Parforhold parterapi

Økonomisk snyd i parforholdet er en blinkende advarselslampe

dreamstimelarge_15567823Et bundt pengesedler i bunden af en kagedåse vil sandsynligvis ikke komme til at ødelægge dit ægteskab. Men din ægtefælles økonomiske snyderi kunne alligevel godt være begyndelsen til enden på jeres parforhold.

Der findes hvide løgne og der findes sorte løgne. Små løgne og store løgne. Men alle store løgne er startet som små løgne. En narkoman er startet med cigaretter eller hash. En indbrudstyv er startet med rapseri. En krigsforbryder er startet med et lag tæsk. Alting udvikler sig lidt efter lidt, og ofte kommer det snigende uden at man opdager det.

Et af advarselssignalerne i et parforhold er, at der bliver løjet om pengesager. Små løgne eller hemmelighedskræmmeri om finanser kan føre til endnu mere skadelige adfærd med alvorligere konsekvenser for jeres ægteskab.

Heldigvis er det ikke så tit, at der bliver løjet om økonomi mellem ægtefæller, men undersøgelser viser, at i de tilfælde, det sker, drejer halvdelen af løgnene sig om skjulte kontanter og mindre indkøb. En syvendedel handler om store indkøb og hemmelige bankkonti. En tiendedel lyver om deres gæld, og den mængde penge de tjener. Nogle er uærlige på flere af de nævnte punkter.

Årsagerne til, at folk lyver for deres partner om deres penge, kan være skyldfølelse, frygt eller behovet for kontrol. En pragmatisk løgn kan også være fordi man ikke tror på parforholdet og gør sig klar til at skulle skilles.

Hvis den ene part føler sig domineret af den anden, kan vedkommende finde på at hævne sig på sin ægtefælle ved at bruge en masse penge. ”Hvis han/hun kan, så kan jeg også!” eller ”Når hun/han har gjort dette eller hint, så vil jeg som hævn bruge en masse af hendes/hans penge.” Det er imidlertid en umoden og barnlig måde at vise sin uafhængighed på. Bevidst uansvarlig adfærd kan senere forårsage skyld og forlegenhed med deraf følgende konsekvenser for parforholdet.

Bedrag kan også opstå, fordi den ene part frygter den andens reaktion på sandheden. Konfliktskyhed er ikke nogen god følgesvend i et parforhold.

Her er nogle faresignaler:

  • Din ægtefælle har påtaget sig hele ansvaret for betaling af regninger, og ønsker ikke at du skal vide noget om familiens økonomi.
  • Når du ønsker at tale med din ægtefælle om penge, går vedkommende i defensiven eller nægter at diskutere emnet.
  • Det går op for dig, at din ægtefælle bruger mere, end I har råd til.
  • I skændes oftere om penge.
  • Du opdager hemmelige bankkonti eller skjult gæld.
  • Din ægtefælles vaner og udgifter ændrer sig pludseligt.
  • En eller begge af jer begynder at skabe hævnudgifter.

Hvad kan man gøre, hvis man opdager økonomisk snyd i parforholdet?
Lad være med at se igennem fingrene med problemerne. Tag den svære snak med din ægtefælle om jeres finansielle situation. Fortæl din partner om dine følelser omkring løgn og fordækthed i forbindelse med jeres økonomi. Det er bydende nødvendigt, at dine bekymringer, skyld, vrede, panik, følelsen af at være forrådt, forlegenhed, hjælpeløshed osv bliver hørt af din ægtefælle.

Hvis du selv er løgneren, er det vigtigt, at du indrømmer, at du har begået en fejl. Hold op med at lyve om økonomien. Beslut dig til at være ærlig, åben og at holde dine løfter. Accepter dit ansvar for, at der er bragt finansiel utroskab ind i jeres parforhold. Og giv en undskyldning.

Vær realistiske om, hvad der kan gøres (og hvad der ikke kan gøres) for at redde jeres økonomiske situation.

Sidst, men ikke mindst, vil det være en god idé at søge professionel hjælp. Hvis man vil have noget andet, end dét, man har haft hidtil, bliver man nok nødt til at foretage sig noget andet, end dét, man har gjort hidtil. Afhængigt af problemernes størrelse og varighed kan det være i form af en økonomisk rådgiver eller en parterapeut. Husk, at parterapi udelukkende handler om forbedring af kommunikationen mellem jer.

.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/lyver-din-partner
om “sandhed” og “løgn” i parforholdet.

.

 

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic