Spring til indhold

Ændring i parforholdet

  • Anslået læsetid: 5 min read

ændre sin partnerKan og vil min partner ændre sig?

Hjem >> /parterapi >> /hvad-er-det parterapi >> Ændring i parforholdet


Er der mon noget i dit parforhold, du kunne tænke dig at ændre? Måske på din partner, dine børn, dine forældre, eller måske hos dig selv?
Er der noget ved din partner, der med tiden er blevet uudholdeligt frustrerende?
Ofte viser det sig, at det, der var allermest charmerende i starten af forholdet, med årene kan udvikle sig til at blive det mest irriterende.

Mikael Hoffmann


Du har i realiteten to muligheder:

  • Du kan finde dig i det
  • Du kan lave om på det

Begge dele har fordele og ulemper.

Problemerne i parforholdet

Vær klar over, at den partner, du har valgt, er den partner, du har valgt at have dine problemer med. Ingen parforhold er problemfri. Der kommer en hverdag – eller også er den allerede kommet. Når to forskellige mennesker vælger at være tæt sammen, og dele seng og bord, kommer der udfordringer. Også selv om parforholdet startede som en stormende forelskelse, hvor alt syntes vidunderligt. I begyndelsen lignede man hinanden helt fantastisk, og at det føltes som om at det ville vare hele livet. Men sådan fortsætter det sjældent. Omkring 40 % af alle parforhold bliver opløst, og en del af de resterende har det mere eller mindre godt sammen.

Hvor meget har du selv lyst til at blive ændret på? Formentlig ikke særligt meget! Du er, som du er. Men det er din partner altså også.

Dig selv

Dagens overraskelse er måske, at den eneste, du i realiteten kan ændre på, er dig selv! Imidlertid er den gode nyhed, at når du ændrer noget ved dig, fx din holdning til nogle ting, og samtidig respekterer din partner, sætter sunde naturlige grænser, kommunikerer på en hensigtsmæssig måde så I kan forstå hinanden, samt I har tryghed og tillid til hinanden, så vil din partner med stor sandsynlighed også langsomt ændre sig, så I hele tiden bliver ved med at have en næsten ens grundfrekvens i parforholdet.

Hvad hvis din partner har en uhensigtsmæssig adfærd, fx arbejdsnarkomani eller er alt for meget høne-mor? Hvordan kan du ændre det? Svaret er, at det kan du kun gøre ved selv at ændre din holdning, adfærd og kommunikation. Der er ikke andre (hensigtsmæssige) måder. Der er et væld af andre strategier, men de har det tilfælles, at de indebærer nogle ubehagelige og alvorlige konsekvenser på længere sigt.

Børnene

Fokus på børneneHvis du selv er overfokuseret på jeres børn, kan du bilde dig ind, at det kun er, mens de er små. For sandheden er, at når de bliver større, får de andre udfordringer, som stadig kræver din opmærksomhed. Når de så er flyttet hjemmefra, kan du risikere virkelig få problemer med din identitet som forældre og omsorgsperson.
Hvis du på den anden side er meget optaget af dit arbejde, og bilder dig ind, at det kun er en overgang, så sker der det samme som i ovenstående eksempel med børnene. Endvidere vil du virkelig få problemer med din identitet og dit selvværd, når du skal pensioneres. Faktisk kender jeg adskillige mænd, der døde kort efter pensioneringen – fordi de havde puttet hele deres identitet i deres arbejde. Da arbejdet ikke var der mere, var der (ubevidst) ikke mere tilbage at leve for. Kvinder derimod dør ikke. De bliver i stedet fx syge og depressive, når deres identitet er truet.

Din egen andel

Enten stopper du den uhensigtsmæssige adfærd nu, ved at ændre på dine egne holdninger, indstillinger, tanker og adfærd, eller også må du indstille dig på, at det fortsætter resten af dit og jeres liv. Det er dig, der skal skabe forandringen. Du kan ikke forvente, at din partner gør noget som helst, for så kan du komme til at vente længe. Du skal vælge at gøre noget andet, og det er dig, der skal gøre det. Pligt kommer før lyst. Forandringen kommer ikke af sig selv, men ofte kræver det en indsats, og tit er der ubehag og smerte forbundet med forandringen og det nye. Men resultatet skulle meget gerne være det hele værd.

5:03 minutter

Vittighed:
.
Når manden og kvinden gifter sig, håber manden på, at kvinden aldrig ændrer sig. Men det gør hun!
.
Når kvinden og manden gifter sig, håber kvinden på, at manden ændrer sig. Men det gør han ikke!

 


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Kommunikation

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse

Hvad er parterapi


Links til andre artikler om hvad parterapi er (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:
Ændring
At se sig selv udefra
Det modsatte
Er det let eller svært

Teknisk forklaring på kærlighed

Forventningsafstemning

Grænser

Handling

Hvorfor gå i parterapi

Hvordan får man et bedre parforhold

Hvordan virker det

Min ægtefælle vil ikke

Min partner vil ikke

Lære sig selv at kende

Parterapi hjemme

Udtrykke behov

Underkastelse og dominans

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.