Er du klar til ægteskabet?

Forberedelse

Mange drømmer om den store dag:

bryllupBryllupsdagen! Billedet med den perfekte partner, som vi opbygger et stærkt og vidunderligt samliv med – og måske endda får børn med. Med til billedet hører formentlig også, at vi lever lykkeligt til vores dages ende…

Men der hører en hel del mere til et ægteskab end romantik og kærlighed. Et godt og sundt parforhold kræver en indsats og teamwork. I vil begge gå ind i ægteskabet sammen, og derfor er det en god idé også at forberede ægteskabet sammen. Tag jer tid til at sætte jer sammen, og stil jer selv og hinanden følgende spørgsmål:

Hvad der gør denne person til den eneste ene for mig?

Dit første svar vil med stor sandsynlighed være, at du elsker ham eller hende. Det er blot ikke mit spørgsmål. Spørgsmålet er, hvad der gør denne person, ud af alle de andre forhold du har haft, til den, du ønsker at tilbringe resten af ​​dit liv med?

Forelskelse og kærlighed er nemlig ikke nok til at vedligeholde et godt parforhold. Hvis det var, ville skilsmisseprocenten ikke være faretruende tæt på de 50….

Derfor skal I være opmærksomme på, at der skal mere til.

Det er vigtigt at forberede parforholdet, for at forhindre jer i at indgå et ægteskab af de forkerte grunde. Et eksempel på dette kunne være at gifte sig, fordi du føler, at tiden er ved at løbe fra dig.

Du må ikke presse dig selv eller tillade andre at presse dig til at tro, at du er ved at blive gammel, og at dette måske er din sidste chance.

Er du parat til at spille ægtefælle-rollen?

Før du alt for glad springer ind i et ægteskab, bør du først spørge dig selv, om du er klar til at blive henholdsvis hustru eller mand.
At være en ægtefælle er anderledes end at være på date eller kæreste.
Det kræver mere ansvar og meget mere opmærksomhed at leve i parforhold end at være single.

Tro ikke, at du kan fortsætte med at være fri og uafhængig, og gøre præcis hvad du har lyst til.
I et ægteskab må du være parat til at dele alt og alle, der har været en del af dit liv, hvis du ønsker at have et sundt, tillidsfuldt og godt ægteskab.

Har I stillet jer selv og hinanden følgende spørgsmål:

  • Hvad er jeg god til, og hvad er jeg ikke god til.
  • Hvad er du god til, og hvad er du ikke god til.
  • Hvad kan jeg lide, og hvad kan jeg ikke lide.
  • Hvad kan du lide, og hvad kan du ikke lide.

Er du klar til finansielle udfordringer?

balanceAt være gift er ikke som et stævnemøde, hvor du (eller din date) betaler for middagen og biografbilletterne.
Det indebærer nye, flere og større regninger. Det er et emne, du bør drøfte med din tilkommende, så dialogen er startet, hvis der kommer andre situationer, hvor der skal prioriteres og vælges.

Det er vigtigt at drøfte i forvejen, om I begge fortsætter med at arbejde, eller om en af ​​jer bliver hjemme (og passer børnene).

I skal også planlægge, hvordan I vil håndtere finansielle udfordringer, herunder nødsituationer. Vil I have fælles økonomi? Skal opsparingen gå til nye dæk til bilen, en rejse etc. Se www.parforhold-parterapi.dk/parforhold/misforstaelser/finansielle-rad-som-mange-ikke-onsker-at-hore

Kan du blive engageret og trofast?

Du skal være sikker på, at du har alle dine tidligere dates, kærester og eks’er ude af dit system. Hvis du elsker din partner, men stadig spekulerer på, hvordan det ville være at date andre mennesker, bør du nok udsætte brylluppet på ubestemt tid.

Det er i orden stadig at se tidligere nære bekendtskaber – men du skal blot dele det med din partner. Fortæl din partner, at det intet har at gøre med din kærlighed til ham eller hende, men at du blot ønsker at finde ud af, om dette kapitel er lukket for altid.

At være i stand til at blive trofast mod din partner er (sammen med sex)  en af ​​de største ting, der kan holde jeres ægteskab sammen.

Kan du leve med hans / hendes livsstil?

Hvis I ikke allerede bor sammen, må du være opmærksom på din partners vaner og måde at leve på.

Selv om du ikke kan vide alt, hvad der er at vide om en person, er det godt at få en idé om så meget som muligt. Hvis han eller hun har visse vaner, som driver dig til vanvid, kan det gå hen og blive en stor udfordring.

Hvis du føler, at du aldrig kan komme overens med visse ting, så bør I fortsætte med jeres stævnemøder, inden I træffer nogen store beslutninger som at flytte sammen og eventuelt senere vælger om I vil gifte jer.

Følg ikke kun dit hjerte

Brug også din rationelle bevidsthed. Ellers får du og I store problemer senere.

  • Har I samme grundprincipper og livsværdier?
  • Hvad har I til fælles af værdier, og hvad er I uenige om?
  • Kan du leve med din tilkomnes fortid, familie og dårlige vaner?

Har du set din tilkomne reagere på stress-situationer, når han/hun er presset op i en krog, når hun/han er sur og frustreret? Det er ikke nok bare at kende hinanden på solsikinsdage. De dårlige dage kommer helt sikkert på et tidspunkt.

Er I begge parat til at gå i (vedligeholdende) parterapi?

Parterapeut Mikael HoffmannHvis den ene af jer udvikler sig personligt, og den anden ikke gør (sidder fast), kan det på sigt give nogle voldsomme gnidninger og konflikter, der kan ende med skilsmisse.

Endvidere vil der i ethvert forhold være uenigheder og irritationsmomenter hen ad vejen.

For at undgå, at disse vokser til ødelæggende magtkampe, kan man med et par måneders mellemrum gå i vedligeholdende parterapi sammen, hvor en uvildig og professionel tredjeperson kan få ”helikopter-perspektivet” ind i jeres forhold. En mediator, der ikke er part i sagen.

Hvis din partner ikke vil være med til at gå i parterapi, er det på en måde det samme som at købe en ny bil, men nægte at ville vedligeholde den med vand, olie, undervognsbehandling og lignende. Det er en god idé at se på vedligeholdelse af jeres parforhold  på samme måde som vedligeholdelse af jeres bil og bolig. Der skal ydes en vedholdende indsats – for at undgå de uforudsigelige helt store udgifter med skader og reparationer.

Disse er blot nogle få spørgsmål, som du og I bør finde svar på, inden I bliver gift. Hvis du er forvirret over et eller flere af dine svar på spørgsmålene, så vent med at gifte jer, indtil du er klar i hovedet. Hvis du ønsker et sundt ægteskab, der skal vare evigt, med masser af glæde og kærlighed, bør du og I finde ud af, om I virkelig er klar til det. Dette vil være det bedste fundament.

Se også forventningsafstemninger og grundlæggende værdier

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann