Parforhold parterapi

Parforholdets færdselsregler

Livets færdselsreglerDer er ikke noget, der er hverken rigtigt eller forkert.
Men ligesom i trafikken gælder der forskellige regler i parforholdet, som det er en god ide at overholde – ligesom at vi her i landet er enige om at vi kører i højre side af vejen. I andre lande kører de i venstre side, fordi det er rigtigt dér.

Hvorfor har vi regler i trafikken? Det er for at vi ikke skal komme til skade. I begyndelsen var der ingen regler, fordi der ingen køretøjer var. Der er jo heller ingen færdselsregler for fodgængerne på gågaden. Men så kom bilerne. En af de første regler var, at der skulle gå en mand foran automobilen, svingende med et rødt flag. Dette er dog blevet ændret en hel del siden…

Hvis der ingen regler er i trafikken, men vi udelukkende kører efter følelserne, kan vi risikere at mange kører over for rødt, fordi de bedst kan lide den røde farve. Eller nogle vil insistere på at køre i venstre side, fordi de er venstrehåndede. Eller vi er uopmærksomme eller overmodige, som i denne video. Det kan gå galt på mange måder mange gange.

Der er selvfølgelig kendte og åbenlyse regler i parforholdet. De er ikke så svære at overholdet. Det kan fx være ikke at have hemmelige sidespring eller at snyde med økonomien. Men der er også regler, som mange overhovedet ikke er klar over, fordi de aldrig har hørt om dem. Det kan fx være aldrig at underkende sin partner, også selv om vedkommende tager fejl. Og slet ikke foran børnene eller andre mennesker. Hvis den ene part har sagt, at barnet ikke må få noget at spise en halv time før aftensmaden, skal den anden partner ikke give barnet noget. Det vil være at undergrave autoriteten for barnet i forhold til partneren, og samtidig underminerer det tilliden parterne imellem.

Men der er mange andre regler, som det er en god ide at sætte sig ind i, og gøre alt hvad man kan for at overholde.


Usynlig bil

Når vi taler om Parforholdets Færdselsregler, kommer jeg til at tænke på en historie, jeg som dreng læste i et Anders And blad. Anders And går på gaden, og pludselig støder han ind i noget, han ikke kan se, og får en bule i panden. Det viser sig, at Georg Gearløs har opfundet noget, der kan gøre hans bil usynlig. Georg Gearløs forklarer, at det er rigtig smart med en usynlig bil, fordi så kan han parkere på alle de ulovlige steder.

Men hvorfor er der ulovlige parkeringspladser? Grunden er nok fordi det er farligt at holde der, eller det er uhensigtsmæssigt, eller det er til gene for andre.

Man kan som Georg Gearløs selvfølgelig godt lave sine egne regler, og køre rundt i en usynlig bil, men det kan bare have nogle ganske alvorlige konsekvenser ikke at følge de i fællesskab aftalte færdselsregler. Af samme grund er der i parforholdet bestemt regler, og hvis man ikke følger dem, men kun handler ud fra sin egen følelse og overbevisning, kan det gå lige så galt, som at køre rundt i en usynlig bil, og parkere den på de ulovlige parkeringspladser.

Et blandings-eksempel

Når jeg kommer kørende på cykel med min datter på tre år ved siden af mig, har jeg flere gange oplevet, at ved passage af en tværgående vej (uden fodgængerfelt) holder biler tilbage for os. Jeg vinker dem frem, for selv om bilisten gør det i den bedste og mest omsorgsfulde hensigt, er det på længere sigt temmelig dumt, fordi hvis min datter vænner sig til, at biler holder tilbage, kan det en dag gå galt.

Det kan godt være, at bilisten har svært ved at forstå, at jeg vinker ham frem, og måske tænker ”Sikke en idiot”, men det kan jeg ikke tage mig af. Selv om hensigten er god, kan konsekvenserne for min datter blive fatale. Det er altid vigtigt at skabe sig gode vaner.

Bilisten har hverken sat sig ind i Livets Færdselsregler eller Færdselsloven. Han mener selv at han er høflig og venlig, men er ikke i stand til at se verden fra den andens synsvinkel, eller at se hvad konsekvenserne på langt sigt kunne være.

Den forældre, der står sammen med sit barn og bliver smigret over at bilen holder tilbage, har heller ikke helt forstået sammenhængen og konsekvenserne. Det kan være svært at bære den dag, barnet bliver kørt over, fordi det går ud foran en bil, der ikke holder tilbage. Så vil man måske have travlt med at give de modbydelige bilister skylden.

Bogen “Partner for livet” handler meget om Parforholdets Færdselsregler. Her beskriver jeg blandt andet mere om det følgende:

Ligesom med færdselsloven er det også en god idé at sætte sig ind i Livets Love. Der er nogle helt bestemte regler, man bør vide noget om. Der er nogle, der absolut skal overholdes, og der er andre, man kan tage lidt lettere på. Dette gælder både i relation til sin partner, sine børn, sin chef, kollegaer og medarbejdere osv. På alle livets områder er der uskrevne regler, som det er en god idé at kende og følge.

På samme måde er der færdselsregler i parforholdet. Det gælder om både at blive bevidst om disse regler – og at overholde dem.

Ofte projicerer vi vores følelser og holdninger over på andre mennesker. Vores ægtefælle eller kæreste er den nærmeste og letteste at spejle sig i, og han eller hun bliver dermed eksponent for det, vi selv indeholder af ubalancer.

En af de vigtigste færdselsregler er ikke at behandle parforholdet som en skraldespand. Det er bestemt ikke meningen, at ens ægtefælle skal stå model til alt det møg, man samler op i løbet af dagen og livet. Det er en stor misforståelse at bruge sin ægtefælle som boksebold. I et godt parforhold er der tillid, tryghed og respekt. At have respekt for hinanden er på en måde at behandle sin ægtefælle med samme respekt som sin vellidte chef. Man skal føle, at parforholdet og familien er en tryg base, hvor intet ondt kan ske. Og man skal have tillid til hinanden som rigtigt gode venner har det.

Grunden til, at det kan være så svært, er på grund af følelser.

Eksempelvis er en vigtig regel ikke at forvente, at ens ægtefælle er clairvoyant og kan læse ens tanker og ønsker: ”Hvis han virkelig elsker mig, ville han vide, hvad jeg vil have….”

En anden parforholds-færdsels-regel er, at man kommer til at blande vidt forskellige begreber sammen, fx forelskelse og kærlighed. ”Jeg elsker ham ikke mere, så vi må skilles!” Læs mere om dette på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/forskellen-mellem-forelskelse-og-kaerlighed

Det er heller ikke rimeligt at forlange noget af den anden, som den anden ikke er enig i eller er i stand til at gøre, fx at vedkommende udvikler sig i en bestemt retning (tabe sig, spise sundere, slappe mere af, interessere sig for fodbold, osv).

Der er mange muligheder for misforståelser og fejlfortolkninger i parforholdet. Den ene part siger måske ”Jeg stillede bare et uskyldigt spørgsmål”, mens den anden ”følte sig udsat for et ydmygende forhør”.

Så hvordan lærer man disse færdselsregler at kende? Hvor står de beskrevet henne?

Uskrevne regler

De fleste af Parforholdets Færdselsregler er uskrevne. De står ikke i et bestemt lovkomplekt. Til gengæld er der skrevet tonsvis af bøger om emnet, men det er vidt forskellige råd, der gives.

dreamstimesmall_25660338At kende færdselsreglerne er blandt andet at afkode de bevidste og ubevidste signaler mellem parterne. De er der nemlig hele tiden. Forestil dig for eksempel, at du en enkelt dag er lokomotivfører. Du skal tage stilling til mange røde, grønne og gule lamper, og mystiske signaler, der går op og ned. Du kender af gode grunde ikke deres betydning – medmindre du er lokomotivfører eller før du kender den. Men selvfølgelig du kan lære det, hvis du er tilstrækkeligt motiveret og i mange år arbejder målrettet med at lære håndværket – eller at du bliver undervist i det, eller blot sat ind i det af en person, der kender signalernes betydning.

Det er vigtigt at skabe Tillid, Tryghed og Respekt i parforholdet. Tillid er ligesom til sig selv, når man overholder de aftaler, man har lavet. Tryghed er som barndommens hule, hvor intet kan genere en. Og Respekt er som til sin chef eller kollega.

Det er relativt nemt at blive skilt. Omkring halvdelen af alle indgåede ægteskaber bliver opløst. Jeg synes, at det er ærgerligt, fordi det lidt er som en kattelem eller smutvej ud af problemerne, når tingene bliver for svære. Mange mennesker oplever, at de gang på gang etablerer nye parforhold, men efter et stykke tid står de med de samme problemer igen, og begynder forfra. Når man har prøvet dette tilstrækkeligt mange gange, opdager mange, at pilen nok primært peger tilbage på en selv. Der er noget, man skal kigge på i sig selv; holdningerne og overbevisningerne, som der skal arbejdes med. Det er altså ikke de andres skyld, hvis noget går galt.

Når man vælger at begynde at arbejde med sig selv, enten alene eller sammen med sin partner, vil der være nogle ting i tilværelsen, der efterhånden kommer til at gå meget lettere – og hvem har ikke lyst til det?

I stedet for at forsøge at tilpasse færdselsreglerne til de relativt få (som tilsyneladende bliver flere og flere), der ikke kender færdselsreglerne eller ikke VIL overholde dem, ville det formentlig være mere smart at undervise i de eksisterende og fornuftige færdselsregler, end at ændre og tilpasse hele tiden.

Når alle overholder de aftalte færdselsregler, og ikke bare kører efter følelserne og som vinden blæser, vil der være færre færdselsuheld, katastrofer og ubehagelige situationer.

Direkte tale

I kan som tidligere nævnt ikke sige hvad som helst til hinanden, uden at risikere at smide en skraldespand hen over hovedet på den anden. En professionel parterapeut på sidelinjen slippe godt fra at sige en masse, som du aldrig nogen sinde selv må sige til din ægtefælle. Han/hun kan udtrykke sig meget kontant og direkte, fordi vedkommende ikke har nogen følelsesmæssige aktiver i jeres parforhold. Parterapeuten skal ikke leve sammen med jer til hverdag, og har et fagligt overblik. Det betyder, at I kan lære nogle værktøjer, der vil få jeres kommunikation til at fungere mange gange lettere og bedre. Endvidere kan parterapeuten give jer gode råd til justering af dårlige vaner og uhensigtsmæssige daglige rutiner.

Alting har konsekvenser. Også at undlade at sætte sig ind i Parforholdets Færdselslove og efterfølgende at holde dem.

Tyngdekraften skelner ikke mellem gode eller onde. Ethvert menneske, der falder til jorden, vil slå sig. Uanset om man er høj eller lav osv skal tyngdeloven følges.

Vi har alle 24 timer i døgnet. Det eneste, du har indflydelse på, er hvordan du bruger disse 24 timer. Ansvaret er dit alene.

.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic