Spring til indhold

Livets færdselsregler

Trafikken

 For 200 år siden var her ingen færdselsregler. Der var ingen biler, men kun relativt få langsomme hestevogne. Man kunne gøre mere eller mindre, hvad der passede en.

I dag er alting blevet mere komplekst. Der er mange biler på vejene, og de kører hurtigt. Vi bliver derfor nødt til at have nogle regler, som vi alle sammen følger, for at undgå ulykker.

Fx skal vi stoppe for rødt, og vi skal køre i højre side af kørebanen – i hvert fald her på kontinentet.


Klik her for at se flere anmeldelser

Hvis man insisterer på at køre i højre side i fx England eller New Zealand, vil man helt sikkert komme galt af sted.

Livets færdselsreglerDet er ikke for at genere folk, at der oprindeligt er lavet færdselsregler. Der er en grund til, at de er der. De er fremkommet på grundlag af mange års erfaring. Når man kender reglerne, og ved hvornår man skal overholde dem, og hvornår man kan tage lidt lettere på dem, så glider alting meget lettere. Hvis det fx er midt om natten, og der ikke er en bil på vejen, kan man godt uden større risiko gå over for rødt lys i et vejkryds.

Men det samme ville ikke være en god idé midt i myldretiden, når bilerne suser forbi. Først og fremmest er der risikoen for at blive kørt ned, men samtidig vil man også være til stor gene og ulempe for en masse andre mennesker, hvis man bare vader rundt i trafikken.

Ligesom med færdselsloven er det også en god idé at sætte sig ind i Livets Love. Der er nogle helt bestemte regler, man bør vide noget om. Der er nogle, der absolut skal overholdes, og der er andre, man kan tage lidt lettere på. Dette gælder både i relation til sin partner, sine børn, sin chef, kollegaer og medarbejdere osv. På alle livets områder er der uskrevne regler, som det er en god idé at kende og følge.

Frustrationer

Min erfaring som psyko- og par-terapeut gennem mange år fortæller mig, at der tilsyneladende bliver flere og flere mennesker, der er frustrerede over deres situation. De er ikke helt tilfredse med den måde, deres parforhold udvikler sig på. De føler sig pressede og har det ikke godt. De mærker måske angst, uro eller vrede. Dette kan udmønte sig i opslidende kampe, fyringer og skilsmisser.

Ofte projicerer vi vores følelser og holdninger over på andre mennesker. Vores ægtefælle eller kæreste er den nærmeste og letteste at spejle sig i, og han eller hun bliver dermed eksponent for det, vi selv indeholder af ubalancer.


Jeg har været i Radio4, hvor jeg i løbet af et tre kvarters interview med Britt Berglund blandt andet fortalte om ”Parforholdets Færdselsregler” og Prioriteringstrekanten.

Eller klik her for at gå direkte til udsendelsen (Podcast).


Parforholdets Færdselsregler

De fleste mennesker kaster sig ind i parforholdet uden at have sat sig ind i de grundlæggende “færdselsregler” – og de har heller ikke lært dem hjemmefra. Det vil svare til at tage til England uden at være klar over, at de har venstrekørsel.

Jeg vil lige nævne nogle få af de grundlæggende regler her.

En af dem er den måde vi prioriterer på. Man bør prioritere sig selv først, hvilket vil sige at mærke efter, hvad man ønsker, og så udtrykke det klart og hensigtsmæssigt. (Hvordan føles det ikke at vide, hvad de partner vil have?) Dernæst skal man prioritere sin partner. (Hvordan føles det at blive ignoreret af sin partner?) Først derefter kommer børn og arbejde, og til sidst alt muligt andet og alle mulige andre.

En anden grundlæggende regel er at vælge at give sin partner det, partneren ønsker sig. Når begge gør dette, får begge, hvad de gerne vil have. Men ofte giver vi kun det, vi selv ønsker os, og så føler ingen sig elsket.

Læs mere om Parforholdets Færdselsregler på www.parforhold-parterapi.dk/parterapi/kommunikation-i-parforholdet/parforholdets-faerdselsregler

5:35 minutter


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort.Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Skilsmisser

Det er relativt nemt at blive skilt. Omkring halvdelen af alle indgåede ægteskaber bliver opløst. Jeg synes, at det er ærgerligt, fordi det lidt er som en kattelem eller smutvej ud af problemerne, når tingene bliver for svære. Mange mennesker oplever, at de gang på gang etablerer nye parforhold, men efter et stykke tid står de med de samme problemer igen, og begynder forfra.

Når man har prøvet dette tilstrækkeligt mange gange, opdager mange, at pilen nok primært peger tilbage på en selv. Der er noget, man skal kigge på i sig selv; holdningerne og overbevisningerne, som der skal arbejdes med. Det er altså ikke de andres skyld, hvis noget går galt.

Når man vælger at begynde at arbejde med sig selv, enten alene eller sammen med sin partner, vil der være nogle ting i tilværelsen, der efterhånden kommer til at gå meget lettere – og hvem har ikke lyst til det?

Kommunikations-rammerne og -reglerne i parforholdet er lidt ligesom at finde stjernebilleder i det mylder af stjerner, der er på nattehimlen. Hvis ikke styrmanden havde lært at finde en bestemt stjerne ud fra et stjernebillede, ville han have svært ved at navigere med en sekstant på sit skib.

3:44 minutter.

.