Spring til indhold

Grænser eller krav?

  • Anslået læsetid: 7 min read

Sætter jeg grænser, udtrykker jeg ønsker eller stiller jeg krav?

Hjem >> /parterapi >> /kommunikation-i-parforholdet parterapi >> Grænser eller krav?


Sætter jeg naturlige grænser for mig selv – eller stiller jeg (ubevidst) krav, som andre mennesker reagerer uhensigtsmæssigt og negativt på?

Grænser eller kravTempoet på arbejdsmarkedet og i familierne er i mange år blevet højere, og kravene større. Så længe der er ressourcer nok, kan vi udrette det mest utrolige. Nogle bukkede under for presset, men de blev så bare parkeret på overførselsindkomst. Nu står vi imidlertid med endnu større krav og færre ressourcer. Derfor er det vigtigere end nogensinde før at kunne sætte grænser og sige fra. At mærke efter, hvad vi vil være med til, og hvad vi IKKE vil være med til. Det handler om valg. Hvad vi fx er parat til at ofre for at beholde vores integritet. Det gælder både over for arbejdsgiveren, kunderne, eleverne, medarbejderne, ægtefællen, børnene og alle andre. Vi skal til at blive (endnu) dygtigere til at sætte sunde, naturlige grænser.


Mikael Hoffmann


Forventninger

Forestil dig, at du en fredag går ind til din nabo, og med et smil giver ham en tusind-krone-seddel. Han bliver glad overrasket og tror måske først, at du har skumle bagtanker. Men det har du ikke. Du vinker til ham og går igen.
Næste fredag går du derind igen og stikker ham en ny tusind-krone-seddel. Naboen er vældig taknemmelig for de penge, der falder på et tørt sted.
Dette gentager sig hver eneste fredag resten af året. Efter nogle måneder har din nabo vænnet sig til at få ekstra 4.000 kr. om måneden, og budgetterer faktisk efter det.
Efter et halvt år holder du pludselig op med at komme forbi med penge hver fredag. Hvad sker der? Du kan risikere, at din nabo bliver sur på dig. Hvad bliver der af HANS penge? Han føler, at du har taget noget fra ham, han egentlig havde krav på.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/parforhold/misforstaelser/graenser-og-behov

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Op og ned

Det er helt naturligt at alting svinger op og ned. Både kortsigtet og på den lange bane. Vi må blot tilpasse os livsbetingelserne lige nu, hvilket i øvrigt er menneskehedens styrke. Dette alene er grunden til, at vi har erhvervet os verdensherredømmet på denne jord. Selvfølgelig vil vi også i den nuværende situation tilpasse os, men for nogen mennesker vil smerten være større end for andre. De, der kommer til at klare sig (bedst), er dem, der kan tilpasse sig og sætte en grænse. Både privat og på arbejdsmarkedet. Dette indebærer, at vi måske må ændre på vores holdninger til fx velfærd, overflod, luksus og alt det andet, vi i mange år mere eller mindre har taget for givet. Hvem tænker i dag på at det er rart med en stabil elektricitetforsyning, rindende vand, tag over hovedet, nok at spise og lignende? Der er aldrig noget, der er skidt, uden at det er godt for noget andet. Vi må blot lære at træffe de bedste valg og at lære af de udfordringer, der hele tiden kommer.

Grænseoverskridelser

Hvis du er en Giver, så lær at sætte grænser.

Fordi Tageren har ingen!

Det er ikke nogens skyld, når noget går galt. Sådan er det bare, når man tumler rundt uden at have sat sig ordentligt ind i Livets Færdselsregler. Vi har både Tyngdeloven og Karmaloven, og begge dele er gode at mestre. Ellers kan man risikere at falde og slå sig slemt.

Tag ansvar for dig selv, og lad være med at forvente, at andre tager ansvar for dig – altså medmindre du er et barn! Barnlig holdning og infantil opførsel er ingen undskyldning…..

Der er mange aspekter af grænseoverskridelser.

Hvis folk kommer tromlende ind over dig, er dine grænser overskredet.

De kan have gjort det med vilje, og så må du kigge på, hvad du forinden har gjort mod vedkommende. Eller hvad de har været udsat for, som gør, at de gør det, de gør. Det kan være bankrøveri eller civilt offer for krig.

Det kan også være, at de gør det ubevidst, fordi du ikke var været i stand til TYDELIGT og hensigtsmæssigt at sætte nogle sunde naturlige grænser.

Måske kommer DU til at overskride andres grænser.

Du kan komme til at gøre det ubevidst. Det kan være, at du har sagt noget, som virker fornærmende eller krænkende på andre, men hvor du kommer fra vil det være helt naturligt. Jeg husker, da jeg selv for mange år siden begyndt at gå i egenterapi og deltog i grupper. Nogle mennesker kunne finde på at vade tværs ind gennem cirklen, i stedet for at gå på ydersiden, for at komme over på den anden side af kredsen.

Eller du føler dig SÅ meget i din ret til at gøre noget ubehageligt ved andre, fordi du mener, at det er helt i orden. Det kan eksempelvis være at forstyrre et møde, fordi du har en besked, du mener er vigtig. Eller at kigge i din partners mobiltelefon uden at få lov.

Eller du overskrider dine egne grænser

Det gør du fx ved at aftale med dig selv, at du kun vil drikke en enkelt øl til festen, og ender med at drikke fem. Eller du vil holde op med at ryge, men alligevel fortsætter. Eller at du ikke får betalt din gæld.

Hvordan forestiller du dig, at andre vil respektere dine grænser, hvis du ikke respekterer dem selv?

Så “grænseoverskridelse” er ikke bare grænseoverskridelse.

4:59 minutter

Ønsker eller krav

Forskellen er sårbarhed. Det er sårbart at fremsætte ønsker. Du taler ud fra dig selv og om dig selv.

Med krav bruger man ordet DU og taler om den anden. Noget man vil have fra den anden. Men ofte kommer dette til at lyde kritiserende og bebrejdende.


Når forandringens vinde blæser, er der nogen der bygger læskure – og andre bygger vindmøller.

Se i øvrigt også www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/hvad-er-det/graenseoverskridelser-og-graensesaetning

og www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/psykologi/gentagne-udfordringer


Klientudtalelser om parterapien

I videoen herunder fortæller jeg om nogle af mine klienters erfaringer med par-coachingen:

27:23 minutter
.

Anbefalinger på Google fra nogle af mine flere end 400 klient-par:

google anmeldelser

Klik på billedet herover for at se min Google-forretningsside.
To steder til højre på den Google-side er der links til nogle af mine klienters anbefalinger.

Herunder kommer billeder fra nogle af anmeldelserne på Google:

Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi og smertelindring på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger
.


Links til fire andre områder inden for parforhold:


Links til andre artikler om kommunikation i parforhold:

Keywords: Description:

Konflikter

Et afskedsbrev

Belønning og straf

Den kinesiske bonde

Barrierer

Bliv glad

Kontakten

Kritik og bebrejdelser

Brok

Positiv og negativ

Sig JA

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklenMikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.