Hvad er parterapi?

Hvad er parterapi?– Kvinder er glade, når deres partner forstår, når de er kede af det.
– Mænd er glade, når deres partner er glad.

Parterapi handler om at skabe forståelse og afstemme forventninger med hinanden

Forståelsen skabes gennem en hensigtsmæssig kommunikation, og det er i bund og grund nogle nye færdigheder og strategier, der skal læres.

Forventningsafstemning sker også gennem kommunikation, hvor man inden for ganske bestemt rammer udtrykker sig frit og ærligt – begge parter. På den måde kan man finde de fælles værdier i parforholdet.


Hvad er parterapi? Er det farligt? Hvad holder jer tilbage for at bruge det problemløsnings-værktøj?

Folk tøver ofte eller viger tilbage for at tage beslutningen om at søge eller ikke søge parterapi.

Først og fremmest skal du spørge dig selv, hvad du vil have og ønsker dig. Ikke materielle ting, men snarere hvad du vil have i dit liv, i dit parforhold, med dit arbejde.
Lav en liste.

De fleste mennesker vil eksempelvis gerne have:

 • Lykke
 • Tillid
 • Tryghed
 • Respekt
 • Accept
 • Kærlighed
 • Solidaritet
 • Sjov
 • Intimitet
 • Venskab … osv.

For det andet skal du finde ud af, hvor motiveret du er til at opnå disse ting. Motivation er super-vigtig for at få noget gjort. Den er benzinen, der driver dig og jer frem. Hvor meget ønsker du at opnå en bedre situation? Hvor vigtigt er det for dig? Hvordan vil det føles, hvis du har opnået det?

For det tredje skal du vurdere hvad konsekvenserne er, hvis du ikke får dig det, du ønsker dig. Hvordan vil du gerne se tilbage på dit liv, når det en gang er ved at slutte? Har du udnyttet tiden, mens du er her? Eller har du fundet dig i alt for meget? Hvor vil du være henne om 5 år, hvis der ikke sker nogen positiv forandring i dit liv, men at alting bare fortsætter uændret? Hvad er det, der skal til?

Timing

Desværre venter alt for mange alt for længe med at ændre uhensigtsmæssige vilkår og smertefulde omstændigheder.

Timing er alt-afgørende, når det kommer til ægteskabsrådgivning eller parterapi, når der er problemer med parforholdet.

Nogle par fortsætter med at diskutere det samme igen og igen i årevis uden at kommunikere ordentligt, effektivt og ærligt. Konflikter er uundgåelig del af ethvert forhold, men det er vigtigt at vælge dine kampe med omhu i ethvert forhold. Nogle gange betragtes små problemer som vigtige, og det smertefulde sår fortsætter med at vokse.

Grænser

Tilfredsheden i parforholdet har meget at gøre med den måde, partneren er i stand til at læse og leve sig ind i hinandens følelser. For at mærke kærligheden, skal man først og fremmest kunne forstå hinanden. Dernæst skal man være i stand til at give sin partner dét, partneren gerne vil have, – og når begge gør dette, mærker de kærligheden.

Det er også vigtigt at kunne sætte sunde naturlige grænser, så man ikke bliver løbet over ende – samt have tillid til, at partneren er i stand til at sætte grænser, så man ikke uforvarende kommer til at såre eller lignende. Dette har også meget med forventningsafstemning at gøre.

Parterapi KøbenhavnVidenskabelig forskning

Forskerne har lavet undersøgelser, hvor de har bedt hver enkelt deltager om at beskrive en episode, hvor deres partner havde gjort dem vrede eller skuffede (fx et svigt eller en løgn). Parrene blev derefter bedt om at forelægge situationen for deres partner og at tale om problemet i cirka 10 minutter. I løbet af den tid fik de en større forståelse af, hvad der var sket. Samtalerne blev videofilmet.

Bagefter så deltagerne hver deres videobånd, og skulle så løbende vurdere deres følelsesmæssige reaktioner hele samtalen igennem på en skala fra “meget negativ” over “neutral” til “meget positiv.” Forskerne udvalgte derefter seks 30-sekunders klip, der havde de højeste negative eller positive følelsesmæssige vurderinger. Deltagerne så disse klip igen og gav en bedømmelse af deres egen og deres partners følelser, samt deres partners bestræbelser på at være empatisk.

Kvinder og mænd

Det overraskede forskerne, at kvinder var mere tilbøjelige til at være tilfredse med parforholdet, når de kunne aflæse deres partners vrede eller frustration, end når de selv følte sig lykkelige. Dette betyder ikke, at kvinder svælger i smerte og lidelse, men snarere at de foretrækker negative følelser frem for tilbagetrækning eller tavshed. Når kvinder ser deres mandlige partnere dele de negative følelser, ser de det som et tegn på tilknytning, åbenhed og kommunikation. Kvinder har det svært med at mænd trækker sig under konflikter (hvilket er en helt naturlig reaktion fra manden).

Omvendt har mænd det svært med deres kones eller kærestes negativitet. Mens kvinderne i undersøgelsen var gladere, når deres mand vidste, at de var frustrerede, gjorde denne viden mændene ulykkelig. Mænds glæde og tilfredshed hænger sammen med deres evne til at mærke og se deres partners lykke.


7 måder at undgå skænderier på!

Her er en hurtig metode til at få et bedre parforhold.

.

Interesseret?

Så tilmeld dig nedenfor med dit navn og din email
Du kan trygt give mig dit navn og din email-adresse. Jeg kunne aldrig drømme om at spamme dig.
.
Imidlertid vil jeg en gang imellem sende dig relevant information om udfordringer i parforholdet og effektive løsningsmodeller.
.
Du kan til hver en tid afbestille mine emails.
.
Men i første omgang vil du modtage 7 måder at undgå skænderier på! helt gratis.
.
God fornøjelse med læsningen.

Kommunikation i parforholdet

Undersøgelsen konkluderer, at jo mere kommunikative og empatiske mænd og kvinder forsøger at være i deres relationer, jo lykkeligere er parforholdet.

alternativEn mand har det bedst, når hans kvinde:

 • er god til at kommunikere, hvilket gør hende glad i parforholdet
 • at hun udtrykker det på en måde, som han nemt kan aflæse
 • og det allerbedste for manden er, at han kan mærke på hende, at det er ham, der har gjort hende glad

Kvinder derimod ønsker at vide, når manden er ked af det. Selv om det er ubehageligt for manden at udtrykke disse følelser, betyder det, at kvinderne føler sig bedre tilpas i forholdet.

Hvad er det? Hvad er parterapi?


6:28 minutter

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

Parforholdet kan være svært, men for begge parter gælder det, at det er vigtigt at forsøge at forstå hinanden. Selv om man gør det klodset eller ”forkert” er det bedre, end ikke at gøre noget.

Om parterapi virker, kan du læse om på www.parforhold-parterapi.dk/parterapi


Links til tre andre områder inden for parterapi:


Links til andre artikler om hvad parterapi er (seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

.