Spring til indhold

Hvad motiverer dig i dit parforhold?

  • Anslået læsetid: 5 min read

Hjem >> /parterapi >> Hvad motiverer dig i dit parforhold?


Vi har alle sammen brug for at føle os betydningsfulde en gang imellem. Ikke mindst i forhold til vores partner. Er det ikke rigtigt, at den bedste følelse er, når det er din partner, der er din største fan?

Jeg har ladet mig inspirere af coach Tony Robbins til denne artikel. Han har fundet ud af, at der er 6 menneskelige behov, der fundamentalt påvirker den måde, vi træffer valg på. Hver af os prioriterer vores behov forskelligt, og vores holdninger, beslutninger og adfærd er baseret på, hvilke behov vi prioriterer højest.

De 6 menneskelige behov er:

  1. Sikkerhed: Tilliden til, at du kan undgå smerte og få mere velbehag og glæde
  2. Variation: Behovet for forandring og nye ukendte oplevelser
  3. Betydning: At føle sig speciel, unik eller nødvendig for andre mennesker
  4. Forbindelse: En stærk følelse af omsorg, nærhed og hengivenhed
  5. Vækst: Noget mere og større, herunder forståelse
  6. Bidrage: At føle, at man gør en positiv forskel for andre, at hjælpe og støtte

Vi har hver især forskellige prioriteringer af ovennævnte grundlæggende menneskelige behov, fordi vi er forskellige. De førstnævnte fire behov på listen handler om psykologi og vores personlighed, mens de to sidste (vækst og bidrag) mere er vores åndelige behov. Folk vælger at opfylde disse 6 menneskelige behov på vidt forskellige måder. Det kan være gennem parforholdet, karrieren, børnene, personlige interesser og meget mere.

Hvad motiverer dig i dit parforhold?Vi har alle sammen lidt af det hele, og hvert punkt har både styrker og svagheder, fordele og ulemper – ligesom alt andet her i livet.

1. SIKKERHED

Hvis sikkerhed er et af dine mest basale menneskelige behov, har du brug for at føle dig tryg og sikker omkring din situation og din fremtid. Når du bliver anerkendt for noget, er det vigtigt for dig at føle, at denne anerkendelse er autentisk og vil fortsætte. Men måske styrer og manipulerer du dine omgivelser og din partner i parforholdet for at få opfyldt dine behov. Du har brug for vedvarende anerkendelse, fordi det aldrig er godt nok.


Mikael Hoffmann


2. VARIATION

Du kan lide, at der bliver erstattet med nyt, flyttet om eller malet i nye farver. Du er en idé-rig igangsætter, men du kan muligvis finde på at skifte job ret hyppigt. Måske har du også svært ved at holde på et parforhold i længere tid ad gangen. Du er ikke bange for at løbe en risiko, og du har det fint med at møde nye situationer og mennesker.

3. BETYDNING

Du ønsker at gøre en positiv forskel her i livet med sunde forandringer og deltager for eksempel i frivillige organisationer. Men du har også et stort ønske om at blive set, hørt, forstået og lyttet til – kort sagt at blive bemærket. Du har brug for at føle dig speciel og af stor betydning for andre. Hvis det ikke lykkes, kan du risikere at bruge uhensigtsmæssige, usunde, uetiske eller ulovlige midler for at opnå dine mål. Eller du kan nedgøre andre, for at fremhæve dig selv.

4. FORBINDELSE

Hvis relationer og nærvær er dit primære menneskelige behov, er du en Giver, og du nyder at modtage. Samtidig søger du konstant et tæt forhold til nogen eller noget. Det kan føre til fantastisk tilfredsstillende relationer, eller det kan få dig til at ofre dig selv og lide af hensynsbetændelse, hvilket kan gøre dig frustreret og bitter.

5. VÆKST

Du stræber altid efter at blive bedre og lære mere. Du er formentlig god til dit job, men har tendens til at komme videre hurtigt. Selv om din konstante stræben efter forbedring sikrer, at du aldrig keder dig, kan det udmarve dig med ​​perfektionisme uden hvile, afslapning og tilfredsstillelse.

6. BIDRAG

Hvis du har et behov for at bidrage, vil du sandsynligvis gøre en stor positiv forskel for dine omgivelser, både de nære og fjerne. Dog kan du risikere at fokusere for meget på de store mål i dit forsøg på at ændre verden, så du kommer til at forsømme de nærmeste derhjemme. Det kan have store omkostninger for parforholdet.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Hvis du forstår den grundlæggende psykologi i dine egne og andres behov, kan du undgå de mest smertefulde faldgruber i livet og forhindre en opslidende kamp – ikke mindst i parforholdet.

Al dysfunktionel adfærd skyldes manglende evne til forstå og følge ”Livets og Parforholdets Færdselsregler”. Hvis du har fundet ud af, hvilke af de grundlæggende menneskelige behov, der er din og andres drivkraft, kan du lettere navigere uden om de farlige skær i livet.

Læs mere om Parforholdets Færdselsreglerwww.parforhold-parterapi.dk/parterapi/kommunikation-i-parforholdet/parforholdets-faerdselsregler

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Kommunikation

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse


Links til mange andre artikler om parterapi

Byg et lejrbål
Fem faser
Fem myter
Vedligeholdelse
Motivation
Nøglen
Selvtillid

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen


9:21 minutter


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.