Spring til indhold

Sådan kommer I godt videre efter skilsmissen

Når vejene skilles: At komme videre

At opleve en skilsmisse er for de fleste en dybt smertefuld og livsomvæltende begivenhed.
Uanset årsagen kan den føles som et nederlag og efterlade ar på sjælen.

Men når beslutningen er truffet, er det afgørende at finde vejen til at komme videre efter skilsmissen.
Det handler om at anerkende det, der er sket, lære af erfaringen og fokusere på fremtiden.

Skilsmisse uden børn: En læringsproces

Hvis jeres parforhold slutter, og der ikke er fælles børn involveret, kan det betragtes som en form for “nitte” – en lærestreg.
Enhver udfordring i livet er en mulighed for at lære noget vigtigt om sig selv og sine mønstre. Hvis man ikke lærer af en skilsmisse, men udelukkende giver den tidligere partner skylden, risikerer man at gentage de samme mønstre i fremtidige relationer.
Derfor er det afgørende at se forholdet som en læringsproces. Hvad kan du tage med fra denne oplevelse? Hvilke indsigter har du fået om dig selv, dine behov, og din måde at kommunikere på?
Når du har bearbejdet disse spørgsmål og taget ansvar for din egen andel, er du bedre rustet til at komme videre efter skilsmissen og skabe sundere relationer fremover.

Skilsmisse med børn: Samarbejde er nødvendigt

Når der er børn involveret i en skilsmisse, ændrer dynamikken sig markant. Parforholdet som romantisk enhed ophører, men relationen som forældre består for altid. Her er evnen til at samarbejde og kommunikere ordentligt med hinanden, selv som fraskilte, ikke bare en fordel – det er en absolut nødvendighed, udelukkende for barnets og børnenes skyld. Børn mærker forældrenes uoverensstemmelser, og de lærer primært af forældrenes indbyrdes adfærd og holdninger. De kopierer os voksne – både på godt og ondt!

Hader du mere, end du elsker?

Det gamle mundheld “Hader du din eks-partner mere end du elsker dit barn?” rammer kernen.
Selvom følelserne kan være stærke og negative efter en skilsmisse, skal forældrenes ansvar for børnenes trivsel altid veje tungest. At være fanget i vrede og bitterhed mod eks-partneren skader i sidste ende børnene mest. Det handler om at sætte børnenes behov før sine egne negative følelser over for den anden voksne.

Når følelserne gør samarbejde svært

Det er naturligt, at stærke følelser som vrede, sårethed, skuffelse og sorg fylder meget efter en skilsmisse.
Disse følelser kan gøre det utrolig svært at kommunikere konstruktivt og samarbejde om praktiske ting vedrørende børnene.
Når man er styret af sine følelser (i sine følelsers vold), kan man handle irrationelt og være ligeglad med at skade andre, så længe man selv føler sig berettiget (og tryg). Dette er en situation, hvor det kan være næsten umuligt at finde en god vej frem på egen hånd.

Løgne og bagtalelser

Hvis det viser sig, at din partner taler dårligt og usandt om dig over for børn, venner og familie, vil det i sidste ende falde tilbage på vedkommende selv – hvis altså du bevarer selvkontrollen.

På et tidspunkt vil børnene opdage, hvad der foregår.
Adskillige (store) børn har vendt den forældre ryggen, der behandlede den anden forældre dårligt og var løgnagtig med sine ubearbejdede negative følelser.

Vrede og chikane længe efter at I er blevet skilt er tegn lavt selvværd og ingen selvkontrol.

Hvis eks’en ikke kan styre sin negativitet og ondskabsfuldheder, men bruger surhed og chikane, kan vedkommende betragtes som psykisk syg.
Han/hun er i sine følelsers vold, og det er skadeligt for både helbred og relationerne.
Det vil helt sikkert på et tidspunkt give bagslag for ham eller hende.
Det eneste, du kan gøre, er at være rolig og selvbevidst.

Parterapi efter skilsmisseHvis din eks-partner ikke kan styre sig selv og sine følelser, kan det være direkte skadeligt for jeres (små) børn.
Forældrenes psykiske og følelsesmæssige ustabilitet er lige så skadelig for et barn som alkoholisme og fysisk vold.

Hvis det skulle komme dertil, at I skal i retten, vil du stå betydeligt stærkere, hvis du hele tiden bevarer roen.
Lad være med at fyre småkrudtet af undervejs.

Men forhåbentligt bliver det aldrig nødvendigt med den store hammer, der til sidst falder med et brag.

Ræk ud efter professionel hjælp

Alene på grund af de komplekse følelser og den nye dynamik, der opstår efter en skilsmisse med børn, er det yderst vigtigt at række ud efter professionel hjælp.
En dygtig relationscoach eller parterapeut, selv efter skilsmissen, kan fungere som en neutral tredjepart. Coachen eller terapeuten kan sidde på sidelinjen som en “ordstyrer” eller “oversætter”, der hjælper jer med at kommunikere på en måde, så I kan høre og forstå hinanden betydeligt bedre, end hvis I selv skulle navigere gennem følelserne alene.

Lær et nyt kommunikationssprog

Kommunikation er en færdighed, et “nyt sprog”, der skal læres og øves.
En professionel kan lære jer konkrete kommunikationsværktøjer og strategier, der er skræddersyede til jeres situation som fraskilte forældre. Dette kan forhindre mange misforståelser og konflikter, og skabe et mere trygt grundlag for jeres fortsatte forældresamarbejde. Det handler ikke om at genoplive parforholdet, men om at skabe et effektivt forældrepartnerskab, baseret på respekt og forståelse.

Kom videre efter skilsmissen ved at lære

Uanset om der er børn eller ej, er skilsmissen en invitation til personlig vækst. Ved at adressere de mønstre og kommunikationsudfordringer, der bidrog til bruddet, kan du forebygge, at de gentages.

At tage ansvar for din egen udvikling er nøglen til at komme videre efter skilsmissen og bygge en gladere fremtid for dig selv og dine nærmeste. Parterapi eller individuel coaching kan give dig redskaberne til denne forandringsproces.

Vejen fremad: Fokus på muligheder

Selvom skilsmissen føles som en afslutning, er det også en ny begyndelse. Med den rette indsats og eventuel professionel støtte kan du lære af fortiden, håndtere nutidens udfordringer (især med fælles børn) og skabe et liv og relationer baseret på sundere fundamenter som klar kommunikation, gensidig respekt og forståelse.
Dette er den mest konstruktive måde at komme videre efter skilsmissen på – til gavn for dig selv (og dine børn).

Har I brug for hjælp til at navigere efter skilsmissen?

Hvis I kæmper med kommunikationen som fraskilte forældre, eller hvis du har brug for hjælp til at bearbejde din skilsmisse og finde vejen frem, er I ikke alene.
At søge professionel hjælp er et tegn på styrke og et vigtigt skridt mod et bedre liv for jer selv og jeres børn.

Kontakt mig i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan I kan lære at samarbejde bedre eller hvordan du personligt kan komme videre efter skilsmissen.


Kom videre efter skilsmissen, parterapi eller skilsmisse, børn, skal jeg blive skilt, kommunikation, forældresamarbejde