Spring til indhold

Sådan heles et knust hjerte efter en skilsmisse eller et brud

  • Anslået læsetid: 4 min read

Tanker på vandringDen brækkede arm

Hjem >> Tanker på vandring >> Sådan heles et knust hjerte efter en skilsmisse eller et brud


På min vandring på Hærvejen møder jeg mange spændende mennesker, og nogle falder jeg i snak med. Blandt andre mødte jeg en kvinde, som lige var blevet skilt. Hendes mand havde haft et sidespring, så det var slut. Hun spurgte mig om et godt råd til, hvordan hun skulle komme videre, for hun syntes, at det var svært. Hun havde blandt andet lige mødt en spændende mand, men det var kun to måneder efter skilsmissen.

Jeg fortalte hende, at et knust hjerte bør behandles på samme måde som en brækket arm.
Der er tre stadier. Armen skal:

  1. Sættes rigtigt på plads. Hvis den ikke bliver sat rigtigt sammen, kommer man aldrig til at bruge den ordentligt igen.
  2. Have ro et stykke tid. Ellers kan den ikke vokse ordentligt sammen.
  3. Genoptrænes. Ellers vil den skrumpe ind og aldrig blive brugbar igen.

Mikael Hoffmann


Det knuste hjerte

Nøjagtigt det samme gælder for et knust hjerte:

  1. Hjertet skal sættes rigtigt sammen, hvilket betyder en form for psykoterapi, måske professionel hjælp, så man kan finde ud af, hvad der er op og ned i situationen. Overbevisninger og holdninger skal kigges efter i sømmene og justeres, for der er jo en grund til, at man i første omgang havnede i den forfærdelige situation, og det skulle jo nødigt gentage sig. Sjældent er det tilstrækkeligt at tale med venner og familie, for de har ikke nødvendigvis de rigtige værktøjer og strategier til at hjælpe, og de kan selv være følelsesmæssigt involveret i situationen.
  2. Hjertet skal have ro. Det betyder at finde sig selv, og ikke alt for hurtigt finde sammen med en ny partner. Hvis man ikke lærer nogle nye strategier (for sig selv), risikerer man ikke at få lært lektien fra forrige parforhold, og dermed kan ”nissen flytte med” og de samme problemer opstår igen, bare med nogle nye ansigter og navne.
  3. Genoptræning. Efter en passende tid skal kærligheds-musklen i gang igen, for det nye og bedre liv kommer ikke af sig selv. Der skal gøres en aktiv indsats.

Kvinden kunne godt se det fornuftige i mine råd, og sagde, at hun ville følge dem.

Hun fortalte mig, at hun og hendes eks-partner havde prøvet parterapi, men den kvindelige terapeut lagde hele skylden for utroskabet på manden, så han bakkede ud og ville ikke fortsætte.

Jeg fortalte hende, at jeg arbejder anderledes i min praksis. Min tese er, at det aldrig er den enes skyld. Der er faktisk 200 % ansvar i et forhold, hvor der er 100 % ansvar til hver. Hvis der kun er 100 % ansvar i alt, og man selv kun har 90 %, eller 50 %, eller 10% ansvar for det, der er sket, så gør man sig samtidig afhængig af partneren og er ikke selvansvarlig. Man giver andre ansvaret for sin egen lykke. Jeg mener, at der ved utroskab er tre, der har et ansvar. Den holdning er den eneste måde, man kan forhindre, at det sker igen.

Hvis det er mig, der er den forsmåede med en utro partner, skal jeg kigge på mit eget ansvar: Hvor har jeg måske været sur og tvær? Hvor har jeg ikke kendt og overholdt parforholdets ”færdsels-regler”? Hvor har jeg måske været dominerende eller bedrevidende? Hvor har jeg spillet offer og ”stakkels”? Hvor har jeg været fraværende eller lignende?

Når jeg får sat mit hjerte sammen på en ny og hensigtsmæssig måde, og været til genoptræning, har jeg chancen for at lære nye og bedre strategier med nye vaner og rutiner. Når jeg bruger dem sammen med min (nye) partner, er risikoen for mere utroskab meget mindre. Dog er det som regel lettest at reparere forholdet med den partner, man allerede har, især hvis man har børn sammen.

Så tag ansvar, og løs problemerne, der hvor de er.

7:17 minutter

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Tanker på vandring! Kærlighedens veje og vildveje.
Langdistancevandring – med refleksioner uden filter.
Flere videoer på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring


Links til andre artikler om hvordan I undgår skilsmisse:

www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/undga-skilsmisse/hvornar-skal-du-lade-dig-skille-fra-din-partner

www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/undga-skilsmisse/skilsmisser-koster-virksomhederne-mange-penge

www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/undga-skilsmisse

www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/prisen-for-skilsmisse

www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/undga-skilsmisse/videre-efter-en-skilsmisseMikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.