællesskabsfølelse, nærhed og intimitet i forholdet. Ellers bliver det mere som et bofællesskab med deling af udgifter og børn. I et forhold er der både ”dig”, ”mig” og ”os”.

Der er stor forskel på forelskelse og kærlighed. Manglende viden om dette kan skabe tvivl og frustrationer i parforholdet.

Ingen mennesker bliver ved med at være forelskede, fordi hormonerne efter cirka et års tid helt automatisk holder op med at rulle rundt.

Så hvis forventninger til kærlighedslivet er helt urealistiske, kan parforholdet blive svært.

Hvis I udelukkende fokuserer på, hvad der er galt, og hvad I ikke vil være med til, kører parforholdet i en uhensigtsmæssig retning, og så skal I begge gøre en indsats for at få parforholdet på ret kurs igen – men det starter med dig!

Hvad du og I kan gøre, er fx at lave forventningsafstemning med hinanden for at tage stressen ud af situationen og skabe overblik.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Kommunikation

Undgå skilsmisse

Psykologi


Links til mange andre artikler om psykologi i parforholdet:

7 usunde vaner
Alderens påvirkning
Dårlige vaner
Følelsernes tyranni
Forandring
Selvansvarlighed
Kærlighed er vilje
Lyver din partner
Midtvejskrise
Myter parforhold
Negativ
Prioritering
Straf/konsekvens
Tilknytning

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen


Du skal selv tage ansvaret for at mærke kærligheden. Den kommer ikke af sig selv. Ægte kærlighed er blandt andet viljestyrke og valg, og det skal der arbejdes på.


Artikler, jeg har skrevet. De kommer her i tilfældig rækkefølge:
/kommunikation-i-parforholdet parterapi

5 niveauer af kommunikation – i parforholdet

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Trappen

/undga-skilsmisse parterapi

Her er formlen på parforholdet, der holder

/undga-skilsmisse parterapi

Hvordan man undgår, at dårlig økonomi ødelægger parforholdet

/psykologi parterapi

De små store forskelle mellem mænd og kvinder

/hvad-er-det parterapi

At se sig selv udefra

/parterapi

At opbygge et parforhold – som et lejrbål

/psykologi parterapi

Travlhed og stress

/hvad-er-det parterapi

De grundlæggende værdier i parforholdet

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Struktur i hverdagen

/hvad-er-det parterapi

7 tips og gode råd til mænd og kvinder – vedrørende sommerferien

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Ti spørgsmål til jeres parforhold

/psykologi parterapi

Når din partner bliver vred

/undga-skilsmisse parterapi

Sidespring og utroskab

/undga-skilsmisse parterapi

Misforstået kommunikation i parforholdet

/hvad-er-det parterapi

Det modsatte

/psykologi parterapi

Midtvejskrise i parforholdet

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Et værktøj til at tale sammen

/psykologi parterapi

Følelsesmæssig afpresning i parforholdet

/hvad-er-det parterapi

Udtrykke behov og få dem opfyldt


.