Parforhold i krise

Tegn på krise i parforhold

Vigtigste signal til en konflikt viser sig tit på det seksuelle plan og i romantikken. Hvordan er jeres sexliv?
Oplever du en gang imellem ubehagelige situationer med din partner, som lige inden var din højt elskede? Det store spørgsmål er først og fremmest hvordan man vil behandle de uundgåelige kriser – ikke om de vil komme.

  • Vigtigste signal til en konflikt viser sig tit på det seksuelle plan og i romantikken. Hvordan er jeres sexliv?
    Er I stadig lige romantiske? Skiftes I til at tage initiativ til at gå i seng med hinanden?
  • Er det afvisning, eller er der dræbende kampe, som tærer på kræfterne?
  • Er det dig, der er misundelig på din partner, – eller er det den anden vej?

Krise i parforholdetEn konflikt i et parforhold kan være startet af en lang række forskellige faktorer. Især hvis man begynder at tage hinanden for givet, risikerer mange at give op.

Kontroverser mellem mænd og kvinder i parforhold er først og fremmest deres måde at tale med hinanden på. De fællestræk, der holder et parforhold sammen, kan være mange forskellige ting. Måske er det tiden til sport, hvor I hepper på jeres barn, eller måske er det at komme ud til en hyggelig middag og musik. Find nogle aktiviteter, der kan lime jer sammen, så I føler jer elsket og opfyldt af hinanden.

Uanset krisens omfang har du og I mulighederne for at gøre noget ved det og korrigere kursen. Det kommer udelukkende an på hvad I er enige om, hvad I gør, og hvordan I tackler det. Der er intet i vejen for at være vred på sin partner – en gang imellem. I ethvert sundt parforhold er der uenigheder og kontroverser, men det er MÅDEN, at disse sammenstød bliver håndteret på, der er forskellen mellem et lykkeligt og et ulykkeligt parforhold.

Krisens udvikling

En krisesituation kan udvikle sig, når man i parforholdet føler, at livet sammen bliver mere og mere dikteret af omstændigheder udefra. Der er færre og mindre muligheder for selvstændig styrkelse af forholdet og den måde, man lever sammen på.

Udefra kommende påvirkninger kan omfatte:

  • Økonomiske begrænsninger, mangel på penge eller mangel på jobsikkerhed
  • Alvorlige sygdom og/eller behov for pleje
  • Meget krævende job eller selvstændig virksomhed, der er drænende og/eller sætter begrænsninger på fleksibilitet og muligheder
  • At leve adskilt i et langdistance-forhold
  • Og også positive begivenheder, som fx et barns fødsel, en forfremmelse eller pensionering

Netop i de hårde perioder kan vi ofte mangle styrken og evnen til at fokusere på vores partner og tage behørigt hensyn til hans eller hendes behov.


2:41 minutter (Undskyld, at lyden er så dårlig. Det er en gammel video)

Hjælp til krise i parforhold

Parterapi, hvis der er krise i parforholdetEt forhold i krise behøver på ingen måde at være afslutningen på ægteskabet. Det centrale er, hvordan du og I REAGERER på krisen, så vær parat, når den rammer jer. Gør klar til at gøre et stort stykke arbejde med jeres relation og arbejde jer igennem udfordringerne. Men begge parter skal yde en indsats. Selvfølgelig kan det være svært at ændre kursen. Det letteste er jo at blive ved med at gøre det, man hele tiden har gjort. Og ofte aner man ikke, hvad man kan gøre anderledes, for hvis man havde vidst det, havde man gjort det for længst.

Derfor kan professionel hjælp udefra med gode råd måske være løsningen. Men betaler en ekspert for rådgivning og vejledning.

I skal have gjort ansvarsfordelingen tydelig (lige meget til hver). Man selv kan føle, at det meste eller hele ansvaret for problemerne ligger hos partneren. Derfor har I brug for en parterapeut til at fortælle jer, hvordan I hver især tager ansvar for situationen, så den kan ændres til det bedre.

Samtidig vil en tredje-person også have lettere ved at dæmpe eventuelle voldsomme følelser hos begge parter, som er skabt efter mange års (dårlige) erfaringer med hinanden.

Parterapi er investering i fremtiden. I skulle gerne have mange gode år foran jer.


Links til tre andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Misforståelser i parforholdet


Links til andre artikler om kriser i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


.