Forelsket og fast forhold

Lykken er at være lykkelig

Der findes formentlig ikke noget bedre end at være lykkelig. Det er nok det, at vi alle stræber hen imod.

Hvad er det, der gør et parforhold lykkeligt?

Et parforhold har typisk nogle bestemte faser, det gennemløber:

  • Først snakker man med ”en fremmed”, som i løbet af samtalen ændrer status fra fremmed til at være en bekendt.
  • Næste trin er, at den bekendte bliver til en ven, som man kan lide.
  • Dernæst kan en af vennerne blive en kæreste, som man bliver forelsket i.
  • Efter en periode afløses forelskelsen af kærlighed, og man beslutter at flytte sammen og/eller gifter sig, hvilket er som at lave en pagt sammen i et fast forhold.
  • Nogle vælger at få børn, som man er fælles om at opfostre og opdrage.
  • Sidste fase er at blive gamle sammen, inden man dør.

forelskelse faserSåledes drømmer nok de fleste om, at det ideelle parforhold ser ud, og sådan er det også designet fra naturens hånd.

Imidlertid går det ikke altid sådan, og hvorfor nu ikke det? Hvorfor vælger nogen mennesker masser af skiftende forhold? Måske med sammenbragte børn? Hvorfor varer forelskelsen ikke ved? Hvorfor er det svært at bibeholde et fast forhold?

Mænd og kvinder har forskellige urgamle formål i tilværelsen. De er drifter, der skal få arten til at bestå. Manden vil sprede sin sæd mest muligt for at sandsynligheden for overlevelse er størst, og kvinden skal udvælge sig den stærkeste mand at blive gravid med – for sin og barnets sikkerheds skyld.

Hvis man (bevidst eller ubevidst) vælger ikke at følge de seks beskrevne naturlige trin, er der formentlig en ubalance i vedkommendes liv – et (følelsesmæssigt) hul, der skal fyldes.

Forelskelse

parforhold faserForelskelse er designet til at tiltrække en person (af det andet køn). Det er som hvis man får feber, men det er også en spejling af vores egne indre længsler, det vil sige noget vi har uopdyrket i os selv, som vi genfinder i den anden. Udtrykket ”modsætningerne mødes” er ganske rammende i denne forbindelse.

Forelskelsesfeberen varer typisk nogle få måneder, og skulle derefter gerne afløses af noget andet og dybere, nemlig kærlighed. Kærligheden er den kit, der binder to mennesker i et parforhold sammen. Hvor forelskelsen skal tiltrække, skal kærligheden forbinde – altså to vidt forskellige funktioner.

Nogen mennesker er ikke klar over denne forskel, og søger bestandigt tilbage til den liflige forelskelse. Det er ligesom en narkoman, som altid håber, at det næste fix er lige så fantastisk som det allerførste fix var. Det er det af gode grunde aldrig, og derfor bliver narkomanen ved med at fixe. Og det er det samme med forelskelse.

Kærlighed

Det kræver en relativt stor indsats at beholde gnisten og kærligheden i parforholdet. Det er faktisk lige så ressourcekrævende som et job.

Mange blander begreberne forelskelse og kærlighed sammen. Stor fejltagelse! Forelskelse er en følelse, og kærlighed er et valg. Det er nemlig valget at give sin elskede dét, som vedkommende gerne vil have, og når begge parter gør det, mærker de kærligheden. Men ofte så giver man sin partner dét, man selv helst vil have, og hvis det ikke står på partnerens ønskeliste, går det galt. Hvor fedt er det i øvrigt, at din partner giver DIG dét, som vedkommende helst vil have selv? Nej, vel!

Vedligeholdelse

Nogen mennesker vedligeholder deres bil bedre end deres parforhold, og det er selvfølgelig et valg. Sandheden er, at man jo altid kan købe en ny bil, men det koster rigtigt mange både penge og følelsesmæssig smerte at skulle skifte sin partner ud.

Vedligeholdelse koster – men er billigere og lettere i det lange løb.

For de fleste mennesker er målet med at indgå i et parforhold at skabe forståelse, omsorg, tillid, tryghed, respekt, harmoni og fred. Dette er bestemt også muligt – hvis man “blot” véd, hvad der skal gøres, og investerer, hvad der kræves for at få det.

En god og effektiv måde at løse konflikter og misforståelser på er vedligeholdende parterapi. Man får på den måde dækket sine følelsesmæssige behov sammen med sin partner i et fast forhold– i stedet for at skulle finde det udenfor parforholdet.

 


1:53 minutter (undskyld, at lyden er så ringe. Det er en gammel video)


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Et godt parforhold


Links til andre artikler om et godt parforhold (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten for at se andre artikler – eller genopfrisk siden


Afklaring

parterapeut Mikael HoffmannJeg vil gerne tilbyde dig en gratis afklarende samtale over telefonen, hvor jeg vil hjælpe dig med både at få klarhed over, hvilket liv og parforhold du ønsker dig, samt at identificere det vigtigste, som stopper dig og forhindrer dig i at opnå det, du gerne vil have. Disse opklarende punkter vil belyse de nødvendige skridt, du har brug for at tage, for at nå dine mål. Ring til mig på telefon 21 79 18 50 for at aftale en tid med mig til den gratis afklarende samtale.

.

Written by Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann