Statisk og dynamisk ansvar

Ansvar er ikke bare ansvar

Se www.parforhold-parterapi.dk/selvansvarlighed

Statisk og dynamisk ansvarVi skal passe på ikke at blande begreberne sammen.

Når man ser statisk på de uheldiges situation, fx de fattige, er det naturligvis synd for dem, at de ikke har råd til alt det, de har brug for og gerne vil have. De har et helt legitimt her-og-nu-behov for mad, bolig, tøj o.s.v.

En mere langsigtet anskuelse af problematikken er, at det er deres (dynamiske) vaner og valg, som har ledt de fattige og ”uheldige” frem til deres nuværende (statiske) situation.

Et kortsigtet behov er fx et barn, der vil have en is, hvilket ikke er unaturligt for et barn. Men den ansvarlige forældre vil sige, at der kun er et kvarter til aftensmad, og at barnet derfor ikke får is. Forældre har et opdrageransvar. De bør have et overblik og kunne se, hvad der er bedst for barnet – selvfølgelig afbalanceret både på den korte og lange bane.

Lederansvar er at kunne se længere end medarbejderne, og have et ansvarligt overblik for helheden.

Parforholdsansvar er at sætte fælles langsigtede værdier højere, end frustrerede følelser og kortsigtet behovsdækkelse.

matthæus effektenRigdom og overflod

Lad os forestille os, at alle penge i hele verden bliver lagt sammen og delt ligeligt ud til alle mennesker. Ville det skabe lighed og balance? På kort sigt, ja. Men sandheden er, at der i løbet af relativt kort tid ville ske det, at de, der før var rige, igen vil være rige, og de, der før var fattige, igen er fattige. Rigdom og fattigdom handler mindre om materielle goder, mad og penge, end om overbevisninger, vaner og valg.

Det er som Matthæus-effekten (efter Matthæus-evangeliet kapitel 25, vers 29: ” For enhver, som har, til ham skal der gives, og han skal have overflod, men den, der ikke har, fra ham skal selv det tages, som han har”). Det er overbevisningerne og valgene, der fører frem til enten økonomisk velstand eller fattigdom.

Den bedste måde at lære på, er at kunne se sammenhængen mellem vores valg og deres konsekvenser. Og den hurtigste måde er, at der er (tidsmæssig) kort afstand mellem valg og konsekvenser.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Parforhold

I fx parforhold og børneopdragelse er der lang afstand mellem disse to, og i computerspil og ved bilkørsel er der kort afstand. Når man trykker på en tast i et computerspil, ser man en reaktion med det samme. Hvis man ignorer et barn, kan der gå flere år, inden man mærker virkningen af dette, fx i form af barnets lave selvværd, kriminalitet, misbrug osv. Og at forbryde sig imod parforholdets færdselsregler kan få konsekvenser i form af mistrivsel, utryghed, skilsmisse eller mord.

Det handler om viden, overblik og prioritering. Forhåbentlig har både vores politikere, ledere, ægtefælle, os selv og alle andre dét, der skal til, for at få det bedste resultat – både på kort og langt sigt.

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

.

 

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann