Spring til indhold

Hvordan får man et bedre parforhold?

 • Anslået læsetid: 7 min read

bebrejdeDen hårde hverdag

Hjem >> /parterapi >> /hvad-er-det parterapi >> Hvordan får man et bedre parforhold?


Det kan godt være svært at få hverdagen til at hænge sammen med parforhold, børn, karriere, madlavning, rengøring, fritidsinteresser osv. Ofte sker der det, at parforholdet som det første bliver sat på vågeblus, og udsat til senere. Men hvor fornuftigt er det? Er det en kortsigtet eller en langsigtet disposition?

Meget hurtigt kan man komme ind i en negativ spiral, hvor parforholdet bliver nedprioriteret. Pludselig er der kun nagende irritation, belastende problemer og daglige ærgrelser tilbage af det, der startede så smukt og godt.

Er det muligt at gøre noget ved dette?

Hvis man er bevidst om, hvad der foregår, og villigt til at gøre noget ved udfordringerne, kan det faktisk godt lade sig gøre at vende en negativ skrue til en positiv ditto.


Mikael Hoffmann


Her er fem områder, man kan fokusere på, for at forbedre sit parforhold:

 • At se på sig selv
 • Undgå nogen bestemte ting
 • Få balance
 • Værdsætte det, man har
 • Skabe et dagligt fællesskab med sin partner

1. Se på dig selv

Selverkendelse er vigtigt, hvis man ønsker at forbedre sit parforhold og sine relationer generelt. Kig på dine mønstre og overbevisninger, og overvej, hvad du kan gøre for at forbedre jeres forhold. Måske skal du tilbringe mere tid sammen med din partner, eller interessere dig mere for hans/hendes fritidsinteresser/arbejde. Det vil altid være en god idé at fokusere på vedkommendes styrker i stedet for svagheder, selv om det kan være svært, hvis man er kommet ind i en ligegyldighedsfase, eller er vred og frustreret. Begynd at tale mere åbent om dine bekymringer. Men først efter at du har opbygget noget tillid, tryghed og respekt for hinanden. Ellers vil det blive brugt imod dig.

2. Undgå følgende

Når vi har en uundgåelig krise i parforholdet, er der nogle bestemt ting, man for alt i verden skal undgå at sige:

Undgå at sige: ”Det er din skyld ”

Vi begår alle sammen fejl. Det kan selvfølgelig ikke undgås. Vi kommer til at tage beslutninger, som ikke er særligt hensigtsmæssige eller som vi bagefter fortryder. Men at bebrejde hinanden vil ingen have gavn af – i længden.

Grunden til, at man er fristet til at bebrejde den anden, er ens eget lave selvværd og fravær af selvtillid. Dette har ikke ret meget med partneren at gøre. Vi gør alle sammen vores bedste – hele tiden.

Undgå at sige: ”Hvad sagde jeg?”

Disse tre ord er en form for nedladende bedrevidenhed. Også her har vi at gøre med manglende overskud i et dårligt kørende parforhold. Ved at fokusere på dét, der ikke virker, får man mere af dette, i stedet for at fokusere på dét, man gerne vil have til at vokse. Bagklogskabens kritik har ingen konstruktiv funktion.

Det samme gælder sætninger, der indledes med: ”Du skulle hellere have….” Det gjorte kan ikke gøres ugjort. Et negativt sind kan altid finde på andre måder, at ting kunne gøres eller siges på, men det hjælper ikke noget i en større sammenhæng.

bebrejdeUndgå at sige: ”Hvorfor gør du altid…”

De tre ord Du, Altid og Aldrig er en farlig cocktail i en ophedet debat. Det er generalisering og kan virke som en rød klud foran næsen på en tyr. Hvad du fokuserer på, bliver forstærket. Så hvad er det egentlig, du ønsker? Hvis du gerne vil have en svag negativ partner, så fokuser på dennes svagheder og negative sider. Hvis du derimod foretrækker fx en kærlig, stærk, modig, klog partner, så fokuser på dette. Fiasko avler fiasko, og succes avler succes.

Undgå offentlig kritik

Hold private ting for jer selv. Hvis du er utilfreds med noget, så sig det direkte til din partner. Hvis vedkommende ikke vil høre på det, må I tage det op i parterapi, hvor der sidder en tredje person som smør mellem to kiks. Alt hvad vi gør i det offentlige rum, vægter meget mere, end hvis det gøres eller siges en-til-en. Det gælder både kritik og ros.

Undgå at spørge om din partners mening – og så gøre noget andet

Hvis I har aftalt at gå i biografen, og du spørger din partner om hvilken film han eller hun har lyst til at se, er det udtryk for manglende respekt både for personen og dennes mening, hvis du derefter foreslår en helt anden film. Selv om det var din hensigt var at åbne op for nye muligheder, har du fået et totalt andet resultat end det tilsigtede, fordi det er dybt frustrerende at blive vraget og forkastet..

Hvis du spørger om noget, så lyt, og vis respekt. Hvis dette er svært for dig, vil det være en god idé at du begynder at arbejde med dine holdninger og overbevisninger.

3. Kom i balance

Hvis du ikke selv er i balance, kan du ikke forlange, at andre skal være det. Hvis du selv sidder fast i en negativ rille, er det kun dig selv, der kan trække dig op igen. Selvfølgelig kan du række ud efter hjælp, men forvent ikke, at det er din partner, der er den bedste til dette. Det kan komme til at slide alt for hårdt på jeres parforhold. Hvis du ikke føler, at du selv kan komme ud af de usunde mønstre, så brug i stedet en god ven/veninde eller en professionel terapeut.

4. Værdsæt det, du har

Bedre parforholdHvis du er træt af dit ægteskab og vil stoppe det hurtigt, så vær utro.
Hvis du vil lade dit ægteskab forbløde til en langsom død, så brok dig!

Langt de fleste mennesker her i landet har rigeligt med materiel sikkerhed. Vi har et sygehusvæsen, et uddannelsessystem, et socialt sikkerhedsnet og en daglig tryghed som fx at færdes frit uden risiko for vold eller overgreb.

Se på det positive, tal åbent om det. Du skaber selv din egen lykke med dine overbevisninger og holdninger. Dette gælder også for dit parforhold.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

5. Skab et dagligt fællesskab med din partner

Succesfulde parforhold lægger vægt på positive udvekslinger hver eneste dag. Det kan være oplevelser sammen, kommunikation via elektroniske medier, breve eller samtaler.

Her er fem ting, du med fordel dagligt kan sige til din elskede for at etablere positive mønstre:

 • ”Jeg elsker dig.”
 • ”Du er smuk/stærk.” (til henholdsvis kvinde/mand)
 • ”Jeg er heldig at være sammen med dig.”
 • ”Jeg vil gerne vide, hvad du synes, og jeg værdsætter din visdom.”
 • ”Jeg sætter stor pris på din styrke … (sig noget helt konkret her)”

En onde cirkel kan brydes med positive handlinger. Det er aldrig for sent at gøre noget.

Men hvis du vil have noget andet, end det, du har haft hidtil, bliver du nok nødt til at gøre noget andet, end det, du har gjort indtil nu – og dette handler primært om holdning og indstilling.

3:48 minutter


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Kommunikation

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse

Hvad er parterapi


Links til andre artikler om hvad parterapi er:

Ændring
At se sig selv udefra
Det modsatte
Er det let eller svært

Teknisk forklaring på kærlighed

Forventningsafstemning

Grænser

Handling

Hvorfor gå i parterapi

Hvordan får man et bedre parforhold

Hvordan virker det

Min ægtefælle vil ikke

Min partner vil ikke

Lære sig selv at kende

Parterapi hjemme

Udtrykke behov

Underkastelse og dominans

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklenMikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden..