Forskellen mellem forelskelse og kærlighed

forelskelse varighedHvad er kærlighed?

Der er to begreber, der er vidt forskellige, men mange mennesker blander dem sammen, hvilket ofte afstedkommer stor frustration og smerte. Derfor er det vigtigt at kende forskel på de to.
Det ene begreb er forelskelse, og det andet er kærlighed. Nogle tror fejlagtigt, at det er det samme, men der er stor forskel på dem. Når man blander de to begreber sammen, og det kan være en af hovedårsagerne til den høje skilsmisseprocent.

Forelskelse er en febertilstand. En midlertidig sindssyge, der kommer helt af sig selv. En rus. Den gør blind og døv. Forelskelse er biokemi, hvor hormoner og endorfiner ræser af sted i kroppen. Forelskelsen får os til at se et andet menneske i et fantastisk positivt lys, og vil få os selv til at føle os på toppen af verden.

Forelskelse handler om partnerens positive sider. Det er mere omfattende end lyst, seksualitet og liderlighed. Der er blandt andet betagelse, beundring og idealisering. Den gensidige spejling betyder, at man ser både sin elskede og sig selv i et nyt og positivt lys.

Definitionen på forelskelse

Naturen har designet forelskelsen til at tiltrække to mennesker til hinanden i tilstrækkelig lang tid, til at der kan komme afkom ud af det, og arten dermed kan bestå. En forelskelse varer normalt et sted mellem et par måneder og et par år.

Forelskelsen kommer som regel kun een gang i et parforhold. Hvis man vil opleve samme rus igen, må man tage en bane eller dyrke ekstremsport (eller finde en ny partner).

Forelskelse omfatter hele ens væsen. Tanker, følelser, krop og handlinger er påvirket. Man har lyst til at gøre alt muligt sammen, og kan ikke fatte, at det nogensinde bliver anderledes. Men for mange går det alligevel galt, når hverdagen og dagligdagen melder sig.

Definitionen på kærlighed

I parforholdet skulle forelskelsen meget gerne afløses af kærlighed, som er noget helt andet.

Kærlighed er nemlig tre ting:

  • Motivation
  • Forståelse
  • Et valg

Man skal være motiveret til at ville sin partner noget godt.

Endvidere kræver det forståelse. Altså viljen til at ville forstå sin partner, inden man kan forvente selv at blive forstået.

Sidst, men ikke mindst, er kærlighed VALGET at give sin partner dét, som partneren gerne vil have – og når begge gør det, oplever de kærligheden.

Kærlighed har ikke noget med LYST TIL at gøre! Det hører forelskelsen til. Ofte sker der det, at vi giver vores partner (og alle mulige andre) dét, vi selv helst vil have, og når begge gør det, oplever ingen af dem at få, hvad de ønsker sig eller har brug for.

Den amerikanske parterapeut Gary Chapman har skrevet bogen “De fem kærlighedssprog“. Den giver indsigt i, hvordan mennesker viser deres kærlighed til hinanden. Han har fundet ud af, at vi oplever kærlighed på fem områder:

  1. Anerkendende ord
  2. Tid til hinanden
  3. At modtage gaver
  4. Tjenester
  5. Fysisk berøring

.

6:52 minutter

Når vi er forelskede, GIVER vi på alle fem sprog til vores elskede, og vi FÅR på alle fem sprog.
Men når forelskelsen er overstået, har vi hver især et primært kærlighedssprog, som vi selv opfatter som det, alle andre da også må synes bedst om.

Eksempel

når forelskelsen aftagerForestil dig en vest-jyde, som er gift med en Københavner-pige. Jydens primære kærlighedssprog er fysisk berøring, så han rører meget med sin kone. Men når han er helt op at ringe i glædes-rus, siger han: ”Det ku’ ha’ våren møj værre……

Hans kones primære kærlighedssprog er ord, så hun roser ham, og fortæller ham, hvor dejlig han er, men hun bryder sig ikke så meget om berøring, fordi det ikke betyder så meget for hende.

Er det ikke tydeligt, at de to har et stor problem? De giver hver især den anden, hvad de selv gerne vil have.

Så kærlighed er at VÆLGE at give den anden, hvad partneren gerne vil have, og jo større anstrengelse og indsats, jo større er kærligheden.

At give kærlighed

Kærlighed er forståelse, interesse og accept af hele sin partner. Det inkluderer både erotik, styrker, fejl, mangler og alt muligt andet.

Når du taler din partners/ægtefælles kærlighedssprog, føler vedkommende sig elsket. Og det samme gælder dig. Når I giver hinanden kærlighed, mærker I kærligheden. Kærlighed er ikke at tage eller få. Kærlighed er at give.

For at DU kan få det, du gerne vil have, skal du FØRST give din partner, hvad PARTNEREN gerne vil have. Derefter skal du mærke dine behov og kunne udtrykke dig selv klart, tydeligt og selvansvarligt (være øverst i Prioriteringstrekanten).

Vi udtrykker og opfatter hver især kærlighed med vores kærligheds-sprog.

Når forelskelsen aftager

Hvorfor er det vigtigt, at du kender dit eget og din partners kærlighedssprog?

Det er fordi det er det, der får dig til at føle dig elsket, og giver mig mulighed for at elske tilbage.

Dårlig eller manglende kommunikation i parforholdet skaber misforståelser og betyder ofte, at vi giver vores partner det, vi egentlig selv helst vil have. Derfor kan begge parter blive frustrerede over at give og give, uden at de føler at de får noget tilbage.

forelskelse og kærlighedFørst og fremmest er det vigtigt, at du mærker efter, hvad der er dit eget kærlighedssprog.

Dernæst kan du spørge din partner, hvad der er hans eller hendes. Alene dette kan give stof til mange gode samtaler med hinanden.

Du kan selvfølgelig forsøge at gætte på eller regne ud, hvad din partners kærlighedssprog er. Det gør du ved at være opmærksom på, hvad din partner gør ved dig, men den letteste og mest effektive måde er at kommunikere er direkte med hinanden. Så er I fri for misforståelser og frustrationer.

Faktisk gælder det samme over for dine børn og dine kollegaer. Læg mærke til, hvad de gør, og gør det samme ved dem. Så vil du blive populær. Taler din kollega alting rosende om andre? Står vedkommende meget henne ved kaffemaskinen? Husker han/hun altid mærkedage med en lille erkendtlighed? Hjælper vedkommende dig uopfordret med småting? Eller er der altid et skulderklap eller let berøring på armen? Hvis du gør det samme, får du succes.

Kærlighed er altså at give den anden, hvad den anden gerne vil have. Når begge gør det, er der kærlighed i parforholdet.

Du må altså ikke regne med, at forelskelsen nogen sinde kommer tilbage i dit parforhold. Det kick eller den rus, du savner, må du skaffe dig på anden vis, fx ved ekstrem-sport eller lignende.
.

Skilsmisser og frustrerede følelser

forelskelse varighedNår nogen siger: ”Jeg kan ikke mærke kærligheden mere. Jeg vil skilles” er det forelskelsens rus, de savner. Så går de hen og bliver forelsket i en anden, og således fortsætter det i en endeløs kæde med det ene parforhold efter det andet – lige indtil man opdager hemmeligheden bag livets mysterier.Hvis man udelukkende lader sig styre af sin LYST og sine FØLELSER, har man valgt at være kastebold i Livets Cirkus.

Historisk tilbageblik med forklaring

Den romantiske kærlighed kommer fra riddertiden for 800 år siden, hvor den startede med at være smertefuld med forhindringer og adskillelse, men fuld af lidenskab. Romantikken 600 år senere var knap så dramatisk. Der gik det mere på det ideelle og lykkelige. Alligevel var der dengang en klar forskel mellem forelskelse og kærlighed, hvor man med det sidste forbandt tolerance, sammenhold, loyalitet og støtte til det fælles projekt. Ægteskabet var den trygge ramme om familiemedlemmerne og en samfundsbevarende institution.
I dag har vi tårnhøje forventninger om både lidenskab, romantik, loyalitet, venskab, sex og individualitet. Det kan være svært at honorere, når der også skal være plads til børn og karriere.

.

Lær kærlighedssprogene! Brug dem! Mærk kærligheden!


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet


Links til andre artikler om misforståelser i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


Afklaring

Parterapeut Mikael HoffmannJeg vil gerne tilbyde dig en gratis afklarende samtale over telefonen, hvor jeg vil hjælpe dig med både at få klarhed over, hvilket liv og parforhold du ønsker dig, samt at identificere det vigtigste, som stopper dig og forhindrer dig i at opnå det, du gerne vil have. Disse to opklarende punkter vil belyse de nødvendige skridt, du har brug for at tage, for at nå dine mål. Ring til mig på telefon 21 79 18 50 for at aftale en tid med mig til den gratis afklarende samtale.
.

Written by Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann