Hvordan I helt kan undgå skænderier

Ordet skænde på eller skændes stammer fra det tyske schenden, som betyder vanære, bringe skam over. Det dækker over at bebrejde eller irettesætte, ofte på en vred, irritabel og højlydt måde. Det er tit respektløst mundhuggeri, fordi man føler, at der har fundet en alvorlig krænkelse sted, eller at noget er ødelagt.

skænderier i parforholdetDet er ikke antallet eller styrken af slagsmålene i parforholdet, der afgør, om forholdet er godt og sundt eller ej. Det er derimod måden, I slås på. Hvis det er skænderi med modbydelig hård personlig kritik og ydmygelser, bliver begge parter sårede.

Hvis der derimod er råben og kasten med tallerkner uden nogen former for fornærmelse, foragt eller fordømmelse, så heler sårene hurtigt op.

Det kan ikke betale sig at skændes. Har du uret, så får du uret. Har du ret, så får du alligevel uret, fordi du, ved at triumfere, kun beviser, at den anden tager fejl. Du kommer til at føle dig godt tilpas ved at være ovenpå, med hvad med din partners følelser?

Her er nogle konkrete forslag til, hvordan I undgår, at uenigheder bliver til skænderier:

 • Stol ikke på dit første indtryk
 • Styr dit temperament
 • Lyt først. Giv din partner chance for at sige noget. Prøv at bygge bro, frem for skranker af misforståelser
 • Hold øje med muligheden for enighed. Stands op ved de punkter, I er enige om
 • Vær ærlig. Find områder, hvor du kan indrømme, at du tog fejl og sig undskyld. Det afvæbner din partner og mindsker behovet for at skulle forsvare sig
 • Lær at overveje og tænke over din partners ideer
 • Tak varmt din partner for interessen. Enhver, der bruger tid på at være uenig med dig, er interesseret i de samme ting som dig. Tænk på uenigheder som en hjælp til dig
 • Lad være med at handle overilet, men giv jer begge tid til at tænke problemet igennem. Aftal et nyt tidspunkt at tale videre om uenighederne

Der er kun én måde i verden, du kan få det bedste ud af et skænderi på, og det er ved at undgå det.

Konstruktive diskussioner kan være godt

diskussion i parforholdetOfte er en diskussion et forsøg på at lave den anden om. Det bedste er at lade den anden have sin mening (om politik, religion og så videre) og udelukkende være nysgerrig og respektfuld, hvor I lærer noget om hinanden.

Men vi er jo mennesker med følelser, så derfor er det i realiteten ikke altid så enkelt.

Der er mange grunde til, at vi ikke er enige. Det kan være økonomi, børneopdragelse, sex, husarbejde, fritidsaktiviteter, svigerfamilien, ferier, større indkøb, byture eller andet.

En enkelt detalje kan udløse det helt store skænderi, og det er så den detalje, der får al fokus. Dog vil det være en god idé, når følelserne har lagt sig, at forsøge at se på, hvad der ligger under og bag det, der udløste skænderiet.

I et parforhold uden store diskussioner nogensinde kan der opstå risiko for, at man fejer for mange ting ind under gulvtæppet. Eller at den ene eller begge føjer sig. Dermed kan man risikere, at der pludselig er en enkelt ting, der får hele læsset til at vælte, eller at man i længden mister respekten for hinanden.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Konstante og voldsomme skænderier med ydmygelser, personlige angreb eller vold er på den anden side særdeles skadelige for alle.

En sund og højlydt ordveksling er som en hovedrengøring, hvor der bliver luftet ud. Der kan være detaljer i hverdagen, der har ligget under bagatelgrænsen, men som kommer op til overfladen og lige skal rettes ind. Bagefter føles det rart at have fået luft.

Dertil kommer, at når børnene hører far og mor diskutere, lærer de, at der ikke er noget farligt i at råbe til hinanden, og at det efterfølgende hurtigt er muligt at finde hinanden igen og blive venner. I vil være gode rollemodeller for jeres børn, når I diskuterer på en hensigtsmæssig måde.

Æslet i brønden

Her er en lille historie til illustration af, hvad meningsudvekslinger kan gøre, selv om de føles smertefulde:

En bondemand havde et æsel, som en dag faldt ned i en dyb tom brønd. Bondemanden overvejede, hvad han skulle gøre, og kom til den konklusion, at æslet var gammelt, og brønden alligevel skulle dækkes til. Derfor greb han en skovl og begyndte at skovle jord ned i brønden oven på æslet. Først skreg det op, men så blev der stille nede fra hullet. Da bondemanden havde skovlet en rum tid, kiggede han ned i brønden. Til sin store overraskelse så han, at alt det jord, æslet havde fået smidt over sig, havde det rystet af pelsen og stod nu og trådte på. Derved kom dyret højere og højere op, skridt for skridt, for til sidst at kunne træde ud på jorden ved siden af bondemanden.

De udfordringer, vi ikke dør af, bliver vi stærkere af.


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Kommunikation i parforholdet


Links til andre artikler om kommunikation i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:

Konflikter

Et afskedsbrev

Belønning og straf

Den kinesiske bonde

Barrierer

Bliv glad

Kontakten

Kritik og bebrejdelser

Brok

Positiv og negativ

Sig JA

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

 • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
 • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
 • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man finder sin egen kørestil – også i parforholdet!
parterapi Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann