Hvad er parterapi?

Hvad er parterapi?– Kvinder er glade, når deres partner forstår, når de er kede af det.
– Mænd er glade, når deres partner er glad.

Parterapi handler om at skabe forståelse

Forståelsen skabes gennem en hensigtsmæssig kommunikation, og det er i bund og grund nogle nye færdigheder og strategier, der skal læres.

Tilfredsheden i parforholdet har meget at gøre med den måde, partneren er i stand til at læse og leve sig ind i hinandens følelser.

En del mennesker er måske uenige med karakteristikken af mænd og kvinder. I stedet for ”kvinder” kunne man også sige de feminine aspekter i alle mennesker, og i stedet for ”mænd” kunne man bruge udtrykket de maskuline aspekter. Så er det muligvis lettere at identificere sig med og forstå.

At blive forstået er det vigtigste for kvinder. I den forbindelse er det ligegyldigt, om det er positive eller negative følelser, det drejer sig om.

For mænd er det noget enklere – de er glade, når deres partner er glad. Happy wife – happy life lyder et gammelt mundheld. Manden ønsker at vide, at hans kvinde er glad og tilfreds – og at det er ham, der er årsag til dette. Det tror han i det mindste!

Parterapi KøbenhavnVidenskabelig forskning

Forskerne har lavet undersøgelser, hvor de har bedt hver enkelt deltager om at beskrive en episode, hvor deres partner havde gjort dem vrede eller skuffede (fx et svigt eller en løgn). Parrene blev derefter bedt om at forelægge situationen for deres partner og at tale om problemet i cirka 10 minutter. I løbet af den tid fik de en større forståelse af, hvad der var sket. Samtalerne blev videofilmet.

Bagefter så deltagerne hver deres videobånd, og skulle så løbende vurdere deres følelsesmæssige reaktioner hele samtalen igennem på en skala fra “meget negativ” over “neutral” til “meget positiv.” Forskerne udvalgte derefter seks 30-sekunders klip, der havde de højeste negative eller positive følelsesmæssige vurderinger. Deltagerne så disse klip igen og gav en bedømmelse af deres egen og deres partners følelser, samt deres partners bestræbelser på at være empatisk.

Det overraskede forskerne, at kvinder var mere tilbøjelige til at være tilfredse med parforholdet, når de kunne aflæse deres partners vrede eller frustration, end når de selv følte sig lykkelige. Dette betyder ikke, at kvinder svælger i smerte og lidelse, men snarere at de foretrækker negative følelser frem for tilbagetrækning eller tavshed. Når kvinder ser deres mandlige partnere dele de negative følelser, ser de det som et tegn på tilknytning, åbenhed og kommunikation. Kvinder har det svært med at mænd trækker sig under konflikter (hvilket er en helt naturlig reaktion fra manden).

Omvendt har mænd det svært med deres kones eller kærestes negativitet. Mens kvinderne i undersøgelsen var gladere, når deres mand vidste, at de var frustrerede, gjorde denne viden mændene ulykkelig. Mænds glæde og tilfredshed hænger sammen med deres evne til at mærke og se deres partners lykke.

Kommunikation i parforholdet

Undersøgelsen konkluderer, at jo mere kommunikative og empatiske mænd og kvinder forsøger at være i deres relationer, jo lykkeligere er parforholdet.

alternativEn mand har det bedst, når hans kvinde:

  • er god til at kommunikere, hvilket gør hende glad i parforholdet
  • at hun udtrykker det på en måde, som han nemt kan aflæse
  • og det allerbedste for manden er, at han kan mærke på hende, at det er ham, der har gjort hende glad

Kvinder derimod ønsker at vide, når manden er ked af det. Selv om det er ubehageligt for manden at udtrykke disse følelser, betyder det, at kvinderne føler sig bedre tilpas i forholdet.


6:28 minutter

Parforholdet kan være svært, men for begge parter gælder det, at det er vigtigt at forsøge at forstå hinanden. Selv om man gør det klodset eller ”forkert” er det bedre, end ikke at gøre noget.

 


Links til tre andre områder inden for parterapi:


Links til andre artikler om hvad parterapi er (seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler