Spring til indhold

De små store forskelle mellem mænd og kvinder

  • Anslået læsetid: 14 min read

jeg begærer digHvad der virkelig betyder noget for jer hver især – som kan være skjult og/eller usagt

Vigtig viden om din partner vil blive “afsløret” HER i denne artikel!
Kunne du tænke dig at vide noget, som du måske ikke anede noget om, og at denne viden vil gøre jeres samvær og parforhold lettere og sjovere?

”Hvorfor trækker manden sig, og hvorfor vil kvinden snakke?”

Ét er, at du kan udtrykke dig klart og tydeligt, så du i højere grad får, hvad du gerne vil have. Noget andet er at vide, hvad der ikke kan lade sig gøre; altså at være klar over, hvad der er muligt og ikke muligt.

Forskellen mellem mænd og kvinder er stor. KÆMPESTOR! Mange er slet ikke klar over, hvor stor den egentlig er. De TROR ofte (fejlagtigt) at de kender deres partner godt, og at partneren på mange måder ligner dem selv. At de er ens. Stor fejltagelse, der afstedkommer mange misforståelser og frustrationer.

Mænd og kvinder er forskellige. Eller rettere sagt: Der er noget, de ikke véd om den anden, og som derfor kan være en stor overraskelse at få at vide. Egentlig er det blot manglende viden og erfaring.

7:22 minutter


Jeg vil her afsløre nogle forskelle, som slet ikke burde være ubevidste og skjulte. Jeg har mange gange i min terapipraksis oplevet, at henholdsvis manden (hvis han har en stærk maskulin side) og kvinden (den feminine) er ved at falde ned af stolen af forbavselse over det modsatte køns forskellighed fra en selv.

Til gengæld tager de deres egne ting for givet, og forventer, at det burde partneren da vide. Ofte har ingen af dem været gode nok til tydeligt at udtrykke, hvad de gerne vil have, og det er derfor, at det kan forblive en hemmelighed mellem dem år efter år.

Man kan nemt være en særdeles maskulin mand, selv om man har en meget stærk feminin energi (den følelsesmæssige side af sagen).

Man kan godt være en særdeles feminin kvinde, selv om man har en meget stærk maskulin energi (den handlekraftige side af sagen).


Mikael HoffmannMandens forskel fra kvinden (den maskuline side i begge køn)

hemmelighederFor manden er der kun én eneste ting, der tæller – til forskel fra kvinden, som har mange ting, der betyder noget. Grunden er, at mænd er meget enkle, mens kvinder er mere komplekse.

– Manden vil anerkendes og beundres af en glad kvinde. Mange kvinder er ikke klar over, at et smil, et kærligt blik og et sødt ord betyder alverden for manden, når det kommer fra hans kvinde. Det kan udtrykkes i fire ord: Happy wife – happy life (glad kvinde – godt liv). Hvis hun viser ham, at hun er glad og tilfreds, bliver han selv glad. Det får ham til at vokse og føle sig stærkere og mere som en maskulin mand. Det giver kvinden endnu mere grund til at smile.

Vi mænd er på en måde ret primitive og naive (i forhold til kvinder, der som sagt er meget komplekse). Hvis vores kvinde er glad, tror vi, at det er OS, der har gjort hende glad, og det gør os stolte og mere maskuline med selvtillid og højere selvværd.

Hvis kvinden derimod er sur og utilfreds, føler manden, at han skal løse endnu et problem i sit liv – eller han kan føle, at det er hans skyld, at hun er sur. Mænd er fixere.

Og manden kan kun gøre én ting ad gangen. Hvis hans kvinde er sur, skal han først løse det problem. Hvis hun er glad, kan han trygt drage ud og jage sabelkatte….

For (de fleste) kvinder er der en dobbelt fordel ved at være i godt humør: Det er dejligt at være glad i forhold til at være sur og ked af det, og manden bliver fyldt op med positiv energi, der gør ham i stand til at udfolde sig som maskulin mand, hvilket egentlig er, hvad kvinden ønsker sig. Derfor skal hun selv tage ansvar for at bringe sig i godt humør.

Quick-guide til mandens (eneste) ting, der virkelig betyder noget:
– Anerkend og ros din mand – og bliv/vær selv glad

Klik her - for at læse min nye artikel om hvordan I får bedre sex i parforholdet.


Kvindens forskelle fra manden (den feminine side i begge køn)

hvad giver man kvinden der har altFor kvinder er der mange ting, der betyder meget. Her kommer nogle få af de vigtigste.

#1) Først og fremmest vil kvinden gerne føle, at hendes mand kerer sig om hende (hvilket er et gammelt dansk udtryk, som betyder at tage sig af; vise interesse for; være omsorgsfuld over for).
Også at manden påtager sig sit lederansvar i parforholdet som mand og begærer sin kvinde, hvilket kun har lidt med sex at gøre. Hun vil gerne høre ham sige: “Jeg begærer dig!” Når kvinden bliver begæret, skal hun blot respondere på dette og tydeligt udtrykke sin tilfredshed, glæde og lykke.

Grunden til at det er så vigtigt for kvinden kommer helt tilbage fra urtiden, hvor kvinden var fysisk svagere end manden og var afhængig af at han kunne forsvare hende og deres afkom. Hvis han løb med en frille, var hun prisgivet og ville blive ædt af de vilde dyr.

#2) En anden vigtig ting er, at kvinder vil mærke at manden kan rumme hende og hendes følelser.
Dette betyder, at han kan stå som en KLIPPE i hendes følelsesmæssige stormvejr, og ikke løbe sin vej, eller gå til modangreb, eller komme med alle sine ”sygerationelle forklaringer.

At rumme betyder ikke at sige ja-ja til alt muligt, eller “Det forstår jeg godt” i det uendelige, eller at finde sig i hvad-som-helst.

Det handler derimod om at lytte aktivt, så kvinden føler sig HØRT, SET og FORSTÅET. Deri ligger tricket. Empati, medfølelse og hengivenhed er, hvad der skal til, for at hun falder til ro. Et godt kommunikationsværktøj er “Surfing”. Se www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/kommunikation-i-parforholdet/laer-at-haandtere-din-partner-surfing.

Som mand kan du naturligvis ikke MÆRKE din kvindes følelser inden i dig, ligesom hun selv kan. Det kan ikke lade sig gøre, og er fysisk og følelsesmæssigt komplet umuligt (selv om kvinden TROR det, fordi det føles sådan for hende…). Du kan kun se og høre konsekvenserne af hendes følelser. Hvis hun forsøger at give dig ansvar for sine følelser, skal hun stoppes – efter et stykke tid. Giv hende lidt snor, men ikke for meget. Vær overbærende, for hun er i sine følelsers vold, og hun er på en måde momentant sindsyg og helt “ude af sig selv” – bogstaveligt talt.

Men lad endelig være med at hoppe på den limpind, hvor hun vil have dig til at føle det samme som hende selv, før hun holder op med sine vanvittige, irrationelle, modbydelige, nederdrægtige og dybe hug under bæltestedet mod dig i sine ondskabsfulde udfald. Du skal blive STÅENDE som klippen i stormvejret.

”Jeg er kun ansvarlig for, hvad jeg siger.

Jeg er ikke ansvarlig for, hvad du føler af vrede og lignende.

Jeg udtrykker mine tanker, følelser og holdninger så klart og tydeligt, som det er mig muligt.

Hvis vi ikke forstår hinanden, har vi et fælles ansvar for, at det kan lade sig gøre fremadrettet. Vi må finde og lære et fælles sprog, nogle fælles kommunikationsværktøjer, samt strategier, der kan få os til at forstå hinanden, så det giver mening for os begge. Vi behøver slet ikke at være enige. Bare vi kan forstå de gode hensigter.
Hvis vi så oven i købet også kan forstå den bagvedliggende årsag til symptomerne med den eventuelt uhensigtsmæssige holdning og adfærd, vil det være helt fantastisk.”

(Din kvinde er jo heller ikke interesseret i at skulle tage ansvar for dine (manglende) følelser, vel? Så det gælder begge veje!)

#3) En tredje vigtig ting er, at hun hellere vil høre en dårlig nyhed, end slet ikke at høre nogen nyheder. Kvinden/det feminine vil gerne udtrykke sig og have respons, mens manden/det maskuline helst vil holde mund. Kvinden har brug for at mærke sin mand. Hvis han bare er tavs og lukket, kan det føles som den rene tortur for hende.

Mange mænd har den opfattelse, at hvis de ikke har gode nyheder, er det bedre ikke at sige noget. En typisk mand tumler selv med sine problemer, indtil han har en løsning klar, og når han så endelig præsenterer det flotte resultat for sin kvinde, kan han ikke forstå, at hun i mellemtiden er blevet sur!

Mange mænd bliver overraskede over at høre, hvor vigtigt det er for kvinden, at han meddeler sig. At han på en selvansvarlig måde tydeligt viser hende, hvordan han har det – også når han er i dårligt humør. Måske ISÆR når han er i dårligt humør. Selv om han synes, at hun er en mær, er det bedre, at han fortæller det til hende direkte, end at han holder mund og lukker sig inde.

Ofte er det nok for kvinden, at han blot fortæller hende, at når han er tavs, er det fordi der er noget på arbejde eller ved bilen, der plager ham.

Så er hun nemlig klar over, at det ikke er hende eller parforholdet, der gør ham mut.

Det er meget mod mandens/det maskulines natur at udtrykke sine følelser, men her skal han ikke følge sine egne følelser (som snyder ham). Han skal tage ansvar, og gøre det, der skal gøres, nemlig at meddele sig.

Kvinderne (eller rettere det feminine i os alle sammen) vil gerne udtrykke sig og have respons, mens mændene (det maskuline aspekt) helst vil holde mund.

#4) Hun vil også støttes, accepteres og respekteres, præcis som hun er (Det vil du jo også, mand. Ikke?)

#5) Og hun vil have forbindelse med sin mand i løbet af dagen. Det kan være et møde, et telefonopkald, ens SMS, en seddel, et eller andet. Det kan være kort eller langt, overfladisk eller dybt, gerne en kombination.

#6) Endvidere vil hun udforske og udforskes. Hun vil mærke, at hendes mand er nysgerrig efter at kende kende i dybden og vide, hvem hun virkelig ER. (Også selv om de har været gift i 40 år.) Men hun ønsker ikke at blive hverken overset eller gennemskuet. Der skal stadig være plads til et lille privat hjørne, så det er en balancegang.
Så manden skal vide, at bare fordi han selv ikke ønsker at tale særligt meget om sig selv, har kvinden det lige modsat. Hun vil gerne “spørges ind til”.

…samt mange mange MANGE flere ting, der betyder meget for kvinder. De er meget komplekse – og sådan ER det bare.

jeg begærer dig

Det modsatte

Så kort sagt skal både manden og kvinden gøre det MODSATTE af det, der føles naturligt, nemt, autentisk, normalt og let for dem, for at få det, de gerne vil have (som er kærlighed, respekt, anerkendelse og så videre).

Dette kommer formentlig bag på de fleste mennesker. Men hvis du indtil nu ikke har fået det, du gerne vil have, lyder det måske ikke helt ulogisk. Indtil nu har du jo mest gjort det, der føltes naturligt og nemt, og så videre…… og er du der, hvor du gerne vil være, og har du fået det, du gerne ville have????

Selvfølgelig føles det ikke spor rart at skulle gøre noget, man bestemt ikke har LYST til…

Quick-guide til nogle få af de ting, der betyder meget for kvinder:

  1. Kvinden vil føle sig begæret af sin mand, der tager det gode lederskab i parforholdet, og sætter hende som #1
  2. Han skal kunne rumme hende og hendes følelser
  3. Hellere dårligt nyt end intet nyt
  4. Hun vil støttes, accepteres og respekteres præcis som hun er
  5. Hun vil have forbindelse med sin mand i løbet af dagen
  6. Hun vil udforske og udforskes
  7. …og meget mere…

Misforståelser

Her er faldgruben for begge parter:

Selv om kvinden/det feminine gerne vil høre mandens/det maskulines inderste tanker, må hun ikke gøre ved ham, hvad hun gerne vil have ham til at gøre ved sig, som for eksempel bare at sige hvad-som-helst, der falder hende ind. Hun skal i højere grad holde sin mund. En partner er ikke en “skraldespand” for alle problematiske eller negative tanker, følelser og udfordringer. Det kan ingen partner holde til – selv ikke en zen-mester, guru eller hårdhudet psykoterapeut i dennes parforhold.

Og selv om manden/det maskuline gerne vil have, at kvinden er glad og “nem“, må han ikke gøre ved hende, hvad han gerne vil have hende til at gøre ved sig, som for eksempel at glide af og kun være super-positiv. Han skal udtrykke sig klart, tydeligt og ærligt, også selv om han synes, at det er hårdt, svært og ubehageligt.

En helhjertet indsats

Udfordringen for begge køn er at gøre en helhjertet indsats, der i begyndelsen selvfølgelig kan virke kunstig og påtaget: At kvinden viser sin glæde over det, der er godt, i stedet for at brokke sig over de (små) ting, der er galt – og at manden viser sine følelser, også selv om de er “ikke-eksisterende” eller måske smertefulde, i stedet for at lukke sig inde og selv tumle med problemerne.

Partner for livetNaturligvis er det svært. Hvis det havde været let, havde du og din partner jo gjort det for længst. Men heldigvis kan det læres.

Denne artikel står også i kapitel 3.9 i min bog “Partner for livet”

Se også artiklen med interviewet på Ekstra Bladetwww.ekstrabladet.dk/sex_og_samliv/kys-og-kaerlighed/dansk-parterapeut-denne-hemmelighed-burde-alle-kvinder-kende-om-manden/7724889


At tage for givet

Af ren uvidenhed og på grund af manglende kommunikation, giver man ofte mange ting til parforholdet og til partneren, som partneren slet ikke er klar over eller opmærksom på. Det kan være, at man er kommet meget tidligere hjem, eller har gjort hele huset rent, eller taget børnene da partneren var træt, eller lyttede til en masse brok, eller støvsugede bilen. Man føler selv, at man har gjort en stor indsats og en masse, men til ens store overraskelse har partneren slet ikke bemærket det, eller måske ikke oplevet det som en stor ting.

Hvad man kan gøre, for at løse dette problem, er i en periode at “prale” (noget mere). Det kunne være ved at sige det højt til hinanden ved hjælp af kommunikationsværktøjet “Ønskebrønden“.

En anden mulighed for at løse problemet og blive forstået er at hænge en seddel op på indersiden af skabslågen i soveværelse, og dele den i to med en lodret streg. På den ene siden skriver den ene af jer, og på den anden side skriver den anden. Her noterer du hver gang du har gjort en ekstra indsats, som du jo selv er helt klar over, men som partneren måske ikke regner for noget, eller som måske er skjult for vedkommende.
Det skal selvfølgelig ikke være en konkurrence om, hvem af jer der gør mest. Det er kun for, i en kortere periode, at bevidstgøre hinanden for de få eller mange, små eller store ting, I hver især gør for jeres partner. Kik omhyggeligt og åbent på din partners “side” af sedlen – og anerkend vedkommende for det. Vel at mærke i et “sprog” som din partner føler som anerkendende (altså ord, tid, tjenester, gaver eller berøring).

Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/pointsystemerFeedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser

Få et godt overblik over de forskellige kommunikationsværktøjerwww.parforhold-parterapi.dk/forskellige-kommunikationsvaerktoejer-i-parforholdet


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Kommunikation

Undgå skilsmisse

Psykologi


Links til mange andre artikler om psykologi i parforholdet:

7 usunde vaner
Alderens påvirkning
Dårlige vaner
Følelsernes tyranni
Forandring
Selvansvarlighed
Kærlighed er vilje
Lyver din partner
Midtvejskrise
Myter parforhold
Negativ
Prioritering
Straf/konsekvens
Tilknytning

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen

4:04 minutter

Læs her om hvordan du i kun 7 lette trin kan forbedre dit parforhold.

.