Spring til indhold

Afvist

Har du nogensinde følt dig afvist af din partner?

 Alle har vist på et eller andet tidspunkt en eller anden måde på følt sig afvist – i større eller mindre grad.

Hvis du selv har afvist din partner, var det så fordi denne enten var for meget eller for lidt et-eller-andet?

Kan man fejl-opfatte en oplevelse af afvisning?

Ja! Forestil dig, at du sidder på en vidunderligt restaurant, og har nydt et godt måltid sammen med din partner. Tjeneren kommer hen til jeres bord, og spørger høfligt: “Ønsker I kaffe efter middagen?” I mærker efter, og svarer: “Nej tak!” – Skal tjeneren nu føle sig afvist og såret? I vil ikke have hans fantastisk gode kaffe og har sagt NEJ! Hvad hvis han bliver fornærmet over jeres afvisning? Vil det være rimeligt? Eller har han et problem med sig selv?

Der er en grund til alting, og en årsag til at man afviser sin partner, kan godt være for at beskytte sig selv. Denne beskyttelse er primært for selv ikke at blive såret og afvist.

Den sårbare mand

den sårbare mandI øvrigt skal der ikke ret mange “Nej'er” til, før manden holder op med at tage initiativer til noget som helst. Mange kvinder er ikke klar over, hvor hårde ordene “nej” og “ikke” lyder i en mands ører. Han kan så let som ingenting føle sig afvist, såret og ydmyget. Kvinder er ofte ikke klar over, at de selv har forårsaget hans passivitet med deres (uhensigtsmæssige) måde at udtrykke sig på.

Mange mænd og kvinder har ikke fra barnsben af lært “Parforholdets Færdselsregler”, men tumler af sted i fejltagelse efter fejltagelse. De er ikke klar over, hvorfor der er så mange misforståelser, skænderier og problemer i parforholdet – men tror, at det er partnerens skyld.

Hvis bare min partner ville ændre sig, ville vi få et godt parforhold!” har jeg hørt en del gange. Men hvem er interesseret i at blive forkertgjort og lavet om? INGEN!!!

1:50 minutter (undskyld at lyden er så dårlig, men det er en gammel video)

 
Klik her for at se flere anmeldelser

Psykologiske forsvarsmekanismer

På samme måde som kroppen har sine forsvarsmekanismer (immunforsvaret), har psyken det også. Nogle menneskers forsvarsmekanismer søger at genskabe stabilitet og fjerne den psykiske ubalance, som typisk opleves som nervøsitet og dernæst angst.

Her er nogle få eksempler på psykologiske forsvarsmekanismer

 • Fortrængning
 • Benægtelse
 • Projektion/spejling
 • Devaluering/negativ
 • Aggression
 • Mobning
 • Afvisning
 • Generalisering
 • Idealisering
 • Fantaseren

Læs mere uddybende forklaring på De Psykologiske Forsvarsmekanismer ved at klikke her.

Forsvarsmekanismerne bruges ubevidst til at forsvare sig mod frygt eller uacceptable og konfliktbetonede følelser eller tanker.

De fleste psykologiske forsvarsmekanismer løser de konflikter, som personen ikke umiddelbart er i stand til at løse, enten fordi vedkommende dermed ikke kan få øje på problemet der skal løses, eller fordi vedkommende ikke kan finde ud af, hvordan problemet skal løses.

Hvis det psykologiske forsvar ikke virker tilfredsstillende, udvikles en krise, en konflikt, et traume eller andre ”sygelige tilstande”.

I virkeligheden er det psykologiske forsvar særdeles kompliceret og til tider vanskeligt at forstå.

Men når en mand føler sig afvist, kan han få en ganske uhensigtsmæssig adfærd.

Hvad opfatter vi?

Når vi afviser et andet menneske, hvad er det så egentlig vi har fået øje på? Er det en objektiv sandhed, eller er det noget vi forestiller os?

Sandheden er, at alting skabes i sindet. Den verden, vi oplever, er kun en illusion baseret på vores erfaringer. Altså den verden, vi alle opfatter som ”sandheden”. Der findes ingen objektive sandheder. Det sete og skete afhænger af øjet, der ser.

Tiltrækning

Parforhold og følelserDen kæreste/ægtefælle vi har valgt, er ikke helt tilfældig (selv om vi måske tror det). Vi har valgt at være sammen, fordi vil blev tiltrukket af et eller andet, som vakte noget i os. Noget vi skal lære af.

Ingen parforhold er uden problemer. Jeg plejer at sige, at den person vi har valgt til vores ægtefælle, også er den person vi har valgt at have vores problemer med.

Vi kan enten vælge at løse problemerne, der hvor de er lige her og nu – eller vi kan vælge at prøve et nyt parforhold, og et nyt, og endnu et nyt, indtil det måske går op for os, at ”nissen” bestandigt flytter med.

Måden at få problemerne til at ophøre på, er at lære den lektie, der er i situationen. Det er lidt lige som et lille barn, der kæmper med at få flyverdragten på. Hvis barnet bliver ved med at proppe begge fødder ned i det ene ben, vil problemerne være de samme, uanset hvilken flyverdragt barnet prøver. Lige så snart barnet har at komme hver sin fod ned i det respektive ben, ophører problemerne – og barnet er parat til at lære nye færdigheder… 😉

Hvis man føler sig afvist af sin partner, må man lære at kommunikere med vedkommende. Det handler om at forsøge at forstå, hvad der har forårsaget afvisningen. Og det er en god idé at lære det i tide – inden problemerne bliver uoverstigelige.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser


Links til fire andre områder inden for afvist i parforhold:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet


Links til andre artikler om misforståelser i parforhold:


Afvist

Perfektionisme

Samme fejl

Ubevidste skader

Morsomt

Økonomi

Forelskelse

Kompliceret

Skjulte signaler

Forbedre

Mars og Venus

Myter

Økonomisk snyd

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

 • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
 • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
 • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man finder sin egen kørestil – også i parforholdet!
parterapi Mikael Hoffmann
Parterapeut Mikael Hoffmann

Artikler, jeg har skrevet. De kommer her i tilfældig rækkefølge:
/psykologi parterapi

Kærlighed er 80 procent vilje

/hvad-er-det parterapi

Ændring i parforholdet

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Effektiv kommunikation

/psykologi parterapi

Overblikket med Parforholds-Livshjulet

/psykologi parterapi

10 sikre tegn på, at din partner manipulerer dig i parforholdet

/hvad-er-det parterapi

Parterapi, der virker

/psykologi parterapi

Dårlige vaner i parforholdet

/psykologi parterapi

Hjemme-karantænen påvirker os forskelligt i parforholdet

/psykologi parterapi

Alderens påvirkning af kærligheden og parforholdet

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Ti spørgsmål til jeres parforhold

/hvad-er-det parterapi

At se sig selv udefra

/psykologi parterapi

Tilgivelse forløser

/hvad-er-det parterapi

Par-coaching/terapi hjemme hos jer selv

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Dårlig kontakt med partneren

/psykologi parterapi

Selvansvarlighed

/psykologi parterapi

Syv typer gentagne udfordringer

/undga-skilsmisse parterapi

Hvordan man undgår, at dårlig økonomi ødelægger parforholdet

/undga-skilsmisse parterapi

Hvordan vrede kan ødelægge et godt parforhold

/undga-skilsmisse parterapi

Parforhold i krise

/hvad-er-det parterapi

Hvad er idéen i at gå i parterapi?


.