Spring til indhold

At opbygge et parforhold – som et lejrbål

  • Anslået læsetid: 5 min read

Et solidt parforholdOpbygning af parforholdet

Hjem >> /parterapi >> At opbygge et parforhold – som et lejrbål


Hvad skal der til, for at få gang i kærligheden og få parforholdet til at fungerer og virke? Egentlig handler det mest om én selv, og ikke (som mange fejlagtigt tror) om ens partner. Det vigtigste er, hvad man giver af sig selv, og den man er.

Man kan ikke sige til en brændeovn: ”Når du har givet mig varme, så vil jeg give dig brænde!” Det er den anden vej rundt. Først giver du brænde, og så kommer varmen fra brændeovnen.

Analogien er, at for at få gang i sit kærlighedsforhold og parforhold skal der skabes nærhed, tillid, tryghed og respekt for hinanden, og det er dig, der skal skabe det. (Det gælder selvfølgelig jer begge to, men det er dig, der læser denne artikel.)

Parforhold er lidt det samme som at lave et bål på en lejrplads, eller tænde op i en brændeovn eller pejs. Spejdere og naturmennesker ved, hvad det vil sige at tænde bål, men jeg vil alligevel gerne i detaljer forklare, hvordan det foregår.

Forestil dig, at det er nøjagtigt det samme, der skal til, for at få gang i parforholdet. Det tager tid, og man skal være omhyggelig. Det er ikke nok at knipse med fingrene for at få ilden til at brænde. Forelskelse er ikke nok til at få parforholdet til at fungere godt.


Mikael Hoffmann


Faserne i opbygning af et bål

For at få et godt bål, er det vigtigt at forberede sig godt. Du bliver nødt til at samle små kviste og lidt større kviste, små grene og større grene, og også brændeknuder. Det hele skal ligge parat ved siden af bålet. Hvis du ikke har forberedt dig, og bare får ild i nogle små pinde, vil denne ild gå ud, når du farer ud i skoven efter mere brænde.

Det kan heller ikke nytte, at du samler vådt brænde. Det får du ikke noget bål ud af. Første vigtige skridt er altså forberedelse. Dette gælder også for parforholdet – og du skal selvfølgelig vide, hvad det er, du skal forberede dig på.

Når alt er samlet og klart, starter du med at bygge en lille pyramide af de små kviste. Dernæst tænder du ild med en tændstik. Du skal hele tiden puste forsigtigt til ilden. Husk at sætte dig i vindsiden og hold hovedet lavt, så du ikke får røgen i øjnene.

Hvis du ikke puster på den lille flamme, risikerer du at ilden dør ud – men puster du for meget, så blæser du det hele væk. Træk vejret ind, mens du holder munden væk fra ilden, og læg hovedet helt ned til jorden, når du puster ind i bålet. Ellers får du røg i øjne og lunger.

Når der er ild, og du puster, skal du kunne høre ilden buldre. Så gør du det rigtigt. Du må ikke være bange for at brænde dig, og du skal holde munden tilstrækkeligt tæt på ilden. På den måde kommer der ilt til ilden, imens du lægger flere og større grene på. Til sidst lægger du de store brændeknuder ovenpå.

En glad kvindeImidlertid er du ikke færdig her. Når du har et buldrende bål, kan du ikke bare lade det passe sig selv i timevis. Så dør det ud. Når der er gået et stykke tid, skal du lægge nye brændeknuder på. Hvis du ikke gør det, skal du med stor sandsynlighed starte helt forfra igen.

Til gengæld kan du, når ilden blusser, og der er gløder, i ro og mag gå ud og finde mere brænde og få det kløvet og gjort klar til at lægge på bålet. Ingen stress. Det er primært i begyndelsen, at der kræves opmærksomhed og 100 % nærvær ved bålet. Hvis du i optændingsfasen er uopmærksom bare et øjeblik, risikerer du at bålet dør ud.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Faserne er:

  1. Samle det nødvendige og passende materiale
  2. Starte småt og forsigtigt
  3. Puste, ikke for meget og ikke for lidt, fra den rigtige retning
  4. Supplere med mere og mere
  5. Vedligeholde løbende med opmærksomhed og aktiviteter

Alle disse faser kan mere eller mindre genfindes på samme måde i ethvert parforhold. Du skal vide, hvad du skal gøre, og du skal gøre det på den rigtige måde, og med den rigtige styrke. Forberedelsen er vigtig. Timingen skal være rigtig, stedet skal være rigtigt, du skal tilføre ilt og ånd på en bestemt måde – ikke for meget og ikke for lidt.

Det kræver håndelag og opmærksomhed, men til gengæld vil du opleve, at når du gør det hele på den mest optimale måde, så får du et stort flot blussende bål, som du kan varme dig ved, hygge dig ved, lave mad på, spille guitar og synge sange.

På en frostdag kan det faktisk betyde forskellen mellem liv og død.

4:36 minutter


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Kommunikation

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse


Links til mange andre artikler om parterapi (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:
Byg et lejrbål
Fem faser
Fem myter
Vedligeholdelse
Motivation
Nøglen
Selvtillid

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


Vid, hvad du skal gøre, og gør det!


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.