Hvad er parterapi?

Hvad er parterapi?– Kvinder er glade, når deres partner forstår, når de er kede af det.
– Mænd er glade, når deres partner er glad.

Parterapi handler om at skabe forståelse og afstemme forventningerne

Forståelsen skabes gennem en hensigtsmæssig kommunikation, og det er i bund og grund nogle nye færdigheder og strategier, der skal læres.

Forventningsafstemning sker også gennem kommunikation, hvor man inden for ganske bestemt rammer udtrykker sig frit og ærligt – begge parter. På den måde kan man finde de fælles værdier i parforholdet.

Tilfredsheden i parforholdet har meget at gøre med den måde, partneren er i stand til at læse og leve sig ind i hinandens følelser. For at mærke kærligheden, skal man først og fremmest kunne forstå hinanden. Dernæst skal man være i stand til at give sin partner dét, partneren gerne vil have, – og når begge gør dette, mærker de kærligheden.

Det er også vigtigt at kunne sætte sunde naturlige grænser, så man ikke bliver løbet over ende – samt have tillid til, at partneren er i stand til at sætte grænser, så man ikke uforvarende kommer til at såre eller lignende. Dette har også meget med forventningsafstemning at gøre.

Parterapi KøbenhavnVidenskabelig forskning

Forskerne har lavet undersøgelser, hvor de har bedt hver enkelt deltager om at beskrive en episode, hvor deres partner havde gjort dem vrede eller skuffede (fx et svigt eller en løgn). Parrene blev derefter bedt om at forelægge situationen for deres partner og at tale om problemet i cirka 10 minutter. I løbet af den tid fik de en større forståelse af, hvad der var sket. Samtalerne blev videofilmet.

Bagefter så deltagerne hver deres videobånd, og skulle så løbende vurdere deres følelsesmæssige reaktioner hele samtalen igennem på en skala fra “meget negativ” over “neutral” til “meget positiv.” Forskerne udvalgte derefter seks 30-sekunders klip, der havde de højeste negative eller positive følelsesmæssige vurderinger. Deltagerne så disse klip igen og gav en bedømmelse af deres egen og deres partners følelser, samt deres partners bestræbelser på at være empatisk.

Det overraskede forskerne, at kvinder var mere tilbøjelige til at være tilfredse med parforholdet, når de kunne aflæse deres partners vrede eller frustration, end når de selv følte sig lykkelige. Dette betyder ikke, at kvinder svælger i smerte og lidelse, men snarere at de foretrækker negative følelser frem for tilbagetrækning eller tavshed. Når kvinder ser deres mandlige partnere dele de negative følelser, ser de det som et tegn på tilknytning, åbenhed og kommunikation. Kvinder har det svært med at mænd trækker sig under konflikter (hvilket er en helt naturlig reaktion fra manden).

Omvendt har mænd det svært med deres kones eller kærestes negativitet. Mens kvinderne i undersøgelsen var gladere, når deres mand vidste, at de var frustrerede, gjorde denne viden mændene ulykkelig. Mænds glæde og tilfredshed hænger sammen med deres evne til at mærke og se deres partners lykke.

Kommunikation i parforholdet

Undersøgelsen konkluderer, at jo mere kommunikative og empatiske mænd og kvinder forsøger at være i deres relationer, jo lykkeligere er parforholdet.

alternativEn mand har det bedst, når hans kvinde:

  • er god til at kommunikere, hvilket gør hende glad i parforholdet
  • at hun udtrykker det på en måde, som han nemt kan aflæse
  • og det allerbedste for manden er, at han kan mærke på hende, at det er ham, der har gjort hende glad

Kvinder derimod ønsker at vide, når manden er ked af det. Selv om det er ubehageligt for manden at udtrykke disse følelser, betyder det, at kvinderne føler sig bedre tilpas i forholdet.


6:28 minutter

Parforholdet kan være svært, men for begge parter gælder det, at det er vigtigt at forsøge at forstå hinanden. Selv om man gør det klodset eller ”forkert” er det bedre, end ikke at gøre noget.

Om parterapi virker, kan du læse om på www.parforhold-parterapi.dk/parterapi


Links til tre andre områder inden for parterapi:


Links til andre artikler om hvad parterapi er (seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler