Forståelse, Tillid, Tryghed, Respekt for hinanden og Tilgivelse

Genfind kærligheden i parforholdet

For at have et godt og kærligt parforhold, må I fokusere på fem grundlæggende elementer:

 • Forståelse
 • Tillid
 • Tryghed
 • Respekt for hinanden
 • Tilgivelse
Parterapeut Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Mangel på forståelse, tillid, tryghed og respekt for hinanden er de mest almindelige temaer i mange parforhold. Hvis du har det svært med dit parforhold, er her nogle tips til at hjælpe dig med forståelsen og dermed at kunne udvikle en større tillid, tryghed og respekt over for din partner.

Vi kommer alle sammen til at dumme os en gang imellem. Derfor er det vigtigt både at kunne tilgive sig selv og andre – ikke mindst sin partner, hvis der har været svigt i parforholdet.

Du har selv nøglen til det lykkelige parforhold.
Den sidder på indersiden af døren.

Du må ikke forvente, at det er din partner, der skaber det gode parforhold. Du er selv ansvarlig for dit liv og din lykke. Din partner er blot en ekstra-bonus og “flødeskummen” på “lagkagen”.

Forståelse

Forståelse er afgørende for at det kan lade sig gøre. Både forståelse af sig selv og af sin partner.

Forståelse fører til mening. Når noget giver mening, er man mere modtagelig og rummelig.

Du skal både forstå dig selv og din partner, men først og fremmest skal du forstå den anden, inden du selv kan forvente at blive forstået.

For at kunne forstå, må I kunne kommunikere. Det er ikke nok blot at udveksle ord og holdninger. I skal aftale nogle helt faste, trygge, sikre rammer, inden for hvilke I kan udfolde jer – uden at risikere at kritisere eller bebrejde partneren.

11:00 minutter

Manglende respekt i parforholdTillid

Hvordan oplever du tillid?

Det gør du for eksempel når din partner siger noget, og du tror på det. Når du mærker ærlighed, integritet, loyalitet og respekt for at være i centrum for dit forhold. Du forventer også at din partner vil holde løfter og betroelser, og også vil forblive hos dig, når det til tider bliver hårdt. Manglende tillid til andre gør det svært at genfinde kærligheden i parforholdet.

Hvordan skaber du selv tillid?
For det første ved at erhverve dig selv-tillid. Det kommer ikke udefra. Andre kan inspirere dig, men det er dig selv, der skal mobilisere motivationen til at gøre noget, for at du får selvtillid. Genskab tillid i parforholdet – både for din egen skyld, for din partners, og også for børnenes skyld, hvis I har nogen.

Du skal vise og give tillid. Vel at mærke så din partner MÆRKER tilliden. Det er ikke nok, at det kun er dig, der kan føle, at du giver tillid. Hvis det ikke opfattes som tillid af din partner, er du lige vidt.

Lad være med at vente med at vise tillid, til du selv får tillid. Så kan I begge komme til at vente meget længe……

For meget tillid kan være naivt.
For lidt tillid til din partner giver selvsagt en masse problemer, blandt andet at du ikke vil være i stand til at hengive dig.

Tryghed

tillid i et forholdHvordan oplever du tryghed?

Det gør du blandt andet ved at din partner siger tingene på en ordentlig måde. Både mænd og kvinder har brug for at føle sig trygge i deres relationer. Det er et grundlæggende fysisk såvel som følelsesmæssigt behov.

Hvordan skaber du tryghed?
Det gør du med første og fremmest at have selv-omsorg og ved at skabe trygheden selv, det vil sige ikke at gøre dig afhængig af trygheden fra en anden/noget andet.

Dernæst skal du give tryghed, af samme grund som ovenfor. Din partner skal FØLE sig tryg. Der et ikke nok at sige, at nu er der tryghed, hvis din partner er utryg.

For meget tryghed tyder på tryghedsnarkomani, eller at I er kommet til at tage hinanden for givet.
respektFor lidt tryghed giver stress – og utryghed.

Respekt for hinanden

Hvis der mangler respekt i parforholdet, vil det kræve store ressourcer at genvinde tilliden og trygheden.

Hvordan oplever du respekt?

I Den Danske Ordbog står der, at respekt er anerkendelse af nogens eller nogets værdi, status, vigtighed, berettigelse eller lignende.

Du mærker respekt, når din partner respekterer dig, for at være den du er. Og at din partner har en selvansvarlig holdning, det vil sige trækker sine spejlinger tilbage til sig selv.

Respekt for andre er for eksempel at komme til tiden og at holde aftaler.

Respekt er, at du føler at du har frihed til at være dig selv, tale ærligt og frit, samt at I kan træffe beslutninger og kompromiser sammen.

Hvordan skaber du selv respekt?
Det gør du ved at få selvrespekt, det vil sige at kunne stå op for dig selv, have sunde naturlige grænser og et højt selvværd.

Og du gør det ved at vise dyb og ærlig respekt for andre. Igen, så de SELV opfatter det respektfuldt. Du bliver nødt til at kommunikere, for at finde ud af, om dine respektfulde handlinger også opfattes som respektfuldt.

For meget respekt kan give overrespekt i form af underdanighed, medløberi, og at man bliver under-hund og dørmåtte i forholdet.
For lidt respekt kan udmønte sig i overlegenhed, arrogance og ligegyldighed.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Men hvordan fortolkes “respekt” egentligt?

Hvordan kan man respektere hinanden?

Her er en barsk video fra filmen “Blinkende Lygter”, hvor kvinden er respektløs over for manden uden at vide eller ville det. Det får nogle alvorlige konsekvenser for hende. Af gode grunde kan hun tro, at hun er sagesløs, men det er hun ikke.
.

2:48 minutter

Tillid, tryghed og respekt begynder og slutter ved dig selv
og din personlige udvikling:
Hvem du ER, og hvad du GØR.

Hvis du ikke selv skaber selvtillid, selvomsorg og selvrespekt, vil det være som at forsøge at fylde et badekar op med vand, men der er ingen prop i afløbet. Og afløbet er større end den hane, hvor vandet kommer fra.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser og www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Tilgivelse

Tilgiv mennesker i dit liv – selv dem, der ikke fortryder deres handlinger eller adfærd.

Du skal ikke billige deres gerninger. Kun tilgive.

Tilgivelse er en handling. Det er ikke en følelse.

Tilgivelse er ikke at slette din hukommelse.

Tilgivelse er det, du siger. Ikke, hvad der foregår i dit hoved eller dit hjerte.

Tilgivelse er at sige: ”Jeg tilgiver dig. Jeg vil aldrig bruge det mod dig i fremtiden. Jeg vil aldrig tale om det igen, hverken til dig eller til andre.”

Vær opmærksom på, at du ikke tilgiver dem for deres skyld. Du skal derimod tilgive dem for din egen skyld.

Hvis du bliver ved med at være vred og holder fast i din bitterhed, gør det mere skade på dig selv end på dem. Det svarer lidt til at holde glødende kul i sine bare hænder, og kaste det efter nogen, man håber på at ramme.

Tilgivelse sletter ikke fortiden, men kan åbne muligheder for fremtiden.

Tilgivelse kan ske lige med det samme. Men bagefter skal tilliden bygges op igen, og det kan godt tage lang tid.

Læs mere om tilgivelse på www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/psykologi/tilgivelse-forloeser

1:56 minutter


Det største kommunikations-problem med manglende respekt i parforhold er, at der ikke bliver lyttet for at forstå partneren, men derimod kun lyttet for at kunne give et svar tilbage til partneren.

Hvad der mangler i mange parforhold, er:
1) tryghed og tillid til at man bliver lyttet til, uden at føle sig kritiseret, bebrejdet, fordømt eller lignende, og
2) konkrete kommunikations-værktøjer og –strategier til at kunne udtrykke sig respektfuldt, uden at risikere at komme til at lyde som om man kritiserer, bebrejder og fordømmer eller lignende.


Toilet-sædet

Da jeg for mange år siden gik for Teknikum for at blive ingeniør, skulle en af mine studiekammerater i praktik. Han var normalt en bramfri fanden-i-voldsk type, men efter at han havde været i praktik på fabrikken, der fremstillede toilet-sæder, brugte han aldrig mere udtrykket “lokums-bræt”. Han lærte respekt for produktet og ændrede sit sprogbrug.

Konsekvenser ved manglende respekt i parforhold

Alt, hvad vi oplever, er konsekvenser af vores valg. Så hvis du ikke er tilfreds med, hvad du har og er, så er der noget i dine valg, du fremadrettet må justere på.

Manglende respekt i parforholdHer er et lille tip til, om du er på rette spor i parforholdet eller ej:
Hvis du føler, at du hjælper til i hjemmet, er den gal. Både som mand og kvinde. Du skal ikke hjælpe til. Du skal enten være eller ikke være. Ud fra den fælles forventningsafstemning skal I blive enige om en fair ansvarsfordeling i hjemmet. Dine egne opgaver skal du selvfølgelig selv tage ansvar for – og være stolt af.

Vær opmærksom på, at der er noget i din adfærd, der skaber den virkelighed, som du oplever. Hvis du ikke er tilfreds med fakta og virkeligheden, kan du heldigvis gøre noget ved det. Når du selv tager ansvar for dit eget liv, har du også chancen for at forme det, så du får den lykke, kærlighed og overflod, du gerne vil have.

Øvelse:
Tænk over fem ting, der er sket for dig i din hverdag inden for det seneste døgn og skriv dem på en seddel. Få så mange detaljer med som muligt, for det er de små ting, der skaber hverdagen. Ofte glemmer vi at sætte pris på, hvad vi har og er, fordi vi tager det for givet og det er blevet rutine. Der kan være mange små skjulte detaljer i din hverdag, der med det rette fokus kan gøre dit liv lykkeligere. Skriv det hele ned, så du bliver mere bevidst om, hvad dit liv indeholder, og dermed bedre bliver i stand til at påskønne det, der er.

5:08 minutter

Her er ni tips til hvordan du kan øge tilliden, trygheden og respekten med din partner:

 1. Hold på de hemmeligheder, du hører fra din partner – og fra alle andre. Fortæller du frit om, hvad din partner har delt med dig, kan det meget let ødelægge tilliden.
 2. Sørg for så ofte som muligt at tale sammen over for hinanden i stedet for over telefon og internet. Kommunikation med nærvær, øjenkontakt og berøring vil hjælpe jer med at opbygge en større følelse af sikkerhed, og I vil blive mere åbne og turde være sårbare over for hinanden.
 3. Vis din partner, at dennes ønsker og følelser har værdi. Tag din partner alvorligt.
 4. Hold altid dine løfter. Selv de små løfter. Til alle. Hvis du siger, at du vil være et sted på et bestemt tidspunkt, skal du gøre alt for at holde det. Små handlinger i det daglige er med til at opbygge et stærkt fundament af tillid, tryghed og respekt.
 5. Vær god til at undskylde, når du begår fejl eller skuffer din partner. En autentisk undskyldning skal være oprigtig og komme fra hjertet. Tag ansvar for dine handlinger og berolig din partner. Det er ikke styrketegn, men derimod svaghed og lavt selvværd, ikke at kunne stå ved sine fejl og mangler. Vær opmærksom på, at din partner skal kunne opfatte det som en reel undskyldning. Måske er det ikke nok bare at SIGE undskyld. Måske foretrækker din partner at du tilbringer kvalitetstid sammen med vedkommende. Eller at du gør ham/hende en stor tjeneste. Eller en gave. Eller et ordentligt bjørnekram. Det ved du ikke, før du har fundet ud af det.
 6. Tilbring tid sammen og hver for sig. Gør ting, der gør jer hver især glade. Da I er to forskellige personer, og dette over tid vil blive tydeligere, er det sundt at have sine egne interesser og behov. Vær åben for nye oplevelser, og tag imod de gaver, som kommer. Tag også selv initiativ til at gøre noget sammen.
 7. Giv plads til både dine egne og din partners følelser. Hvis du er mand kan du blive fristet til at “pynte” på følelserne. Det er helt naturligt, men ikke særligt hensigtsmæssigt over for din kvinde. Gem det i stedet til dine venner. Hvis du er kvinde, skal du være klar over, at dine følelser kan virke overvældende på din mand. Og husk at hvis din mand siger, at det er sådan, så er det sådan. Det er vigtigt at erkende, acceptere og give plads til de følelser, der er. Uanset hvor små eller store, de er.
 8. Være støttende og giv tryghed og opmuntring til din partner. Lad også din partner vide, når du har brug for støtte. At være øverst i prioriteringstrekanten betyder, at du kan mærke og udtrykke dine behov tydeligt. Sunde relationer handler om at bygge hinanden op, ikke at nedbryde hinanden.
 9. Tillid, tryghed og respekt kan variere over tid og over situationer. Der vil hele tiden komme bump i livet. Husk, at du først og fremmest skal tage ansvar for selv at give dig selvtillid, selvomsorg og selvrespekt, før du kan mærke tillid, tryghed og respekt fra din partner.

Partner for livetDisse ni punkter vil yderligere styrke grundlaget for et godt parforhold mellem jer.

Det handler ikke om at blive lykkelig, men at blive lykkeligere.

Indholdet i ovenstående artikel finde også i kapitel 2 i min bog “Partner for livetFeedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser og www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Hvordan genfinder vi tilliden til hinanden?


3:10 minutter

Få et godt overblik over de forskellige kommunikationsværktøjerwww.parforhold-parterapi.dk/forskellige-kommunikationsvaerktoejer-i-parforholdet

4:06 minutter


Links til fire andre områder inden for manglende respekt i parforhold:

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Et godt parforhold


Links til andre artikler om et godt parforhold (de seks af dem ses herunder):

Nøgleord:

Ressoursestærke

Hvile i sig selv

Velstand

God til at kysse

Dele seng

Soulmates

Grine sammen

Fast forhold

Sove i ske

Humor

Husk at date

Ritualer

Kæresteweekend

Varigt forhold

Taknemmelighed

Taknemmeligheden

Tillid, tryghed og respekt

Tre gode vaner

Værdi i forholdet

Værdien

Vedligeholdelse

Faste regler

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

 • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
 • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
 • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man finder sin egen kørestil – også i parforholdet!


5:47 minutter

parterapi Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann