Følelser og penge

følelser og pengeVærdi

Et velfungerende parforhold er baseret på, at begge parter føler, at de får en værdiforøgelse af at være I forholdet. Det sker, når vi giver hinanden det, den anden gerne vil have – og ikke det, vi selv helst vil have, eller som vi TROR, den anden vil have. For at kunne skabe værdiforøgelse for vores partner må vi lære at håndtere vores følelser konstruktivt.

I vores samfund bruger vi penge til at måle værdi. En seddel med en masser nuller efter 1-tallet kan udveksles med mere kostbare ting, end en seddel med få nuller. Imidlertid er penge en energiform lige som følelser. Begge dele skal mestres, for at det ikke skal gå galt. Og det er ofte svært i begge tilfælde.


Klik her for at læse artiklen, hvor jeg afslører to hemmeligheder fra parforholdet

Krydstogtskib

For at illustrerer hvad jeg mener, vil jeg bruge et billede med forskellige passager-typer på et krydstogtskib.

Jeg har en ven, der arbejder på et luksus-krydstogtskib i Caribien. Han oplever, at passagererne deler sig i to grupper:
1) Dem, der egentlig ikke har råd til at tage på krydstogt, og
2) Dem, der har råd.

Hver af disse to grupper har to undergrupper:
1A) Dem, der ikke har råd, men tager på krydstogt alligevel, og sparer penge ved fx ikke at give drikkepenge eller aldrig at tage på udflugterne, der koster ekstra.
1B) Dem, der ikke har råd, men smider om sig med lånte penge. Efter turen, når regningerne skal betales, fortryder de.

Den gruppe, der har råd, deler sig også i to undergrupper:

2A) De ny-rige, som måske har måske vundet eller arvet pengene. De har aldrig lært, hvordan man opfører sig, men rager rundt, praler med deres guld og diamanter og er uforskammede.

2B) som er de mennesker, der selv har tjent pengene ved hårdt arbejde. De har typisk gennem deres (op)vækst lært at opføre sig pænt og behandle folk med respekt, med stor sandsynlighed fordi deres forældre kom fra velhaverhjem. De har gjort sig fortjent til deres velstand. De har måske lidt afsavn og dermed gennemgået en effektiv læringsproces.

De ved, at de mennesker, de møder på deres vej op, kan de risikere at møde igen på deres vej ned, så derfor behandler de alle mennesker godt. De giver rigeligt med drikkepenge, for de ved, at jo mere, man giver ud, jo mere får man igen.

De har lært, at når man giver andre mennesker en følelse af værdi, så vil folk med glæde betale penge for det. De betaler generøst stewardessen for den service, de modtager, for det giver dem en oplevet værdiforøgelse.

To grupper

Der er en sammenhæng mellem penge og følelser. Hvis vi sammenligner passagererne på krydstogtskibet med forholdet til følelser, har vi disse typer:

1A) Dem, der egentlig ikke har følelserne og ikke ved, hvordan man håndterer et parforhold. De kommer måske fra voldelige hjem eller er skilsmissebørn eller lignende, og de har aldrig lært at begå sig følelsesmæssigt. De stiller måske urimelige krav og er egoistiske, eller måske lyver de og er uærlige over for partneren, så parforholdet lever på lånt tid.

1B) Misbrugere og afhængige, der har et meget svært og voldsomt følelsesliv. Ved hjælp af eksterne stimuleringsmidler lever de i en kunstig verden, der kan kollapse og efterfølgende give alvorlige tømmermænd.

2A) Dem, der lige har ”set lyset” og er så optaget af deres ny-opdagede følelser, at de ubevidst og uforvarende prøver at manipulere andre til at opleve det samme, fordi de ikke har lært at administrere følelserne og forholdet endnu. Måske er de lige begyndt på en rejse i personlig udvikling og er enormt optaget af alt det spændende og dejlige, at de ønsker, at andre også skal prøve det. De har ikke fornemmelse eller forståelse for andre mennesker.

Og til sidst har vi den “velhavende” gruppe 2B), der har været gennem livet og gjort sig erfaringer og lært at have et godt parforhold. De har forstået, at de skal tilføre deres parforhold værdi for at kunne modtage værdi. Når man gør en indsats for at forstå hinanden (uden nødvendigvis at være enige), og samtidig vælger at give partneren det, som partneren gerne vil have, har man et godt parforhold med harmoni og kærlighed.

LangdistancevandringKort og godt skal værdi udveksles for at have værdi. Ellers kan det blive uhensigtsmæssigt eller kriminelt og en tab-vind- eller vind-tab-situation.

Hvordan udveksler vi så værdi? Når jeg eksempelvis går ind til bageren og svinger mit kreditkort, får jeg nybagt brød for det, og bageren får et kontoudtog fra banken, så han kan købe mel og betale huslejen. På krydstogtskibet betaler passageren sin billet og rederiet giver en oplevelse. Stewardessen giver sin service (den ene vej), og passagererne giver drikkepenge (den anden vej).

Parforholdet

Det samme gør sig gældende i parforholdet. Giv, før du kan forvente at modtage. Når du vælger at give din partner dét, partneren ønsker sig mest, og begge gør dette, oplever I kærlighed og værdi. Så hold op med at give din partner det, du TROR den anden gerne vil have…. Derfor er forståelse også enormt vigtigt. Man behøver ikke at være enige, bare man kan forstå hinanden.

At have et godt parforhold og øge værdien hos hinanden kan heldigvis læres ved hjælp af effektiv kommunikation og forventningsafstemning, så alle kan opnå lykke og rigdom i deres følelsesliv.


Psst… Gør som flere end 1.600 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


7:05 minutter

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Tanker på vandring! Kærlighedens veje og vildveje.
Langdistancevandring – med refleksioner uden filter.
Flere videoer på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann