Spring til indhold

Følelser og rationalitet

  • Anslået læsetid: 2 min read

Yderpolerne

Hjem >> Parforholdet >> Følelser og rationalitet


Hvad er forskellen mellem følelsesmæssig logik og rationel logik? Det er to yderpoler med et balancepunkt lige midt imellem. Traditionelt er kvinder (eller rettere det feminine træk) mest følelsesmæssigt indstillet, og mænd (det maskuline træk) mest rationelt. I virkeligheden besidder vi alle det hele – i større eller mindre grad.
Hvis vi udelukkende var følelsesmæssige, ville vi være som et lille forkælet barn. Hvis vi var 100% rationelle, ville vi være som en robot/computer. Ingen raske mennesker befinder sig i disse ekstremer.

Mikael Hoffmann


Både i parforhold, virksomhedsledelse, organisationer og lignende bør vi være begge dele. Alle mennesker er en blanding, men er samtidig typisk mest til den ene side. Det gør heller ikke spor, for når vi er flere sammen, komplementerer vi hinanden, og når der er respekt og viden mellem os, fungerer det fantastisk godt.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Kommunikation

Problemerne i parforhold og andre steder opstår, når vi fx ikke lytter ordentlig til hinanden, når vi tager hinanden for givet, eller når vi ikke respekterer hinanden.

Grundlæggende skal vi kunne kommunikere, for at forstå hinanden, så det giver mening.

Vi ser hver især verden gennem filtre i vores “briller”, hvilket betyder, at vi er farvet af erfaringer, såvel gode som dårlige. Hvis man har et rødt filter i sine solbriller, kan man ikke se grønne og blå farver. De bliver begge sorte at se på.

For mange år siden havde jeg en kæreste, der gik helt i spåner, hvis jeg blev syg. En simpel forkølelse kunne få hende helt op i det røde felt. Hun kunne simpelthen ikke klare, at jeg lå i sengen, men brugte alle mulige tricks til at få mig op. Hendes “filter” var, at hendes far døde efter kortvarig sygdom da hun var 16 år gammel. Hvis hun og jeg var gået i parterapi med vores udfordringer, ville hun være blevet klar over sine blinde pletter, og jeg ville have været mere rummelig overfor dem. Det er lettere at forstå og acceptere hinanden, hvis man kan kommunikere klart og tydeligt, og det er primært det, man lærer i parterapi. Af flere forskellige grunde holdet vores parforhold ikke, og vi gik hver til sit. Ingen af os var dengang klar over den positive effekt, en parterapi kunne have på udfordringerne i parforholdet.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.