Sætter jeg grænser eller stiller jeg krav?

Sætter jeg naturlige grænser for mig selv – eller stiller jeg (ubevidst) krav, som andre mennesker reagerer uhensigtsmæssigt og negativt på?

Grænser eller kravTempoet på arbejdsmarkedet og i familierne er i mange år blevet højere, og kravene større. Så længe der er ressourcer nok, kan vi udrette det mest utrolige. Nogle bukkede under for presset, men de blev så bare parkeret på overførselsindkomst. Nu står vi imidlertid med endnu større krav og færre ressourcer. Derfor er det vigtigere end nogensinde før at kunne sætte grænser og sige fra. At mærke efter, hvad vi vil være med til, og hvad vi IKKE vil være med til. Det handler om valg. Hvad vi fx er parat til at ofre for at beholde vores integritet. Det gælder både over for arbejdsgiveren, kunderne, eleverne, medarbejderne, ægtefællen, børnene og alle andre. Vi skal til at blive (endnu) dygtigere til at sætte sunde, naturlige grænser.

Forventninger

Forestil dig, at du en fredag går ind til din nabo, og med et smil giver ham en tusind-krone-seddel. Han bliver glad overrasket og tror måske først, at du har skumle bagtanker. Men det har du ikke. Du vinker til ham og går igen.
Næste fredag går du derind igen og stikker ham en ny tusind-krone-seddel. Naboen er vældig taknemmelig for de penge, der falder på et tørt sted.
Dette gentager sig hver eneste fredag resten af året. Efter nogle måneder har din nabo vænnet sig til at få ekstra 4.000 kr. om måneden, og budgetterer faktisk efter det.
Efter et halvt år holder du pludselig op med at komme forbi med penge hver fredag. Hvad sker der? Du kan risikere, at din nabo bliver sur på dig. Hvad bliver der af HANS penge? Han føler, at du har taget noget fra ham, han egentlig havde krav på.

Op og ned

Det er helt naturligt at alting svinger op og ned. Både kortsigtet og på den lange bane. Vi må blot tilpasse os livsbetingelserne lige nu, hvilket i øvrigt er menneskehedens styrke. Dette alene er grunden til, at vi har erhvervet os verdensherredømmet på denne jord. Selvfølgelig vil vi også i den nuværende situation tilpasse os, men for nogen mennesker vil smerten være større end for andre. De, der kommer til at klare sig (bedst), er dem, der kan tilpasse sig og sætte en grænse. Både privat og på arbejdsmarkedet. Dette indebærer, at vi måske må ændre på vores holdninger til fx velfærd, overflod, luksus og alt det andet, vi i mange år mere eller mindre har taget for givet. Hvem tænker i dag på at det er rart med en stabil elektricitetforsyning, rindende vand, tag over hovedet, nok at spise og lignende? Der er aldrig noget, der er skidt, uden at det er godt for noget andet. Vi må blot lære at træffe de bedste valg og at lære af de udfordringer, der hele tiden kommer.

Når forandringens vinde blæser, er der nogen der bygger læskure – og andre bygger vindmøller.


4:59 minutter


Links til fire andre områder inden for parforhold:


Links til andre artikler om kommunikation i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


.

.

Written by Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann