Parforhold parterapi

Afvist

Har du nogensinde følt dig afvist af din partner?

Alle har vist på et eller andet tidspunkt en eller anden måde på følt sig afvist – i større eller mindre grad.

Hvis du selv har afvist din partner, var det så fordi denne enten var for meget eller for lidt et-eller-andet?

Der er en grund til alting, og en årsag til at man afviser andre mennesker, kan være for at beskytte sig selv. Denne beskyttelse er primært for selv ikke at blive såret og afvist.


1:50 minutter (undskyld at lyden er så dårlig, men det er en gammel video)

Psykologiske forsvarsmekanismer

På samme måde som kroppen har sine forsvarsmekanismer (immunforsvaret), har psyken det også. Nogle menneskers forsvarsmekanismer søger at genskabe stabilitet og fjerne den psykiske ubalance, som typisk opleves som nervøsitet og dernæst angst.

Her er nogle få eksempler på psykologiske forsvarsmekanismer

  • Fortrængning
  • Benægtelse
  • Projektion/spejling
  • Devaluering/negativ
  • Aggression
  • Mobning
  • Afvisning
  • Generalisering
  • Idealisering
  • Fantaseren

Forsvarsmekanismerne bruges ubevidst til at forsvare sig mod frygt eller uacceptable og konfliktbetonede følelser eller tanker.

De fleste psykologiske forsvarsmekanismer løser de konflikter, som personen ikke umiddelbart er i stand til at løse, enten fordi vedkommende dermed ikke kan få øje på problemet der skal løses, eller fordi vedkommende ikke kan finde ud af, hvordan problemet skal løses. Hvis det psykologiske forsvar ikke virker tilfredsstillende, udvikles en krise, en konflikt, et traume eller andre ”sygelige tilstande”.

I virkeligheden er det psykologiske forsvar særdeles kompliceret og til tider vanskeligt at forstå

Hvad opfatter vi?

Når vi afviser et andet menneske, hvad er det så egentlig vi har fået øje på? Er det en objektiv sandhed, eller er det noget vi forestiller os?

Sandheden er, at alting skabes i sindet. Den verden, vi oplever, er kun en illusion baseret på vores erfaringer. Altså den verden, vi alle opfatter som ”sandheden”. Der findes ingen objektive sandheder. Det sete og skete afhænger af øjet, der ser.

Tiltrækning

Parforhold og følelserDen kæreste/ægtefælle vi har valgt, er ikke helt tilfældig (selv om vi måske tror det). Vi har valgt at være sammen, fordi vil blev tiltrukket af et eller andet, som vakte noget i os. Noget vi skal lære af.

Ingen parforhold er uden problemer. Jeg plejer at sige, at den person vi har valgt til vores ægtefælle, også er den person vi har valgt at have vores problemer med.

Vi kan enten vælge at løse problemerne, der hvor de er lige her og nu – eller vi kan vælge at prøve et nyt parforhold, og et nyt, og endnu et nyt, indtil det måske går op for os, at ”nissen” bestandigt flytter med.

Måden at få problemerne til at ophøre på, er at lære den lektie, der er i situationen. Det er lidt lige som et lille barn, der kæmper med at få flyverdragten på. Hvis barnet bliver ved med at proppe begge fødder ned i det ene ben, vil problemerne være de samme, uanset hvilken flyverdragt barnet prøver. Lige så snart barnet har at komme hver sin fod ned i det respektive ben, ophører problemerne – og barnet er parat til at lære nye færdigheder… 😉

Hvis man føler sig afvist af sin partner, må man lære at kommunikere med vedkommende. Det handler om at forsøge at forstå, hvad der har forårsaget afvisningen. Og det er en god idé at lære det i tide – inden problemerne bliver uoverstigelige.


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet


Links til andre artikler om misforståelser i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten for at se andre artikler – eller genopfrisk siden


.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic