Parforhold parterapi

Midtvejskrise i parforholdet

dreamstimemaximum_10165200Efter et stykke tid kan alting blive lidt kedeligt. Dette gælder også i parforhold og ægteskaber. Selv om der sker nye ting, man får (flere) børn, bygger carport, tager på spændende ferier osv, kan man alligevel risikere at føle, at livet passerer forbi og at der er noget (andet), man går glip af. At der er nogle chancer, man forpasser. Rutinerne sætter ind, dagligdagen bliver en trommerum – og der kan komme en midtvejskrise.

Hvis du føler, at I har kurs mod en midtvejskrise, så test dig selv med de følgende ti spørgsmål:

  1. Brokker du dig over dit elendige parforhold?
  2. Er du ikke i stand til at udtrykke dig frit?
  3. Er der “manglende tillid” mellem dig og din partner?
  4. Har du tendens til at miste kontrollen eller måske blive usikker, hver gang din partner bliver ‘ivrig’, ‘aggressive’, ‘indadvendt’ eller ‘ligeglad’?
  5. Har du et stort behov for at betro dig til dine venner, familie, forældre, børn eller kollegaer?
  6. Forsøger du at undgå konfrontationer med din familie, venner og andre?
  7. Har du indset, at du ikke tager dig godt nok af dig selv, eller forsøger du at være mindre lydhør over for dig selv?
  8. Bliver ubetydelige småting, fx den måde at WC-rullen vender på, pludselig meget vigtige – så vigtige, at du ønsker, at din partner skal rette dem med det samme?
  9. Har materielle ting større betydning end mennesker (din partner)?
  10. Lægger du større vægt på handlinger, frem for den person, der udfører handlingerne?

Hvis dit svar er ja til flere af disse spørgsmål, har du muligvis et problem med dit parforhold. Hvis det ikke bliver bevidstgjort og udbedret i tide, kan det blive værre for hver dag der går. Hvis du sætter pris på din partner og er klar over at han eller hende er det bedste, der er sket for dig, er du nødt til at arbejde i retning af at bevare og sikre det, før det er for sent. Her er et par hurtige tips til at hjælpe dig med at håndtere forholdet i krise:

Kommuniker med din partner. Manglende eller dårlig kommunikation er den største kilde til konflikter i parforholdet – og i alle andre forhold. Udtryk dig klart og tydeligt.

Vær en god lytter. Det er vigtigt at lytte og ikke bare blive hørt. Anstreng dig for at forstå den anden. Husk, at vi alle gør vores bedste.

Hav tillid. Hvis tilliden er væk, må den hurtigst muligt genskabes. Tillid er at kunne betro sig til en anden person, og at du kan udtrykke sig frit. Uden tillid er der ingen kærlighed.

Ofte vil det være en god idé at søge hjælp udefra, hvis det er kommet så langt, at I har en midtvejskrise. Det er sjældent en god idé at forsøge at løse problemerne med de samme værktøjer, som skabte problemerne. Det kan både tage lang tid og blive en bekostelig affære. Ræk i stedet ud, og få hjælp til at komme over udfordringerne.

.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic