Hvad skal der til for at blive glad?

Glad og lykkelig i parforholdetGlad eller sur

Hvad foretrækker du, hvis du selv kan vælge:

  1. At være sur, ked af det og negativ?
  2. Eller at være glad, tilfreds og lykkelig?

De fleste vælger #2…..

Hvis ansvar er det i øvrigt, at du er glad og tilfreds? Hvis dit svar på dette spørgsmål er din partners ansvar, eller dine børns, eller dine forældres, eller skattevæsenets, eller alt muligt andet og andre, så kan jeg afsløre for dig, at du er på galt spor, og at du gør dig afhængig af andre.

Hvis du er sur lige nu, hvor længe har du så egentlig tænkt dig, at der skal gå, inden du kommer i godt humør igen?

Hvis du vælger at vente på, at andre gør dig glad, vil det formentlig indebære, at du kommer til at vente temmelig længe.
Du kan nemlig vælge selv at gøre noget ved situationen.

Det behøver ikke altid at vare så længe, inden du er glad igen.

Èt træ, der vælter, larmer meget mere, end en hel skov, der vokser.
Det er derfor, at det “larmer” mere at være negativ end at være positiv.

Motivation

Ingen kan motivere andre. Du kan kun motivere dig selv. Men du kan inspirere andre til at blive motiverede. Motivation er den energi og de ressourcer, en person er villig til at lægge i opnåelsen af et givent mål.

Når du motiverer dig selv, trækker du dig hen imod noget, du gerne vil have, eller væk fra noget, du ikke vil have.

Der er forskellige motivationsformer:

  • Ekstrinsisk motivation, hvilket betyder at opnå belønning eller undgå straf. Altså noget, der ligger uden for dig selv, og hvor du måske er afhængig af andre.
  • Intrinsisk motivation, som indebærer at have interesse i eller nyde processen og indsatsen i sig selv, alene fordi det er interessant eller sjovt. Den intrinsiske motivation udspringer af en grundlæggende menneskelig tilbøjelighed til engagement, udvikling og nysgerrighed.

Det er den intrinsiske motivation, du skal fokusere på for at blive glad. Det er samtidig at være selvansvarlig.

Det behøver ikke at vare så længe, inden du er glad igen…


Klik her for at læse artiklen, hvor jeg afslører to hemmeligheder fra parforholdet

Hundetræning

Hvis du har haft en hund fra hvalp og trænet den, ved du, at du primært skal opdrage den med ros og anerkendelse. Når den gør noget godt, får den en godbid i form af fx en hundekiks. Det hjælper ikke noget at skælde den ud hele tiden og kun fortælle den, hvad den ikke må gøre. Det gør den forvirret og tager dens selvværd fra den.

Vores underbevidsthed er lige så dum som en hund. Den lader dags-bevidstheden om at regne den ud. Derfor skal du træne din underbevidsthed (der jo bestemmer det meste i dit liv) på samme måde som du træner en hund. Vær tålmodig, gentag rutinerne, og giv den masser af ros og anerkendelse.

Her er, hvad du skal gøre:

Lav tre lister. Alle tre skrives, når du har overskud og er i godt humør. De to første kan du lave med det samme.


Glad-listen

parforholdHvad gør dig glad? Er det fx at danse til høj musik? Eller at løbe en tur i skoven? Eller støvsuge/rydde op? Eller noget helt andet?

Skriv mindst ti punkter på denne liste.

Når du så en dag er i dårligt humør, og ønsker at ændre dette, skal du bruge denne liste.

Husk lige, inden du går i gang med reparationerne, at lægge mærke til, hvad det var, der forårsagede dit dårlige humør og gjorde dig ked af det eller vred. Måske havde din ægtefælle skældt dig ud, eller nogen havde brændt dig af, eller noget helt andet. Identificer og bevidstgør årsagen. På den måde kan du efterfølgende gøre noget for at forhindre, at det sker igen. Når det er gjort, er det tid at gøre noget ved symptomerne, nemlig det dårlige humør.

Tag listen frem, og gå i gang med første punkt. Det kunne fx være at lytte til glad musik og springe rundt. Hjælper det? Hvis ikke, så gå videre til næste punkt og hop i joggingsættet. Gør det dig godt at løbe en tur? Bliv ved med at arbejde dig gennem listen, indtil du har opnået det humør, du gerne vil have. Først da lægger du listen væk.

(Se inspirationslisten nederst på denne side)

Fejrings- eller belønnings-listen

Hvorfor er det vigtigt at fejre sine triumfer? Og hvad opfatter du som belønning og anerkendelse?

Det ubevidste (eller underbevidstheden), er ”dum som en dør”. Men det er stadig den, der bestemmer over din gøren og laden.

Den er både som et lille barn (eller en alkoholiker), der kun lever i nuet og sine følelser.

Den er også som en hund, der skal trænes. Når den får en godbid, vil den være tilbøjelig til at gentage adfærden. Og det er vigtigt at give den godbidder, den kan lide.

Godbidderne må heller ikke være for store. Hvis hunden får et kæmpe kødben, lægger den sig over og gnaver på det, og koncentrerer sig om det. Det skal også være afvekslende små godbidder, så det ikke bliver ensformigt og den bliver træt af det.

Hvis du vil have hunden til at “sitte”, og den kun antydningsvist gør det, giver du den en godbid. Efterhånden vil den gøre det mere og mere, for til sidst at have lært det perfekt.

Hvis hunden bliver skældt ud eller ignoreret, vil den med stor sandsynlighed afholde sig fra at gentage, hvad den lige har gjort.

Nøjagtigt det samme som hundetræning gør sig gældende med din underbevidsthed. Du skal give den godbidder i form af fejring af dine succeser og triumfer. Og det skal være noget, som du selv opfatter som fejring og belønning. Gerne i det små.

For at du kan få mere succes og lykke i dit liv, skal du fokusere på det, du vil have mere af. Hvis du derimod fokuserer på konflikter og uheld, vil det være det, som vokser. Din underbevidsthed vil altid arbejde på at skabe mere af det, du giver opmærksomhed. Derfor skal du lave en liste over ting, som du opfatter som belønning – og så fejre dig selv, når du har opnået succes. Husk også de små succes’er. Hvis du har eller har haft små børn, ventede du jo heller ikke med at rose barnets brug af kniv og gaffel til det kunne gøre det helt perfekt. Du tilskyndede naturligvis barnet undervejs med belønning i form af opmuntrende ord og glade smil.

Lykkelig og glad i parforholdetMåske overlapper fejrings- og glad-listen hinanden en smule. Det gør ikke spor. En fejring kunne være fx at hoppe højt op i luften og råbe HURRA, mens du løfter armene over hovedet i en sejrs-gestus. Eller at danse en sejrsdans rundt om spisebordet. Eller at købe en flødeskumskage eller buket blomster til sig selv. Blot skal listen kun indeholde noget, som du kan gøre alene. Du må ikke gøre dig afhængig af andre, når du skal fejre dig selv, men de må selvfølgelig gerne deltage. Det skal være let for dig at gøre. At købe en Ferrari er (muligvis) også nok lidt i overkanten. Find en masse ting og aktiviteter, der passer til din økonomiske formåen, og sæt dem på listen.

Det vigtige er, at du bevidst kæder belønningen sammen med succes-handlingen og forankrer dem til hinanden. Det er også vigtigt at det er noget specielt, du foretager dig (“Giv ikke bagerbørn wienerbrød”), dvs at det ikke bare er hverdagsagtigt. Det kunne godt være noget så enkelt som HURRA-råbet. Bare du får manipuleret din underbevidsthed til at få lyst til at få endnu mere succes, så er det i orden, hvad du vælger at gøre som fejring. Efterhånden vil du opdage, at du får mere og mere succes, og det vil lidt efter lidt fortrænge det, du på nuværende tidspunkt opfatter som fiaskoer.

Så husk altid at fejre dig selv og dine succeser. Såvel i det små, som i det store. Og få gerne andre til at være med i din fejring.


Psst… Gør som flere end 1.600 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Succes- eller taknemmeligheds-listen

Denne liste udfylder du, efterhånden som du oplever noget, du er glad og taknemmelig for. Dine succes’er. Når vi er i dårligt humør, husker vi oftest kun alt det dårlige. Derimod vil godt humør kunne fortrænge negativiteten. På de uundgåelige regnvejrsdage er det godt at kunne læse om helt konkrete hændelser og tiltag, som du har været taknemmelig for. Taknemmelighed er porten til lykke, glæde og kærlighed.

Hvis du aldrig har lært taknemmelighed, måske fordi dine forældre enten forkælede eller overbeskyttede dig, og du har fået et negativt livssyn, er du i alvorlig knibe. Heldigvis er det aldrig for sent at lære at blive glad og tilfreds, og det behøver ikke nødvendigvis at være i forbindelse med en katastrofe, skilsmisse, konkurs eller en livstruende sygdom. Men incitamentet til at lære taknemmelighed i en sen alder kræver en høj grad af motivation, og den kommer selvsagt ikke af sig selv, så længe du føler, at det går godt, og du er tilfreds.

Succes-listen kan du eventuelt lave på computeren og lægge billeder ind sammen med teksten.

Med aktivt brug af de tre lister – glad, fejring og succes/taknemmelighed – tager du selv ansvaret for, hvilket humør du befinder dig i og hvordan dit liv udfolder sig.


Musik

Du kan også bruge lyd, til at få det bedre. Når du er i rigtigt højt humør og føler dig godt tilpas, skal du vælge et helt bestemt musikstykke at lytte til.

Når du har brug for det, kan du tage dette stykke musik frem (på fx en iPod) og lytte, for at få det bedre. Dans og bevægelse sammen med musikken kunne sætte endnu mere turbo på. Det er ganske effektivt.
Glæde i parforholdet

Duft

En anden, og lidt mere besværlig, metode er at finde en bestemt duft, som du hurtigt kan få adgang til. Måske en spray. Dufte går dybt ned i vores underbevidsthed. Hvis du kan forbinde en duft med en god oplevelse, og have mulighed for at dufte til den, når du har brug for det, er det en lynhurtigt måde at komme i en bestemt stemning på.

Forestil dig lige duften af gran, mens du i solen løber med bare fødder på græsset.

Mad

Her er nogle fødevarer, der kan forbedre dit humør.

  • Fisk indeholder D-vitamin, Celin, Jod og Omega-3 fedtsyrer. Disse er alle vigtige for hjernen.
  • Én eller to kopper kaffe om dagen er også godt både for helbredet og humøret.
  • Kakao indeholder et stof der virker stimulerende på hjernen med en opkvikkende effekt, lidt ligesom kaffe.
  • Mørk chokolade udløser signalstofferne, Dopamin og Serotomin, hvilket er glædesstoffer i kroppen.
  • Æggeblommen i æg har en masse gavnlige stoffer, der kan påvirke humøret.
  • Valnødden ligner en lille hjerne og har en gavnlig effekt på hjernen. Valnødder indeholder E-vitamin og Omega-3 fedtsyrer. Hjernen bruger rigtig meget ilt og har derfor brug for stoffer, der kan transporterer ilt til hjernen, hvilket valnødder gør.

I det hele taget er det godt at spise grøntsager for at løfte humøret. Gerne mange forskellige slags grøntsager.

Filmen “Heston’s Recipe for Romance” kan jeg varmt anbefale at se. Den findes blandt andet på Viaplay. Heston er kok og forsøger at lave den mest forførende mad. Blandt andre ting bruger han lyd, duft, farver, frygt og smerte – plus naturligvis mad – til at skabe en stemning.

Dagslys

Dagslys/lys påvirker også vores humør. Om natten frigives der bestemte stoffer, der får os til at sætte tempoet ned, og som gør det muligt for os at falde i søvn. Når lyset kommer, udløses der stoffer, som får gang i kroppen igen. Om vinteren kan det derfor være en god idé at have en sollys-lampe tændt en gang imellem. Eller at tage på ferie, hvor der er masser af sol.


3:19 minutter

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

Smil

Undersøgelser foretaget af psykologer viser, at hvis man er i dårligt humør, kan man øjeblikkeligt løfte det ved at tvinge sig selv til at smile. Kroppen afgiver nemlig endorfiner, når man smiler, også selv om smilet er forceret. Et humørskift kan få dig til at føle dig bedre tilpas og er med til at frigøre stress.

Hvis man kigger på en smilende person, er det besværligt at se vred ud. Samtidig anstrenger kroppen sig mere og bruger flere muskler på at skule og se bister ud, end på at smile. Endvidere forbedrer det ens fysiske sundhed, for kroppen bliver mere afslappet, når man smiler, hvilket kan styrke immunforsvaret.

Der findes oprigtige smil og kunstige smil. Ifølge den amerikanske psykolog Paul Ekman kan de ægte smil kendes på, at de får øjnene til at trække lidt opad i hjørnerne.

Selv på stor afstand kan vi genkende et smil. Tænderne muliggør dette. Smilet er mest genkendeligt af alle ansigtsudtryk. Det er samtidig et universelt tegn på glæde. Håndtryk, buk og knus har forskellige betydninger fra kultur til kultur, mens smilet er kendt verden over og i alle kulturer som et tegn på glæde og accept. Smil er også tegn på selvsikkerhed.


Historie

Du kan også (sammen med din partner) give dine/jeres forskellige negative overbevisninger et navn. For eksempel ”Den dovne partner historien”, eller ”Forladtheds-historien”, eller “Jeg vil skilles-historien“, eller “Den gule elefant“. På den måde får det diffuse en konkret form, og I kan lettere demontere de sprængfarlige bomber. Men I skal selvfølgelig være enige om at gøre dette.

.

Med aktivt brug af de ovennævnte metoder tager du selv ansvaret for, hvilket humør du befinder dig i, og hvordan dit liv udfolder sig.


Inspiration

Her er inspiration til 117 forskellige ting, du selv kan gøre (uafhængigt af andre), for at blive glad:

1 Arbejde
2 Arrangere blomster
3 Bade
4 Badminton
5 Bage brød
6 Bage kager
7 Bokse på boksebold
8 Bowling
9 Cykle
10 Dagdrømme
11 Danse med sig selv
12 Drikke en bajer
13 Dyrke hobby (frimærker, modelbyggeri, mønter osv.)
14 Fantasere om fremtiden
15 Fiske
16 Flyve med drage
17 Fodbad
18 Fotografere
19 Grine foran spejlet
20 Gøre en opgave færdig
21 Gå i sauna/dampbad
22 Gå på museum
23 Gå til sportsbegivenhed
24 Gå tur
25 Gå/løbe i skoven
26 Have en stille aften
27 Have sexet, dyrt eller smukt tøj på
28 Havearbejde
29 Holde en fridag
30 Huske tidligere rejser
31 Høre radio
32 Håndarbejde (strikke, væve, knytte osv.)
33 Jagt
34 Kaffe og avisen om morgenen
35 Kigge på stjerner
36 Købe tøj
37 Køre bil
38 Køre en tur
39 Køre motorcykel
40 Lave en gave til nogen
41 Lave karate og judo
42 Lave lister over opgaver
43 Lave mad
44 Lave velgørenhedsarbejde
45 Lave yoga
46 Lege turist i din egen by
47 Ligge i solen
48 Lytte til en inspirerende audio
49 Lytte til musik
50 Lægge kabale
51 Lægge puslespil
52 Læse avis eller ugeblade
53 Læse bog
54 Læse faglitteratur
55 Læse skønlitteratur
56 Løbe en tur
57 Løbe på rulleskøjter
58 Løbe på skøjter
59 Løse krydsogtværs
60 Løse Sudoku
61 Male et maleri
62 Male/tegne
63 Meditere
64 Mindes gode begivenheder
65 Motionere
66 Ommøblere og pynte derhjemme
67 Onanere
68 Ordne ting i huset
69 Passe akvarium
70 Passe planter
71 Planlægge en fest
72 Planlægge ferier eller lystbetonede aktiviteter
73 Playstation
74 Plukke blomster
75 Reparere cykel/bil
76 Reparere noget der er gået i stykker
77 Ridning
78 Rydde op i mailboksen
79 Råbe hurra
80 Se boksning
81 Se en film
82 Se på butikker
83 Se på fotografier
84 Se skuespil
85 Se tv
86 Sejle
87 Skrive breve
88 Skrive dagbog
89 Skrive digte, noveller, bøger, artikler osv
90 Slappe af
91 Snedkerarbejde
92 Sove
93 Spille bold
94 Spille golf
95 Spille guitar
96 Spille musikinstrument
97 Spise frokost på café
98 Spise noget lækkert/specielt
99 Spise på restaurant
100 Spise slik, kager og chips
101 Strikke
102 Stå på ski
103 Surfe på internettet
104 Svømme
105 Sy
106 Synge
107 Tage et bad
108 Tage på stranden
109 Tage til koncert
110 Tænde stearinlys
111 Tænke på at købe ting
112 Tænke på de ting, jeg synes, jeg er god til
113 Vaske hår og smøre mig ind i creme
114 Være alene
115 Være kreativ (perler, male, keramik osv.)
116 Være sammen med dyr
117 Zoologisk have, Tivoli osv

Partner for livet🙂
.
Kapitel 3.10 i min bog “Partner for livet

 


Klientudtalelser om parterapien

I videoen herunder fortæller jeg om nogle af mine klienters erfaringer med par-coachingen:


27:23 minutter
.

Anbefalinger på Google fra nogle af mine flere end 400 klient-par:

google anmeldelser

Klik på billedet herover for at se min Google-forretningsside.
To steder til højre på den Google-side er der links til nogle af mine klienters anbefalinger.

Herunder kommer billeder fra nogle af anmeldelserne på Google:

Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelser vedrørende parterapien på Google til desktop eller Google til mobiltelefon, samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi og smertelindring på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger
.

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Kommunikation i parforholdet


Links til andre artikler om kommunikation i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.Psst… Gør som flere end 1.600 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann