Hvornår skal du lade dig skille fra din partner? Er skilsmisse løsningen?

SkilsmisseHvornår ved man, at man vil skilles?


Klik på www.Parforholds-Lodsen.dk for at se en række korte 2-minutters-videoer med gode råd til parforholdet.

Kort resumé:

Hvis problemer bliver for store, har vi tre grundlæggende forsvarsmekanismer: Kæmp, flygt eller frys.

Dette er også glimrende, hvis vi bliver truet på livet, enten fysisk, psykisk eller følelsesmæssigt.

Men i et parforhold er det oftest bedre at have flere strenge at spille på, når Livet spiller op til musik.

En skilsmisse kan nemlig have andre og måske betydeligt større konsekvenser, end hvis man bliver og får løst problemerne. Ikke mindst for børnenes skyld.

For at kunne løse problemer, må man kunne forstå og blive forstået. Til dette kræves, at man kan kommunikere ordentligt med hinanden. Altså ikke kun udveksle ord og holdninger, men kunne forstå hinanden, så det giver mening for begge parter. Dette kræver trygge faste aftalte kommunikations-rammer, for at det skal kunne lade sig gøre.

Man skal både kunne udtrykke sig selv klart og tydeligt, og man skal kunne prioritere sin partner over alt andet og alle andre – ligesom man selv naturligvis ønsker at blive prioriteret.


Jeg har hjulpet adskillige hundrede klient-par med deres parforhold!
Klik her for at læse, hvad de selv fortæller om deres resultater og erfaringer.

I denne artikel vil jeg vise sig, hvad der skal til, for at I kan undgå skilsmisse.Feedback fra klienter
Klik på billedet herover eller klik her for at gå direkte til disse udtalelser.
Google klient-udtalelser


27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Lever du i et kompliceret og smertefuldt parforhold?

Normalt anbefaler jeg, at man altid prøver alle muligheder over en længere periode, før man overvejer den allersidste udvej: Skilsmissen!

Husk, at summen af problemer altid er den samme. Hvis du lader dig skille, fordi din partner er uudholdelig, vil nogle problemer forsvinde, men andre problemer vil uundgåeligt dukke op. Især hvis I har børn sammen.

Uanset hvad man vælger, er det klogeste at håndtere problemerne, der, hvor de er, så de ikke dukker op igen. Blot i en ny iklædning efter en eventuel skilsmisse.

Men hvad gør man, når parforholdet ikke fungerer? Hvornår er nok nok?

Hvis din partner ofte

 • vrisser ad dig
 • helt åbenlyst foragter dig
 • nægter at røre ved dig
 • ikke vil i seng med dig
 • taler dårligt om dig over for andre
 • truer med skilsmisse og vil skilles
 • eller afviser enhver form for parterapi og egenterapi

kan det være fordi din partner ikke evner, eller har kræfter, til at arbejde med sig selv og sine egne overbevisninger og projektioner (spejlinger). Ofte er det tegn på frygt ved tab af kontrol. Din partner har formentlig et lavt selvværd. Enten har det altid været sådan, eller også er det blevet sådan i jeres parforhold. De mekanismer, der har skabt dette, må I kigge på og arbejde med. Du skal tage din egen del af ansvaret for, at det er gået så galt.

Hvis din partner har lavt selvværd, er der stor sandsynlighed for, at din partner påstår, at alt, hvad der er galt, er din skyld. Hvis du eller din partner tror, at alle genvordigheder er den andens skyld, er en egoistisk holdning og en barnlig, umoden, infantil adfærd.

Måske har du igennem adskillige år været sammen med en partner, der ikke ønsker parforholdet, men vil skilles. Du kan mærke, at det efterhånden går ud over både dig, parforholdet og børnene. Så er det på tide at skride til mere drastiske valg og handlinger. Men vent lidt med kattelemmen skilsmisse.

Børnene

skillesDu og din partner er rollemodeller for jeres børn. Hvis I ikke er partnere i et kærligt parforhold, men blot bor i en slags bofællesskab sammen, så er det ikke tilstrækkelig til at være en god rollemodel.

Og det er bestemt heller ikke godt, hvis I ikke kan enes, men hele tiden skændes så det brager.

Hvor lærer børnene noget om parforhold henne? Er det et fag på skoleskemaet? Eller er det ved at se de voksne leve sammen?

Uanset om de voksne er barnets biologiske forældre, eller det er stedforældre, kopierer børnene de voksnes adfærd og holdning. Så hvordan ønsker du, at dit barns fremtidige parforhold skal udfolde sig? Den måde du og din partner taler sammen på (eller ikke taler på…) vil dit barn engang kopiere til din sviger-søn/datter…..

Børnene i dysfunktionelle parforhold kan endvidere udvikle symptomer af meget forskellig art, fx spiseforstyrrelser, uhæmmet celledeling – eller det, der er værre.

Tilknytning

Hvis det altid er dig, der hejser det hvide flag og rækker ud, men hånden aldrig bliver taget, er det på tide med forandringer i parforholdet. Måske har I vidt forskellig tilknytningsstil!

Hvis det altid er dig, som giver din partner et knus, og din partner nægter at røre ved dig, nægter at gå i seng med dig, nægter at se dig i øjnene, og helt åbenlyst eller i det skjulte væmmes ved dig, kan jeg afsløre, at børnene kan mærke det, længe før I selv kan. Helt små babyer kan kun føle. I fostertilstanden, og når de er helt spæde, kan de ikke hverken tolke synsindtryk eller skelne lyde. De kan ikke forstå noget, men de kan mærke, hvad deres forældre føler og er.

Børn i parforholdetFra min datter var halvanden måned gammel, sov hun igennem hele natten. (Når jeg fortæller det, er der nogen mennesker, der siger til mig, at jeg da vist aldrig har prøvet at have børn….) Men da hun var omkring et halvt år gammel, og uden nogen påviselig grund var urolig et par nætter i træk, spurgte min kone og jeg os selv og hinanden, om vi havde en konflikt under opsejling. Og det viste sig at være tilfældet. Vores datter kunne mærke det, før vi selv kunne. Da vi fik konflikten bilagt, faldt hun til ro igen.

Så børn mærker, at der er ugler i mosen, længe før I selv gør det. Hvis I har et kompliceret og smertefuldt parforhold, har børnene opdaget det for længst. Det påvirker dem helt sikkert i en negativ retning, både følelsesmæssigt, fysisk og helbredsmæssigt. Det kan eksempelvis være med problemer i skolen, sove-problemer, spiseforstyrrelser og lignende.

Børnene er, på et eksistentielt plan, dybt afhængige af, at forældrene har det godt sammen. Hvis de voksne for mange mange tusind år siden ikke kunne fungere sammen, var der risiko for at blive spist af de vilde dyr.

Jeg oplever ofte, at når folk kommer til mig i parterapi, er et af de første synlige tegn på forbedring, at børnene begynder at slappe af. De gode resultater kan vise sig i løbet af ganske få dage.


Følg mig på de sociale medier:

Skilsmisse som sidste udvej. Hvornår bør man skilles?

skilsmisseMåske har i afprøvet alle muligheder:

 • parterapi (altså ikke kun en enkelt session, men et helt forløb af flere måneders varighed),
 • individuel terapi (du kan ikke selv se dine egne uhensigtsmæssige overbevisninger og vaner, men du kan få hjælp til at få øje på dem, så du kan bearbejde dem),
 • kurser og workshops
 • bøger og foredrag
 • en ferierejse, en tilbygning, en kosmetisk operation, et barn mere og lignende symptombehandlinger

Hvis alle veje er forsøgt uden et positivt resultat, kan skilsmisse være den sidste udvej.

Hvis den ene part har givet op, eller saboterer og modarbejder parforholdet, så er det på tide at ændre noget dramatiskikke mindst for børnenes skyld.

Det hjælper ingen, at man slider hinanden op. Men i realiteten burde det kun være en ganske lille procentdel af alle parforhold, der kommer så langt ud, at det er nødvendigt at skilles.

At skilsmisseraten i disse år er omkring 40% er helt urimeligt og også helt unødvendigt. Hvis blot folk vidste, hvordan de skulle kommunikere med hinanden, så de forstod hinanden, og det gav mening for begge parter, ville mange problemer kunne løses. Man behøver ikke at være enige, for at have et godt parforhold, men man skal kunne forstå hinanden.Feedback fra klienter
Klik på billedet herover eller klik her for at gå direkte til disse udtalelser.
Google klient-udtalelser

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Summen af problemer

Den eneste sten-sikre måde at få summen af problemer til at blive mindre på, at du arbejder med dine egne følelser, holdninger og overbevisninger.

Hvis du har en uhensigtsmæssig adfærd eller destruktive overbevisninger og vaner, vil det afspejle sig i dit parforhold. Din partner spejler dig, ved fx at være ”umulig” eller fraværende eller lignende ubehageligt.

Hvis du ikke selv får bearbejdet de dårlige vaner, men blot skifter partneren ud med en ny partner, er sandsynligheden for, at du gentager dit mønster meget stor. Derfor er risikoen for, at du igen om nogle år står med samme problemer en gang til relativt stor. Det er i det mindste min praktiske erfaring – og jeg har haft flere end 400 parforhold gennem de seneste 25 år …..

.


Se videoen, der beskriver, hvorfor summen af problemer altid er den samme
6:09 minutter

Løsningen på problemerne

Det er nok en god idé at få bearbejdet sine holdninger og sin adfærd lige dér, hvor man er i livet lige nu.

ParterapiI bund og grund er jeg som parterapeut fuldkommen ligeglad med, om I er sammen eller ej. Det skal jeg ikke blande mig i. Det må I selv rode med.

Jeg kan ikke løse jeres problemer. Men til gengæld kan jeg hjælpe jer med, at I selv bliver i stand til at løse jeres egne problemer, – og det er jeg temmelig dygtig til.

Så uanset om I vælger at være sammen eller ej, vil det nok være en god idé at få lært “Parforholdets Færdselsregler“, så I kan få et godt og kærligt parforhold.
Om det er sammen, eller alene, eller med en ny partner, er i grunden ligegyldigt.

Du kan jo også risikere, at din partner pludselig dør. Med det vil jeg fortælle, at det faktisk primært handler om DIG. Du skal stadig senere i livet skabe dig et parforhold på grundlag af dine værdier, holdninger og din adfærd. Hvis du ikke er tilfreds med dét, du har, må du enten finde dig i det, eller lave det om.
Hvis dine overbevisninger er uhensigtsmæssige, kan det være svært at tiltrække sig en ny partner og fastholde vedkommende i et vidunderligt parforhold resten af jeres liv.

Så hvis I vil HAVE noget andet, end dét, I har haft indtil nu, skal I under alle omstændigheder nok til at GØRE noget andet, end dét, I har gjort hidtil. Og dette ANDET er enten ukendt, besværligt, ufedt, unaturligt, kunstigt, underligt eller lignende. For hvis det havde været kendt og let og normalt, havde I jo nok gjort det for længst…

Hvis I har børn sammen, vil det alt andet lige være lettere i det lange løb at få løst problemerne sammen med dine børns anden forældre.

I øvrigt er min succes-rate med par i min klinik omkring 80%. Det betyder, at langt de fleste af de par, der vælger mig som parterapeut, får succes med deres parforhold – uanset hvor slemt det var i forvejen.Feedback fra klienter
Klik på billedet herover eller klik her for at gå direkte til disse udtalelser.
Google klient-udtalelser

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


For at undgå skilsmisse, skal der skabes forståelse gennem kommunikation, så det giver mening – for begge parter.

Dernæst skal der genopbygges tillid, tryghed, respekt for hinanden – samt tilgivelse for dét, der skal tilgives.

Disse to ting er præcis, hvad en par-terapeut hjælper med.
For hvis det havde været kendt, nemt og let, havde I formentlig gjort det for længst.


Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

Links til tre andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Kommunikation

Psykologi i parterapien


Links til andre artikler om hvordan I undgår skilsmisse (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artiklerFeedback fra klienter
Klik på billedet herover eller klik her for at gå direkte til disse udtalelser.
Google klient-udtalelser

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

 • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
 • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
 • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man finder sin egen kørestil – også i parforholdet!
parterapi Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Klik på knappen herunder:

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann