Tilgivelse forløser

Tilgiv andre

parterapi psykologi tilgivelse

Tilgiv mennesker i dit liv – også dem, der ikke fortryder deres handlinger eller adfærd.

Du skal ikke tilgive dem for deres skyld. Du skal derimod tilgive dem for din egen skyld.

Du skal heller ikke billige deres gerninger. Kun tilgive.

Tilgivelse er en handling. Det er ikke en følelse.

Tilgivelse er ikke at slette din hukommelse.

Tilgivelse er det, du siger. Ikke, hvad der foregår i dit hoved eller dit hjerte.

Tilgivelse er at sige: ”Jeg tilgiver dig. Jeg vil aldrig bruge det mod dig i fremtiden. Jeg vil aldrig tale om det igen, hverken til dig eller til andre.”

Hvis du bliver ved med at være vred og holder fast i din bitterhed, gør det mere skade på dig selv end på dem. Det svarer lidt til at holde glødende kul i sine bare hænder, og kaste det efter nogen, man håber på at ramme.

pengeTilgivelse sletter ikke fortiden, men tilgivelse kan åbne muligheder for fremtiden.

At sige undskyld betyder ikke altid, at du har taget fejl, og at den anden har ret.
Det betyder blot, at du mener, at jeres relation har større værdi end dit eget ego.

Vær opmærksom på, at der er forskel på tillid og tilgivelse. Tilgivelse giver du med det samme, mens tillid skal genopbygges, og det kan godt tage et stykke tid.


1:57 minutter

Tilgiv dig selv

Husk at tilgive dig selv! Når du har lært lektien af oplevelsen, så kom videre. Sig undskyld, hvis der skal siges undskyld. Sig fra, hvis der skal siges fra. Tør op, hvis du har tisset ved siden af. Vi begår alle sammen fejl. Det er måden vi efterfølgende håndterer erfaringer på, der gør, om det udmønter sig i noget konstruktivt eller destruktivt for os.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelser vedrørende parterapien på Google til desktop eller Google til mobiltelefon, samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelserPsst… Gør som flere end 1.600 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Kom videre med tilgivelse

For at forhindre, at du i fremtiden kan blive udsat for et nyt overgreb af (næsten) samme slags, måske fra helt andre mennesker, skal du omhyggeligt kigge på dine egne strategier, din egen adfærd og psykologien i dine egne holdninger. Hvad var det, der skabte de(t) forrige overgreb? Hvordan kan du undgå at komme i samme situation igen? Tag ansvar! Vær selvansvarlig. Lad være med at give alle andre skylden for dine fortrædeligheder.

De tre faser til at få et bedre liv efter et overgreb er:

  • Tilgiv andre
  • Tilgiv dig selv
  • Kom videre

Når du beslutter dig for dette, altså foretager et bevidst valg for at få det bedre, undgår du, at dine følelser løber af med dig og ødelægger dit liv. Du skaber på den måde balance mellem den rationelle og den følelsesmæssige side af dig selv, hvilket giver ro, overblik og et godt fundament for hensigtsmæssige valg og beslutninger.

Accept

I forbindelse med tilgivelse er der også accept.

Du skal ikke acceptere den andens adfærd og holdning. Du skal derimod acceptere den følelsesmæssige respons/reaktion, der er inde i dig.

Hvis du mærker fordømmelse, siger du til dig selv: “Nå ja, der kom fordømmelsen.”

Hvis du mærker skyld og skam, siger du til dig selv: “Og velkommen til skylden og skammen.”

Hvis du mærker foragt, siger du til dig selv: “Halløjsa foragt. Det er længe siden….

Væn dig til at være opmærksom på dine følelser. De er der af en grund, men du må ikke lade dem styre dit liv.

Find ud af, om du skal reagere på dine følelserne eller ej. Hvis du skal, så gør det. Hvis ikke, så lad være og kom videre.

Accepter dine følelser, og fortsæt med dit liv. Også de ubehagelige følelser. Det er en mere sikker måde at undgå uhensigtsmæssige følelser på, end hvis du bare forsøger at skubbe dem fra dig. Det hjælper nemlig sjældent i det lange løb.


3:08 minutter


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

  • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
  • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
  • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man finder sin egen kørestil – også i parforholdet!
parterapi Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Klik på knappen herunder:

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

.


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Kommunikation

Undgå skilsmisse

Psykologi


Links til mange andre artikler om psykologi i parforholdet (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


.

 

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann