Parforhold parterapi

På hvilken måder kan man lære sig selv og sin partner at kende?

dreamstimemedium_19550939Der er efter min opfattelse tre forskellige måder, man kan lære sig selv og sin partner at kende på – to langsomme og en hurtig:

  1. At se på timevis af videooptagelser af sig selv og hinanden i dagligdags situationer. Min datter, Sofia på to år, elsker at se videoer af sig selv, og hun lærer en masse af det.
  2. At se på mennesker omkring sig, blandt andre sin partner, fordi dét vi ser, er spejlbilleder af os selv, fx vores mere eller mindre skjulte skyggesider. Det kaldes projektioner (”Tyv tror hver mand stjæler”). Projektion betyder, at man tillægger andre noget, man har i sig selv. Ved uoverensstemmelser, stridigheder, diskussioner i samliv og i politik foregår der mange projektioner. Nogle menneskers liv er præget af, at de ustandselig kommer i konflikt med deres omgivelser. Ofte er der tale om, at disse mennesker ikke kan se andre mennesker på grund af deres egne projektioner, og at det i virkeligheden er deres egne svagheder, som de slås med, men disse er blot projiceret ud på andre (heraf navnet projektion). Også positive oplevelser af andre er projektioner. Det er vores egne uudlevede potentialer.
  3. Den tredje og hurtigste mulighed for selvindsigt og et mere afbalanceret parforhold er at få professionel hjælp i form af parterapi, mentor-coaching eller psykoterapi. Par-terapeutens opgave er at hjælpe jer med at forbedre jeres kommunikation med hinanden. Terapeutens spørgsmål og øvelser, samt jeres aktive deltagelse, kan få jer til at se hinanden og jer selv mere klart og tydeligt. Dette vil hjælpe jer med lettere at kunne løse de uundgåelige udfordringer, som et parforhold altid giver. I vil blive mere autentiske og med større sikkerhed træffe de mest optimale beslutninger – både på kort og langt sigt.

Hvad er forskellen mellem par-terapi, psyko-terapi og mentor-coaching?

Mentor-coaching er en særlig måde at føre en samtale på, hvor du forpligtiger sig til en dialog omkring en defineret problemstilling og et mål. Mentor-coachen hjælper dig med at skabe bevidsthed, fokus og ansvar. Coaching handler om at lede dig til at finde dine egne ressourcer, og skabe din egen forandring, således at den forandring, der opstår, er bedst muligt integreret i dit liv og personlighed. Coaching er at hjælpe mennesker til at lære, frem for at undervise dem. Coachens primære opgave er at gå på opdagelse i dine forestillinger om vejen til målet. Det er som at give dig flere strenge at spille på, så der kommer en mere melodiøs sang i dit liv.

Psyko-terapi er individuelt arbejde sammen med en professionel terapeut, på et dybere plan end coaching. Terapeuten hjælper dig med at bevidstgøre nogle områder, som du kan vælge at ændre på eller lade forblive som de er.

Et billedligt eksempel på psyko-terapi er, at du i mange år har bevæget dig rundt i et mørkt eller dunkelt rum. En gang imellem er du faldet over noget, du ikke kunne se i mørket, men hver gang har du rejst dig og fortsat i livet. Nu er du imidlertid nået til et punkt, hvor du ikke orker at falde mere, eller du er blevet alvorligt træt af hudafskrabninger og brækkede lemmer. Derfor har du besluttet dig til at få en psykoterapeut til at lyse foran dig med sin lommelygte, så du kan se, hvor du går. På denne måde får du et overblik over dit liv og dets udfordringer, og undgår dermed at falde.

Psyko-terapi er som et søkort over farvandet, hvor du tidligere har sejlet uden at kende de skær, du endnu ikke var stødt på (gamle overbevisninger og erfaringer). Et søkort gør det sikrere at navigere rundt.

Par-terapi (eller relations-terapi) finder sted sammen din partner, og skal udelukkende forbedre kommunikationen mellem jer. I par-terapi foregår der ikke noget dybt psykodynamisk arbejde, hvor der bliver rodet rundt i fortiden. Derimod sidder I og taler skiftevis med hinanden. Samtalen bliver styret af terapeuten, så I er i stand til at høre og forstå, hvad den anden siger og mener.

For at illustrere det med endnu et billede fra sømandslivet er parterapi det samme som radiokommunikationen mellem to skibe. Hvis de kan tale sammen og blive enige om, hvordan de skal passere hinanden, støder de ikke sammen.

Mange sparrer med nogen i deres omgangskreds, fx deres familie eller venner. Dette er på mange måder udmærket, men du skal samtidig være opmærksom på, at disse mennesker har en eller anden form for dagsorden med jer. De er følelsesmæssigt og måske også økonomisk forbundet med jer, og jeres beslutninger vil i større eller mindre udstrækning påvirke dem selv og deres hverdag. En uvildig terapeut vil ikke på samme måde lade sig påvirke af de beslutninger, I træffer, eller de valg, I tager. Parterapeuten er en neutral person med en masse professionelle værktøjer, samt menneskekundskab. Vedkommende er i stand til at stille de ”svære” spørgsmål, som andre ville vige uden om. Coachen og terapeuten har lært et håndværk, på samme måde som en radiomekaniker eller kiropraktor. Hvis du skal have din radio repareret, eller har en dårlig ryg, henvender du dig formentlig også til disse to specialister.

Så man vælger selv, hvor meget og hvor hurtigt man vil ændre noget. Det kommer an på den vej, man vælger at gå.

.

Se også artiklen om forandring.

.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic
Seneste artikler: