Spring til indhold

Spørgsmål#1 – Økonomi

  • Anslået læsetid: 3 min read

skændesHjem >> Spørgsmål & Svar >> Spørgsmål#1 – Økonomi


Et af de hyppigt stillede spørgsmål til mig om parforhold er:” Vi skændes om økonomi. Hvad skal vi gøre?”

Dette er bestemt ikke ualmindeligt. Overraskende nok handler både penge og økonomi om følelser. De to begreber hænger sammen, så hvis I skændes om penge og økonomi, er det fordi der er masser af følelser involveret. Imidlertid gør ikke noget, om man er uenig om fx økonomi eller om børneopdragelse. Man kan være nok så uenige, og stadig have et fantastisk parforhold. Det handler nemlig om at kunne FORSTÅ hinanden, være trygge ved hinanden, have tillid til hinanden, have respekt for hinanden, – og kunne tilgive hinanden.

Jeg vil illustrere dette med en lille fortælling om et par, hvor den ene var ødsel med penge, og den anden var en nærigpind. Det første år skulle de arrangere sommerferie, og det var den ødsle, der skulle stå for at spare sammen til ferien. Da de kom frem til ferietidspunktet, var der ikke en krone at holde ferie for, og nu var det nærigpinden, der skal finde en eller anden discountferie. Hvilken type ferie mon de fik det første år?


Mikael Hoffmann


Næste år byttede de roller. Præcis de samme mennesker, men nu var det nærigpinden, der skulle spare sammen til ferien. Da ferien startede, havde den ødsle masser af penge at bruge på ferien, og det blev til vild luksus. Hvilken type ferie mon de fik det andet år? Det er nøjagtigt de samme mennesker, men de respekterede hinandens forskellige styrker, svagheder, roller, samt anerkendte deres egne stærke og svage sider.

Det kan godt være, at den ødsle det andet år gerne ville bruge lidt flere penge inden ferien, men det kom ikke til at ske. Og det kan godt være, at nærigpinden mente, at et tre-stjernet hotel var tilstrækkeligt, men de kom af sted til et fem-stjernet.

Når man forstår og respekterer hinanden, får man det bedste ud af situationen. Ofte mangler vi det overblik. Vi har ikke sat os ind i parforholdets færdselsregler, og vi mangler evnen til at sætte os ind i, hvordan partneren har det. Så derfor handler diskussioner om penge og økonomi oftest om noget helt andet. De er et symptom, og det kan være svært selv at se. Derfor kan det være en god idé at få nogen udefra til at hjælpe sig.

3:01 minutter

Se flere videoer med spørgsmål og svar om parforhold på YouTube Playlisten “Spørgsmål & Svar” (eller Kategorien med Spørgsmål & Svar her på hjemmesiden), hvor jeg på min langdistancevandring i sommeren 2018 optog flere end 50 korte videoer.

Links til andre artikler om økonomi:


.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.