Er det let eller svært?

Parforhold i krise

Hvornår er det let med relationer med andre mennesker, og hvornår er det svært?

Når livet går let, er der ingen problemer, og det er samtidig nemt at være rummelig og positiv. Jeg selv ved ikke noget bedre, end når min kone smiler og er i godt humør.

parterapi københavnDet er, når vi bliver presset af udefrakommende hændelser, at tingene bliver svære og skal stå deres prøve.

Ingen har lyst til problemer, men alle har dem – i større eller mindre grad. Forskellen på størrelsen af problemerne fra menneske til menneske er imidlertid, hvordan vi håndterer de svære situationer.

Når vi er pressede, er det relativt let at være negativ – og svært at holde sig positiv. Selv om det ikke gør situationen lettere, er det den negative følelse, der fylder og måske har magten over os.

Men faktisk er det, når det er svært og tungt, at det er vigtigst at kunne trække sig op af hængedyndet og være positiv. Det er dér, der er allermest brug for det.

Hvis man i parforholdet brokker sig, kan man risikere, at beklagelserne bliver selvopfyldende profetier, og at man senere vil få god grund til at være negativ.

Kritisk og negativ partner

Hvad kan man gøre, hvis ens partner er kritisk og negativ?

Du kan tale ud fra sig selv, udtryk dine følelser – og vær konsekvent. En af mine klienter har følgende erfaring: Vi havde i nogle måneder arbejdet sammen om hans grænsesætning i forhold til hans familie og arbejde. Han og hans kone delte husarbejdet, og et af hans områder var at gøre badeværelset rent. En mand spuler et badeværelse på en maskulin måde. Ikke noget med at tjatte rund med en lille klud. Hans kone var ikke god til at rose og anerkende, og på et tidspunkt brokkede hun sig over, at han ikke havde fået vasket kalkpletter af skabslågen. Det fik ham til at udtrykke sin frustration til hende over det, han opfattede som rettelser og beklagelser, og han fortalte hende, at han havde besluttet sig for ikke mere at ville gøre badeværelset rent. Efter en måned, hvor hun selv måtte klare alt i badeværelset, gik de tilbage til den oprindelige ordning med at badeværelset var hans område. Min klient fortæller mig, at lige siden har det været uden brok fra hendes side, men derimod påskønner hun nu i højere grad, hvad han i øvrigt gør i huset.

Husk, at:

  • manden opfatter en belønning i parforholdet som værende sin kones glæde, anerkendelse og påskønnelse af ham som mand.
  • kvinden opfatter belønningen i parforholdet som sikkerhed, beundring fra manden af hendes kvindelighed, samt hans opmærksomhed.

Ofte er vi ikke opmærksomme på disse forskelle, men giver den anden dét, vi selv gerne ville have, og det kan betyde en uhensigtsmæssig nedadkørende spiral.

Hvis du har oplevet, at din ægtefælle er negativ og sur over bestemte situationer, kan det føles som en tung byrde at skulle løfte parforholdet ud af den negative skrue. Men selv om du føler, at det er hårdt, kan det alligevel være dig, der er ressourcepersonen i forholdet.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Krigen på Balkan

parforhold i kriseEn af mine venner var soldat under Balkan-krigen. Han patruljerede blandt andet på cykel. En dag ramte han en mine, der sårede hans fod. Hans kammerat, der kom cyklende lige bagved, ville hjælpe ham, men kom i stedet til at træde på en anden mine, der sprængte hans ben af. Nu var min ven pludselig ikke den hårdest sårede mere. I stedet for at blive hjulpet, var hans status ændret til at være ressourcepersonen, der måtte slæbe sin kammerat væk fra det farlige område. Resten af sit liv mangler min ven noget af sin fod, der betyder, at han for altid vil halte, når han går barfodet. Historien fortbæller os, at alt er relativt. Selv en dårlig situation kan være bedre end en anden. Det er altid muligt at trække sig selv op ad ”ressourcestigen”. Uanset hvor slemt det ser ud.

Få øje på løsningen

Når det i et parforhold alligevel kan se helt håbløst ud, er det, som med så meget andet, kun en illusion, der er farvet af vores holdninger og erfaringer. Der er altid en udvej. Det er blot et spørgsmål at få øje på dét, vi ønsker at fokusere på, og som vi vil have mere af.

Græsset er altid grønnest – dér, hvor vi vander det

Vi har selv skabt vores problemer, men for at komme ud af dem, er det sjældent tilstrækkeligt at bruge de samme værktøjer til at løse dem, som oprindeligt skabte problemerne. Hvis man sidder fast, kunne det være en god idé at få hjælp til at klare skærene, og få et nyt syn på fastlåste situationer.

Når kommunikationen er svær

5:34 minutter

Har I brug for hjælp i jeres parforhold til at få det bedre med hinanden, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

Links til fire andre områder inden for parterapi:

Kommunikation

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse

Hvad er parterapi


Links til andre artikler om hvad parterapi er (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:
Ændring
At se sig selv udefra
Det modsatte
Er det let eller svært

Teknisk forklaring på kærlighed

Forventningsafstemning

Grænser

Handling

Hvorfor gå i parterapi

Hvordan får man et bedre parforhold

Hvordan virker det

Min ægtefælle vil ikke

Min partner vil ikke

Lære sig selv at kende

Parterapi hjemme

Udtrykke behov

Underkastelse og dominans

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann