Spring til indhold

På hvilken måder kan man lære sig selv og sin partner at kende?

  • Anslået læsetid: 7 min read

Lær at kommunikere med din partnerLær dig selv og din partner at kende

Hjem >> /parterapi >> /hvad-er-det parterapi >> På hvilken måder kan man lære sig selv og sin partner at kende?


Der er efter min opfattelse tre forskellige måder, man kan lære sig selv og sin partner at kende på – to langsomme og en hurtig:

  1. At se på timevis af videooptagelser af sig selv og hinanden i dagligdags situationer. Da min datter var to år, elskede hun at se videoer af sig selv, og hun lærte en masse af det.
  2. At se på mennesker omkring sig, blandt andre sin partner, fordi dét vi ser, er spejlbilleder af os selv, fx vores mere eller mindre skjulte skyggesider. Det kaldes projektioner (”Tyv tror hver mand stjæler”). Projektion betyder, at man tillægger andre noget, man har i sig selv. Ved uoverensstemmelser, stridigheder, diskussioner i samliv og i politik foregår der mange projektioner. Nogle menneskers liv er præget af, at de ustandselig kommer i konflikt med deres omgivelser. Ofte er der tale om, at disse mennesker ikke kan se andre mennesker på grund af deres egne projektioner, og at det i virkeligheden er deres egne svagheder, som de slås med, men disse er blot projiceret ud på andre (heraf navnet projektion). Også positive oplevelser af andre er projektioner. Det er vores egne uudlevede potentialer.
  3. Den tredje og hurtigste mulighed for selvindsigt og et mere afbalanceret parforhold er at få professionel hjælp i form af parterapi, mentor-coaching eller par-coaching. Par-terapeutens opgave er at hjælpe jer med at forbedre kommunikationen mellem jer, så I kan forstå hinanden, og føle jer forstået af partneren. Terapeutens spørgsmål og øvelser, samt jeres aktive deltagelse, kan få jer til at se hinanden og jer selv mere klart og tydeligt. Dette vil hjælpe jer med lettere at kunne løse de uundgåelige udfordringer, som et parforhold altid giver. I vil blive mere autentiske og med større sikkerhed træffe de mest optimale beslutninger – både på kort og langt sigt.

Mikael Hoffmann


Hvad er forskellen mellem par-terapi, psyko-terapi og mentor-coaching?

Mentor-coaching er en særlig måde at føre en samtale på, hvor du forpligtiger sig til en dialog omkring en defineret problemstilling og et mål. Mentor-coachen hjælper dig med at skabe bevidsthed, fokus og ansvar. Coaching handler om at lede dig til at finde dine egne ressourcer, og skabe din egen forandring, således at den forandring, der opstår, er bedst muligt integreret i dit liv og personlighed. Coaching er at hjælpe mennesker til at lære, frem for at undervise dem. Coachens primære opgave er at gå på opdagelse i dine forestillinger om vejen til målet. Det er som at give dig flere strenge at spille på, så der kommer en mere melodiøs sang i dit liv.

Lær din partner at kendePsyko-terapi er individuelt arbejde sammen med en professionel terapeut, på et dybere plan end coaching. Terapeuten hjælper dig med at bevidstgøre nogle områder, som du kan vælge at ændre på eller lade forblive som de er.

Et billedligt eksempel på psyko-terapi er, at du i mange år har bevæget dig rundt i et mørkt eller dunkelt rum. En gang imellem er du faldet over noget, du ikke kunne se i mørket, men hver gang har du rejst dig og fortsat i livet. Nu er du imidlertid nået til et punkt, hvor du ikke orker at falde mere, eller du er blevet alvorligt træt af hudafskrabninger og brækkede lemmer.

Derfor har du besluttet dig til at få en psykoterapeut til at lyse foran dig med sin lommelygte, så du kan se, hvor du går. På denne måde får du et overblik over dit liv og dets udfordringer, og undgår dermed at falde.

Psyko-terapi er som et søkort over farvandet, hvor du tidligere har sejlet uden at kende de skær, du endnu ikke var stødt på (gamle overbevisninger og erfaringer). Et søkort gør det sikrere at navigere rundt.

Hvad er parterapi?Par-terapi (eller relations-terapi eller par-coaching) finder sted sammen din partner, og skal udelukkende forbedre kommunikationen mellem jer, så I kommer til at forstå hinanden og føler jer forstået af partneren. I par-terapi foregår der ikke noget dybt psykodynamisk arbejde, hvor der bliver rodet rundt i fortiden. Derimod lærer I at udtrykke jer hensigtsmæssigt inden for aftalte, trygge, faste rammer, samt at lytte til hinanden for at forstå. Samtalerne bliver styret af parterapeuten, så I er i stand til at høre og forstå, hvad den anden siger og mener. Endvidere vil I lære nye strategier og værktøjer, så I ændrer adfærd og dermed selve parforholdet.

For at illustrere det med endnu et billede fra sømandslivet er parterapi det samme som radiokommunikationen mellem to skibe. Hvis de kan tale sammen og blive enige om, hvordan de skal passere hinanden, støder de ikke sammen.

.
En ejendomsmægters mantra er: “Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.”
.
En par-terapeuts mantra er: “Forståelse, forståelse, forståelse.”
.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Enighed

Man behøver ikke at være ENIGE for at have et godt parforhold. Men man skal kunne FORTÅ hinanden, for at det kan lykkes.

Mange sparrer med nogen i deres omgangskreds, fx deres familie eller venner. Dette er på mange måder udmærket, men du skal samtidig være opmærksom på, at disse mennesker har en eller anden form for dagsorden med jer. De er følelsesmæssigt og måske også økonomisk forbundet med jer, og jeres beslutninger vil i større eller mindre udstrækning påvirke dem selv og deres hverdag.

En uvildig terapeut vil ikke på samme måde lade sig påvirke af de beslutninger, I træffer, eller de valg, I tager. Parterapeuten er en neutral person med en masse professionelle værktøjer, samt menneskekundskab og erfaring. Vedkommende er i stand til at stille de ”svære” spørgsmål, som andre ville vige uden om.

Coachen og terapeuten har lært et håndværk, på samme måde som en mekaniker eller kiropraktor. Hvis du skal have din bil repareret, eller har en dårlig ryg, henvender du dig formentlig også til disse to specialister.

Så man vælger selv, hvor meget og hvor hurtigt man vil ændre noget. Det kommer an på den vej, man vælger at gå.

.

2:03 minutter


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


Jeg selv har i øvrigt (i sommeren 2019) 25 års jubilæum som selvstændig psykoterapeut og coach med flere end 10.000 klienttimer bag mig. Min succes-rate er høj – omkring 80% af alle de par, jeg hjælper, får deres parforhold til at fungere godt igen.


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Kommunikation

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse

Hvad er parterapi


Links til andre artikler om hvad parterapi er (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:
Ændring
At se sig selv udefra
Det modsatte
Er det let eller svært

Teknisk forklaring på kærlighed

Forventningsafstemning

Grænser

Handling

Hvorfor gå i parterapi

Hvordan får man et bedre parforhold

Hvordan virker det

Min ægtefælle vil ikke

Min partner vil ikke

Lære sig selv at kende

Parterapi hjemme

Udtrykke behov

Underkastelse og dominans

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


.