Grænser og behov

Misforståelser og frustrationer

grænser

Grænser og behov behøver ikke at være sammenfaldende. Nogle gange kan de være direkte i modsætning til hinanden.

En grænse er at mærke, at der er noget, der ikke er OK. Man skal kunne handle og sige fra over for en grænseoverskridelse på en selvansvarlig og hensigtsmæssig måde.

Et behov er ønsket om at opnå en tilfredsstillelse på et eller andet plan.

En af de mange grunde til, at vi ikke får sat grænser for os selv i vores liv, er fordi vi tror, at det kunne blive modtaget negativt eller måske have ubehagelige konsekvenser for os.

Men det er vigtigt at kende og respektere sine egne grænser – og udtrykke dem klart og tydeligt.

Man skal kunne vise, hvem man er, og hvad man står for. Se fx Prioriteringstrekanten, hvor jeg viser, hvordan man prioriterer sig selv først på en hensigtsmæssig måde.

Det er også vigtigt at kunne forstå hinanden. Forståelse er nøglen til at kende og respektere partnerens grænser. Når det går galt i parforholdet, er det oftest fordi vi ikke kender og forstår hinandens grænser.

Hvis du føler, at din partner overskrider dine grænser, er det formentlig fordi du ikke har været tydelig nok i din kommunikation. Du TROR, at du er klar i dit udtryk, men det har du med stor sandsynlighed ikke været. I misforstår hinanden, hvilket skaber frustration og vrede.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/kommunikation-i-parforholdet/saetter-jeg-graenser-eller-stiller-jeg-krav

Usund og sund grænsesætning

At give små hints er ikke nogen god idé. Vi tror (ofte fejlagtigt), at partneren kan regne ud, hvad vi mener. For en selv er signalerne naturligvis helt klare og tydelige, men de kan være uforståelige for partneren.

grænserDet er også en dårlig idé at surmule, trække sig væk, skælde ud, overfuse, komme med syrlige eller spydige bemærkninger, bruge ironi og sarkasme – eller at have en affære. Det er alt sammen en barnlig, umoden, uhensigtsmæssig og destruktiv måde at ”sætte grænser” på.

Her er fem eksempler på holdninger og blokeringer, der kan forhindre dig i at sige fra og sætte grænser:

  1. Du føler dig magtesløs, og finder dig derfor i urimelighederne. Du har aldrig lært at forsvare dig mod udskældning, manipulationer, sarkasme og lignende.
  2. Du lader dig dominere, fordi andre menneskers ros og anerkendelse er ekstremt vigtigt for dig. Du placerer dig dermed i et afhængighedsforhold, som forhindrer dig i at sætte grænser.
  3. Du er perfektionistisk og har meget høje forventninger til dig selv. Du lader andre overskride dine personlige grænser for ikke at ødelægge billedet af det perfekte.
  4. Du bliver utryg, når andre er højrøstede, sure eller vrede. Derfor håber du, at de af sig selv holder op, hvis de bare får plads nok – hen over dine grænser.
  5. Du kan ikke lide at møde modstand, negativitet og krav. For at undgå at blive kaldt hysterisk, besværlig, offer, krævende eller overfølsom, lader du dig styre af andre og lader dem overskride dine grænser.

Så først og fremmest handler det om, at du får opbygget dit selvværd og selvtillid. Samtidig skal du og I lære nye strategier og kommunikationsværktøjer for at kunne forstå hinanden, så det giver mening.

Ægte sand kærlighed er at sætte grænser. Det gælder både på arbejdspladsen, i børneopdragelse, i parforhold og alle mulige andre steder. Sunde naturlige grænser giver tryghed for alle.

Det handler ikke om at skærme sig selv af og holde partneren på afstand. Det er heller ikke at råbe og skrige og skælde ud.

Grænsesætning skubber ikke væk, men bringer jer på sigt tættere sammen i parforholdet. Grænserne skal gavne og beskytte parforholdet.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter. og www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger.

27:23 minutter

Banken

For mange år siden (før der var noget, der hed Netbank) fortalte en af mine gode venner mig, at han lige havde været nede i banken for at få oplyst saldoen på sin konto. Imidlertid var det faldet ham for brystet, at da han var kommet frem til lugen, og havde spurgt, havde bankdamen bare fortalt ham beløbet. Han syntes, at det var pinligt, at andre bankkunder i køen bag ham kunne høre det. Han mente, at hun skulle have bedt ham om at komme med ud bagved, og dér havde fortalt ham det.

Hvad han i grunden ønskede, var, at hun kunne læse hans tanker og gætte hans ønsker og behov. Men hun responderede bare på hans input en-til-en og svarede på hans spørgsmål.

Hvis han ville have haft mere diskretion, skulle han selv havde bedt om et møde, hvor han kunne have fået oplysningerne i fortrolighed.

Han følte sig ikke respekteret og han følte sine grænser overskredet. Men egentlig modtog han blot det, han selv havde sendt ud. Det kaldes også “Karmaloven” eller “Loven Om Tiltrækning”. Hvad vi sender ud, får vi tilbage i hovedet igen – i en eller anden form.


Værktøjer og løsninger

grænserJeg har gennem de seneste 26 år i min praksis som selvstændig par-coach udviklet forskellige anvendelige kommunikationsværktøjer, som er nyttige i grænsesætning. Det drejer sig om blandt andet ”Brønden” og ”Den Anerkendende Selvansvarlige Dialog”, hvor du med disse redskaber kan udtrykke dig frit og autentisk – uden at risikere at komme til at lyde kritiserende og bebrejdende. ”Brønden” er ”håndslukkeren” til hurtigt opståede ubehagelig begivenheder, hvor du føler dig dårligt tilpas. Derimod giver ”Den Anerkendende Selvansvarlige Dialog” jer den grundige og dybdegående forståelse for hinanden.

Endnu et kommunikationsværktøj er det ”Det Hvide Flag”, som vil gøre jer i stand til at stoppe en eskalerende konflikt ganske effektivt. I stedet for at du skal gætte på, hvad din partner vil have, kan du med dette værktøj give din partner præcist det, din partner ønsker sig, og dermed falder han/hun hurtigere “ned på jorden” igen.

Endelig er der forskellige typer ”Forventningsafstemninger”, afhængigt af situationer og behov. Både små-forventningerne i dagligdagen, men også det helt store forkromede overordnede værdigrundlag i jeres liv og samliv.

Samtlige mine kommunikationsværktøjer vil hjælpe jer med at sætte sunde naturlige grænser, forstå hinanden – og ikke mindst FØLE jer forstået af partneren.

I skal kunne tydeligt kunne udtrykke, hvad I vil være med til, og I skal give plads til hinanden. Tydeligheden skal kommunikeres på en hensigtsmæssig måde – i trygge velkendt rammer.

Alle par fortjener et godt parforhold. Ikke mindst for børnenes skyld.

Selvværd

Hvis du føler, at nogen taler grimt til dig eller på anden måde overskrider dine grænser, vil det være en god idé, om du i første omgang kigger på om din egen holdning og adfærd er i overensstemmelse med din opfattelse af, hvad du gør, og hvem du er er. Du skal formentlig lære at sætte sunde naturlige grænser og du skal helt sikkert styrke dit selvværd. Husk, at hvad du sender ud, får du tilbage igen i en eller anden form fra en eller anden kilde, og det behøver ikke at være direkte frem-tilbage. Det kan komme ad omveje fra helt andre retninger.

Se i øvrigt også andre artikler om grænser på

* www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/hvad-er-det/graenseoverskridelser-og-graensesaetning,
* www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/kommunikation-i-parforholdet/saetter-jeg-graenser-eller-stiller-jeg-krav og
* www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/psykologi/gentagne-udfordringer
hvor jeg beskriver, hvad man på en opbyggelig måde kan gøre, for at sætte sunde naturlige grænser for sig selv.


Links til tre andre områder inden for parforhold og misforståelser:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet


Links til andre artikler om misforståelser i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:

Afvist

Perfektionisme

Samme fejl

Ubevidste skader

Morsomt

Økonomi

Forelskelse

Kompliceret

Skjulte signaler

Forbedre

Mars og Venus

Myter

Økonomisk snyd

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

  • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
  • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
  • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, skilte, vigeregler, koblingspunkt, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man efter erhvervelsen af kørekortet finder sin egen kørestil i sin egen type køretøj. Uanset om det er “en lille Fiat” eller “en kæmpestor 18-hjuls lastbil”. Hvis I kender ”Parforholdets Færdselsregler” og kan håndtere jeres køretøj, kommer I trygt og sikkert frem på “landevejen”.
parterapi Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Klik på knappen herunder:

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann