Undgå skilsmisse efter juletiden

Efter julen kommer hverdagen

For nogle par betyder “hverdagen” desværre tilbage til de ægteskabelige udfordringer. Hvert eneste år i januar oplever skilsmisseadvokaterne og parterapeuterne en tredobling af besøg på deres hjemmeside i forhold til antal besøgende i en tilsvarende periode resten af året – dog undtaget august, der også er højsæson for kontroverser i parforholdet.

dreamstimemaximum_12314807I (jule)-ferien er der normalt meget fokus på familien. Hvis parforholdet ikke er vel-funderet med forståelse, tillid, tryghed, respekt for hinanden – og tilgivelse, vil der efter enhver ferieperiode erfaringsmæssigt være flere skænderier og diskussioner end de andre af årets måneder.

Mange har skruet forventningerne om julehygge og familietid op til urimelige højder, men når det hele så falder til jorden med et brag, og man ikke har fået den jul, man havde drømt om, kan bægeret flyde over. Frustrationerne får frit løb på en uhensigtsmæssig måde.

I ferien viser realiteterne i parforholdet sig. Måske er der slet ikke den samhørighedsfølelse, som man føler, at der burde være, eller som man ønsker sig. Til hverdag kan man leve med dette, men ved højtider og ferier bliver alting meget tydeligere.

Alternativ til skilsmisse

Oftest er det misforståelser og dårlig kommunikation, der ødelægger parforholdet.

I stedet for skilsmisse, kan det dog være en god investering at få opklaring og afklaring i parforholdet. Kort sagt FORSTÅELSE – uden at det dermed betyder ENIGHED. Man behøver faktisk overhovedet ikke at være enige, for at have et godt parforhold. Hvis man i forvejen ikke er god til det, kan man lære at kommunikere med hinanden. Udelukkende for at forstå hinanden bedre, så der bliver plads til den oprindelige rummelighed og kærlighed, der langsomt forsvandt. Hvis man lærer nogle enkle og konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, vil forståelsen indfinde sig. Dermed vil partnerens tilsyneladende mærkværdigheder pludselig give meget bedre mening og bliver nemmere at rumme.

De økonomiske omkostninger i forbindelse med en skilsmisse kan nemt løbe op i (flere) hundrede tusind kroner, alt inklusive. Oven i dét komme de følelsesmæssige omkostninger, som måles på en helt anden skala. Endvidere vil det altid gå ud over børnene, når far og mor ikke kommer godt ud af det med hinanden. Hvor lærer børnene i øvrigt noget om parforhold henne? Er det mon et fag på skoleskemaet? Eller?

Hvis man medregner alle udgifter og ressourcer, er det faktisk betydeligt billigere at gå til par-coaching end at lade sig skille. Ikke mindst for børnenes skyld kan en investering i parforholdet være ganske fornuftig, både på den korte og lange bane.

Samme mængde problemer

skilsmisser efter juletidYderligere oplever mange, at hvis man “kaster håndklædet i ringen” og skifter partneren ud, løser det ikke alle problemer. Specielt hvis man er blevet forelsket i en anden, kan det i begyndelsen føles som om at problemerne er blevet meget mindre. Men det er ren illusion.

Problemerne ændrer sig bare, når man skifter (partner, arbejde, bolig, bil og så videre) ud, men summen af udfordringerne forbliver erfaringsmæssigt omtrent den samme. Man siger, at ”nissen flytter med”, hvilket betyder, at hvis man bliver ved med at gøre det samme, som man hele tiden har gjort, vil problemerne på forunderlig vis blive ved med at dukke op, blot i forskellige forklædninger. Hvis man bliver ved med at bruge den samme strategi og de samme kommunikations-værktøjer, bliver man nok også ved med at få de samme problemer. Det ene parforhold efter det andet…

Til par-coachingen lærer I at kunne udtrykke jer på en hensigtsmæssig måde. I lærer også at lytte, så partneren kan føle sig hørt og forstået.

Hos mig lærer I konkrete kommunikations-værktøjer til konkrete situationer. Hvis man selv er rasende eller ked af det, bruger man “Brønden“. Hvis partneren går bersærk i raseri, bruger man “Surfing” til at få vedkommende ned på jorden igen. Når man skal have forventningsafstemt forskellige situationer og begivenheder med hinanden, bruges “Bevidsthedsøvelsen” eller “Værdiafklaringen“. Og hvis stemningen er meget anspændt, sidder jeg og taler med hver af jer, og “oversætter“, så den anden kan høre og forstå, hvad der reelt bliver sagt og ment.

  • Hvad vil det være værd for dig med ro, forståelse og respekt for hinanden i parforholdet?
  • Hvor stor indflydelse vil det have på børnenes opvækst, at far og mor har det godt sammen?
  • Hvordan ville det føles at blive forstået og respekteret af sin ægtefælle – og at forstå vedkommendes mærkværdigheder?

Kommunikation

Heldigvis kan kommunikation med hinanden læres, så man forstår hinanden. Når noget giver mening, behøver man ikke at være enige, for at få hverdagen og parforholdet til at fungere godt. Det drejer sig om erhvervelse af nogle konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, der kan skabe forståelse for begge parter. Endvidere skal der gen-opbygges tillid, tryghed og respekt for hinanden.

Det behøver ikke at være så svært – hvis bare man véd, hvordan det skal gøres.Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter. og www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger.


27:23 minutter


Trives du ♥ – eller gør det ondt i parforholdet?

  • Jeg kan redde og forbedre jeres parforhold hurtigt og effektivt med helt konkrete kommunikations-værktøjer og -strategier, så I kommer til at forstå hinanden.
  • Hvis parforholdet er i kaos med angst, vrede, forvirring eller stress, kan der være brug for overblik, struktur og faste fælles spilleregler for at skabe gensidig forståelse for hinanden.
  • Jeg er en slags kørelærer, der underviser i ”Parforholdets Færdselsregler”. På en måde drejer det sig om både teori, skilte, vigeregler, koblingspunkt, parallelparkering, bykørsel, natkørsel og glatbanen. Alt sammen skal læres grundigt, inden man efter erhvervelsen af kørekortet finder sin egen kørestil i sin egen type køretøj. Uanset om det er “en lille Fiat” eller “en kæmpestor 18-hjuls lastbil”. Hvis I kender ”Parforholdets Færdselsregler” og kan håndtere jeres køretøj, kommer I trygt og sikkert frem på “landevejen”.
parterapi Mikael Hoffmann

Parterapeut Mikael Hoffmann

Klik på knappen herunder:

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann