Spring til indhold

Myter om ægteskaber

Misforståelser i parforhold

 Der er mange myter og misforståelser omkring parforhold og ægteskab. Misforståelser og dårlig kommunikation er hovedårsagen til, at det kan være svært at leve tæt sammen med et andet menneske.

At vedligeholde et parforhold, så det bliver ved med at være lykkeligt,  er ikke let. Hvis det havde været let, havde de fleste gjort det for længe siden. Desværre viser skilsmissestatistikkerne, at næsten halvdelen af alle indgåede ægteskaber bliver opløst igen. Og mange af de, der fortsætter med at være sammen, har det ikke så godt, som de forventede eller som de kunne have det.

10:12 minutter

 
Klik her for at se flere anmeldelser

Sandheder og løgne

Jeg vil med denne artikel gerne punktere nogle af myterne, der florerer omkring parforholdet. For at du og din partner kan holde jeres ægteskab stærkt og sundt, er det vigtigt at fokusere på de sandheder, der bidrager til, at I begge tager ansvar for jer selv og jeres samvær, i stedet for at lade myter om ægteskabet underminere parforholdet.

Her præsenteres ti ægteskabelig myter, som jeg påstår ikke passer. Måske vil punkterne få dig til at se på dit ægteskab med større bevidsthed og nærvær?

  1. ”Der er kun én person i hele verden, der er den helt rigtige for mig.”
  2. ”To mennesker i et godt parforhold vil med tiden automatisk vokse tættere sammen uden at de behøver at gøre noget videre for det.”
  3. ”Diskussioner og skænderier ødelægger ægteskabet.”
  4. ”At forfølge sine egne individuelle interesser og behov er uforeneligt med et sundt og stærkt ægteskab.”
  5. ”Der er overhovedet ingen sammenhæng mellem vores ægteskabelige konflikter og andre områder af vores liv, fx job, børn, økonomi og lignende.”
  6. ”Parterne i et ægteskab er i stand til (og skal) udfylde hinandens følelsesmæssige og fysiske mangler.”
  7. ”Formålet med ægteskabet er, at man får præcis, hvad man ønsker sig og længes efter.”
  8. ”Dét, jeg selv helst vil have, er det samme som min partner vil have, så derfor giver jeg ham/hende det.”
  9. ”Min ægtefælle og jeg er helt ens. Bogen ”Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus” passer ikke. Hvis blot vi elsker hinanden højt, kan vi sammen overkomme og overvinde alle problemer.”
  10. ”Hvis noget går galt, er det min partners skyld.”

Mars og VenusJeg mener, at ingen af disse myter er rigtige. De er alle sammen konstruktioner og overbevisninger, som er tillært. Det ulyksalige er, at mange tror, at myterne er blevet gjort til sandheder, hvilket kan lede til misforståelser, konflikter, smerter, frustrationer og skilsmisser.

Læs mere om myterne på www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/psykologi/myter-om-parforholdet

Læs om flere myter i parforholdet på:
https://www.parforhold-parterapi.dk/parforhold/misforstaelser/10-usande-myter-om-det-lykkelige-parforhold
https://www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/fem-myter-om-terapi

En af mine klienter var 12 år forinden blevet skilt, og hun ledte stadig efter  en ny kæreste/partner. Hun mente, at grunden til at hun stadig var (frustreret) single, var fordi hun ikke havde fundet den helt rigtige endnu. Jeg har efterfølgende hjulpet hende med at indse, at den partner, vi vælger at leve sammen med, er den samme person, som vi vælger at have vores problemer med. Et parforhold kan aldrig blive 100% lykkeligt. Det handler om at lære af udfordringerne og at kunne rumme hinandens (irriterende) forskelligheder. Især handler det om at fokusere på det, der virker og er godt og behageligt, og samtidig kunne se med milde øjne på de områder, der ikke “virker“.

Vedligeholdende parterapi

Mange klientpar fortsætter med at gå i vedligeholdende parterapi hvert halve eller hele år efter et forløb hos en parterapeut. Udelukkende for at undgå de helt store konflikter eller risikoen for skilsmisse. Mange par har flere forhold bag sig, og ingen af dem ønsker at skifte partneren ud endnu en gang – så derfor gør de en masse for at vedligeholde parforholdet!

Misforståelser i parforholdEn anden vigtig parameter er at tage ansvar for sine egne ting. Hvis man føler, at det er andres skyld, at noget går galt, er man samtidig afhængig af, at de andre skal ændre noget, inden men selv kan få det godt igen. Og så kan man godt risikere at skulle vente rigtigt længe….
Hvis man derimod tager 100% ansvar for sine fortrædeligheder, har man også 100% kontrol over at få rettet op på ubalancerne igen. Der skal en holdningsændring til, før det kan lade sig gøre.

Hvis du genkender en eller flere af de ti myter fra dit eget parforhold, vil det være en god idé at arbejde dig hen imod at få dem opløst. Det er holdningsbearbejdning, der kan være svært og smertefuldt, fordi det drejer sig om identitet og selvopfattelse. Hvis det havde været let at ændre, havde vi jo allerede gjort det. Men heldigvis er det muligt at ændre kursen og få et (endnu) bedre parforhold.


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet


Links til andre artikler om misforståelser i parforhold:


Afvist

Perfektionisme

Samme fejl

Ubevidste skader

Morsomt

Økonomi

Forelskelse

Kompliceret

Skjulte signaler

Forbedre

Mars og Venus

10 usande myter

Økonomisk snyd

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen