Parforhold parterapi

Myter om ægteskaber

Der er mange myter og misforståelser omkring parforhold og ægteskab. Misforståelser og dårlig kommunikation er hovedårsagen til, at det kan være svært at leve tæt sammen med et andet menneske.

At vedligeholde et parforhold, så det bliver ved med at være lykkeligt,  er ikke let. Hvis det havde været let, havde de fleste gjort det for længe siden. Desværre viser skilsmissestatistikkerne, at næsten halvdelen af alle indgåede ægteskaber bliver opløst igen. Og mange af de, der fortsætter med at være sammen, har det ikke så godt, som de forventede eller som de kunne have det.

Jeg vil med denne artikel gerne punktere nogle af myterne, der florerer omkring parforholdet. For at du og din partner kan holde jeres ægteskab stærkt og sundt, er det vigtigt at fokusere på de sandheder, der bidrager til, at I begge tager ansvar for jer selv og jeres samvær, i stedet for at lade myter om ægteskabet underminere parforholdet.

Her præsenteres ti ægteskabelig myter, som jeg påstår ikke passer. Måske vil punkterne få dig til at se på dit ægteskab med større bevidsthed og nærvær?

  1. ”Der er kun én person i hele verden, der er den helt rigtige for mig.”
  2. ”To mennesker i et godt parforhold vil med tiden automatisk vokse tættere sammen uden at de behøver at gøre noget videre for det.”
  3. ”Diskussioner og skænderier ødelægger ægteskabet.”
  4. ”At forfølge sine egne individuelle interesser og behov er uforeneligt med et sundt og stærkt ægteskab.”
  5. ”Der er overhovedet ingen sammenhæng mellem vores ægteskabelige konflikter og andre områder af vores liv, fx job, børn, økonomi og lignende.”
  6. ”Parterne i et ægteskab er i stand til (og skal) udfylde hinandens følelsesmæssige og fysiske mangler.”
  7. ”Formålet med ægteskabet er, at man får præcis, hvad man ønsker sig og længes efter.”
  8. ”Dét, jeg selv helst vil have, er det samme som min partner vil have, så derfor giver jeg ham/hende det.”
  9. ”Min ægtefælle og jeg er helt ens. Bogen ”Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus” passer ikke. Hvis blot vi elsker hinanden højt, kan vi sammen overkomme og overvinde alle problemer.”
  10. ”Hvis noget går galt, er det min partners skyld.”

Klik på www.parforhold-parterapi.dk/myter-i-parforholdet for at læse en uddybning af ovenstående ti punkter.

Jeg mener, at ingen af disse myter er rigtige. De er alle sammen konstruktioner og overbevisninger, som er tillært. Det ulyksalige er, at mange tror, at myterne er sandheder, hvilket kan lede til misforståelser, konflikter, smerter, frustrationer og skilsmisser.

En af mine klienter var 12 år forinden blevet skilt, og hun ledte stadig efter  en ny kæreste/partner. Hun mente, at grunden til at hun stadig var (frustreret) single, var fordi hun ikke havde fundet den helt rigtige endnu. Jeg har efterfølgende hjulpet hende med at indse, at den partner, vi vælger at leve sammen med, er den samme person, som vi vælger at have vores problemer med. Et parforhold kan aldrig blive 100% lykkeligt. Det handler om at lære af udfordringerne og at kunne rumme hinandens (irriterende) forskelligheder. Især handler det om at fokusere på det, der virker og er godt og behageligt, og samtidig kunne se med milde øjne på de områder, der ikke “virker”.

Hvert halve år går min kone og jeg i vedligeholdende parterapi hos en terapeut. Det har vi gjort lige siden vi blev kærester – udelukkende for at undgå de helt store konflikter eller risikoen for skilsmisse. Både min kone og jeg har flere forhold bag os, og ingen af os ønsker at skifte partneren ud endnu en gang – så derfor gør vi en masse for at vedligeholde parforholdet!
På et tidspunkt havde vi en konflikt, som vi ikke selv kunne løse. I parterapien viste det sig, at vi hver især gav den anden dét, vi selv helst ville have. Helt konkret skete der det, at når min kone kom hjem, stod jeg i døren og tog imod hende med en glad velkomst. Min kone derimod sagde ikke særligt meget til mig, når jeg kom hjem, og lod mig mere eller mindre være i fred.
Vi kunne som sagt ikke selv få øje på, hvad der var årsagen til konflikten, men efter parterapi-sessionen har vi fundet ud af at bytte rundt. Det betyder helt konkret, at når jeg kommer hjem, får jeg nu, hvad jeg gerne vil have, nemlig en varm og kærlig velkomst, og når min kone kommer hjem, lader jeg hende være i fred, indtil hun selv kommer hen og vil snakke.

En anden vigtig parameter er at tage ansvar for sine egne ting. Hvis man føler, at det er andres skyld, at noget går galt, er man samtidig afhængig af, at de andre skal ændre noget, inden men selv kan få det godt igen. Og så kan man godt risikere at skulle vente rigtigt længe….
Hvis man derimod tager 100% ansvar for sine fortrædeligheder, har man også 100% kontrol over at få rettet op på ubalancerne igen. Der skal en holdningsændring til, før det kan lade sig gøre.

Hvis du genkender en eller flere af de ti myter fra dit eget parforhold, vil det være en god idé at arbejde dig hen imod at få dem opløst. Det er holdningsbearbejdning, der kan være svært og smertefuldt, fordi det drejer sig om identitet og selvopfattelse. Hvis det havde været let at ændre, havde vi jo allerede gjort det. Men heldigvis er det muligt at ændre kursen og få et (endnu) bedre parforhold.

 

Se www.e-pages.dk/lokalavisenfrb/159/14/

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic
Seneste artikler: