Spring til indhold

Et godt parforhold

Hvad er “hemmeligheden” bag et godt parforhold?

Et godt parforhold

Hvorfor er nogle par lykkeligere end andre? Har de bare fundet deres soulmate, eller er der andre faktorer, der gør sig gældende?

Det viser sig, at mennesker, der har gode relationer med hinanden, lever efter et grundlæggende værdisæt, og dette bliver prioriterer højt i det daglige:

 • Et godt parforhold er baseret på realistiske forventninger
 • Et godt parforhold kræver en indsats og omtanke hver eneste dag
 • Et godt parforhold har god kommunikation
 • Et godt parforhold kan vende det negative til noget positivt
 • Et godt parforhold bruger kommunikationsværktøjer til at kunne forstå hinanden
 • I et godt parforhold hviler begge parter i sig selv
 • I et godt parforhold respekterer og accepterer man hinanden

Glem alt om, hvad du ser i film, på TV eller læser om i alverdens medier. Et godt parforhold har kun en lille smule at gøre med fx non-stop romantik, erotik, middage med stearinlys på bordet eller eksotiske ferier.

Et godt parforhold kræver engagement, indsats og tid. Et godt parforhold sker ikke af sig selv, bare fordi to mennesker forelsker sig i hinanden. Et godt parforhold opstår, når to mennesker elsker og værdsætter hinanden, samt at de er villige til at investere tid og ressourcer i forholdet – dag efter dag.

Par i sunde, stabile, positive og længerevarende ægteskaber har en grundlæggende forståelse for deres forventninger til parforholdet. De er klar over, at der ikke altid kan være passion og romantik i højeste gear. De forstår, at dårlige dage i parforholdet kun er midlertidige, samt at det er vigtigt med god kommunikation mellem dem. Forståelse er vigtigere end enighed, eller at man ligner hinanden.


Mikael Hoffmann


Tryghedszoner

Livet består både at høje tinder og dybe kløfter, men det meste af tiden befinder vi os i en middeltilstand af gode og dårlige dage. En slags tryghedszone af positive og negative oplevelser. Dette gælder ikke mindst i et parforhold. Yderpunkterne definerer ikke den sande natur og omfanget af forholdet over en længere periode, men er blot midlertidige yderpunkter.

I et godt parforhold har parterne ikke sat deres liv på autopilot, men spørger dagligt sig selv: “Hvad kan jeg gøre i dag for at gøre min partners liv bedre? Hvad kan jeg gøre for kærligheden?” En lille indsats hver dag vil akkumuleres over tid og gøre en stor forskel. Det er bedre end en stor indsats en gang imellem.

Overvej, om der er små ting, du kan gøre i det daglige. Det kunne fx være at hente brød fra bageren, at fortælle din partner, at du er stolt af ham eller hende, eller det kunne være at ordne nogle ting i huset, som du ved, at han eller hun ikke har lyst til at gøre.

Den lille indsats

Ved at gøre en (lille) indsats hver eneste dag, ”indbetaler” du ”valuta” på dit parforholds følelsesmæssige bankkonto. Vær omhyggelig med at give din partner, hvad han/hun ønsker sig. Spørg, hvis du er i tvivl. Dog er det ikke en købmandshandel. Din holdning må ikke være, at hvis du gør dette, forventer du at din partner gør noget andet for dig. Giv af et godt hjerte uden forventning om at få ”tilbagebetaling”. Dog skal der overordnet set være balance i regnskabet.

Det kan godt se ud som om mænd og kvinder i kærlige parforhold intuitivt ved, hvad deres partnere har brug for. Men sandheden er, at ingen er tankelæser, så forvent ikke, at din partner af sig selv kan finde ud af, hvad du tror, føler og tænker. Det kræver god kommunikation at få, hvad man ønsker sig. Det kræver FORSTÅELSE.

Se en video, hvor jeg bliver interviewet om vedligeholdelse af parforholdet

5:25 minutter


Læs nogle klient-udtalelser her:


Feedback fra klienter
Klik på billedet herover eller klik her for at gå direkte til disse udtalelser.
Google klient-udtalelser

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Tre-trins-raketten

Få dine ønsker opfyldt i parforholdetDer er tre trin, du skal være bevidst om, for at du kan få, hvad du gerne vil have. Kærligheden er et valg. Du vælger at give din partner dét, som han/hun gerne vil have. Giv generøst og fordomsfrit, og brug følgende tre-trins raket til at få, hvad du selv gerne vil have.

 1. Mærk efter, hvad det er, du gerne vil have (ikke, hvad du ikke vil have)
 2. Tal ud fra dig selv, uden at bruge ordet “DU”. Jo sværere det er at få opfyldt dit ønske, jo flere føle-ord skal du bruge. Jo lettere det er, jo kortere skal du gøre det
 3. Slut af med at stille et kort, konkret spørgsmål eller anmodning. Lad være med at væve rundt

Vi får ikke altid, hvad vi vil have, men det er vigtigt at kunne melde klart ud til de mennesker, vi er sammen med – både for vores egen og for deres skyld.

Klik her - for at læse min nye artikel om hvordan I får bedre sex i parforholdet.

Kommunikation

Når noget går skævt i parforholdet, hvad det uvægerligt vil gøre af og til, er de velfungerende par klar over, hvordan de får kommunikeret med hinanden. De ved, at de ikke skal fokusere på, hvad partneren gør forkert. I stedet er de konkrete med hvilke behov de har, og hvad de ønsker sig. De gør også selv en indsats for at opdage, hvad deres partners behov er. Den bedste måde for de fleste mennesker at gøre dette på, er at tale om det. Spørg din partner, hvad der er vigtigt for ham eller hende. Er det, at han/hun ønsker at vide, at du er stolt af ham/hende? At I tilbringer noget mere tid sammen? Er det en lille gave eller anden erkendtlighed? Er det et knus eller en hed gang sex? Eller er det at klare opvasken eller snerydningen?

Bliv god til at lytte. Aktiv lytning er fx at sige relevante ord på passende steder eller at komme med små bekræftende grynt. Det er også at stille opklarende spørgsmål. Og for alt i verden kun at ytre sin mening eller give gode råd, hvis du direkte bliver spurgt om det.

Parforholds-øvelseGode parforhold kan vende negative situationer og oplevelser til positive. Kender du udtrykket: “Når du får citroner, kan du lave limonade.” Mange dårlige og ubehagelige oplevelser er direkte forårsaget af dårlig eller manglende kommunikation mellem mennesker, men det kan der heldigvis ændre på.

Vær ærlig omkring hvordan du selv bidrager til eventuelle negative situationer, men vær også opmærksom på, at det kræver begges indsats at skabe et mere positivt og sundt parforhold.

Hvis du og din partner forventer, at der falder æbler ned fra træet, og der i stedet kommer citroner, kan I begynde at lave limonade. Men vær bevidste om, hvad både du og din partner kan gøre for at få æbler næste gang!


Links til tre andre områder inden for parforhold:

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet


Links til andre artikler om et godt parforhold:


Ressoursestærke

Hvile i sig selv

Velstand

God til at kysse

Dele seng

Soulmates

Grine sammen

Fast forhold

Sove i ske

Humor

Husk at date

Ritualer

Kæresteweekend

Varigt forhold

Taknemmelighed

Taknemmeligheden

Tillid, tryghed og respekt

Tre gode vaner

Værdi i forholdet

Værdien

Vedligeholdelse

Faste regler

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklenFeedback fra klienter
Klik på billedet herover eller klik her for at gå direkte til disse udtalelser.
Google klient-udtalelser

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

 • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
 • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
 • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man finder sin egen kørestil – også i parforholdet!
parterapi Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Klik på knappen herunder:

Læs her om hvordan du i kun 7 lette trin kan forbedre dit parforhold.

.