Spring til indhold

Dårlig kontakt med partneren

  • Anslået læsetid: 4 min read

Forsvar i parforholdetHvorfor går det nogen gange galt i parforholdet?

Hjem >> /parterapi >> /kommunikation-i-parforholdet parterapi >> Dårlig kontakt med partneren


Hvad kan det være, at nogle par efter et stykke tid mister den tætte kontakt med hinanden, selv om det startede så godt og dejligt?

Her er en psykologisk og lidt teknisk forklaring på fem typer adfærd, der kan få det til at gå galt mellem mennesker, som er tæt på hinanden. Dette gælder alle steder, men især i parforholdet.

Det er lidt nørded og temmelig langhåret, men jeg har valgt at skrive om det alligevel, fordi nogle er interesserede i den mere naturvidenskabelige baggrund for problemerne.


Mikael HoffmannIntrojektion

Introjektion betyder ukritisk at sluge en mening eller holdning fra andre, som om at den er den eneste sandhed. En introjektion bliver ikke ordentligt undersøgt, optaget eller fordøjet. Man gør hvad andre mennesker forventer at man gør, og lever automatisk og ureflekteret op til deres forventninger.

Deflektion

Deflektion betyder at bøje af uden at forsvare sig eller konfrontere andre. Man ignorerer eller vender sig væk fra andre mennesker for at beskytte sig selv. Det kan gøres med malplaceret humor, endeløs snak eller ved altid at fokusere på andres behov. Man gør hvad man kan for at undgå at skulle forholde sig til nogen eller noget. Det udmønter sig ofte i protester, negativitet og sabotage – og man er selv den sidste, der er klar over, at det sker.

Retroflektion

At retroflektere betyder at gøre mod os selv, hvad vi egentlig gerne vil gøre mod andre. Måske ved at tage alt for meget ansvar, eller ved at beskylde sig selv for noget, som andre har gjort. Vi får dårlig samvittighed, men kan ikke selv lide vores egne reaktioner. Følelser bliver ikke udtrykt, og vi censurerer vores tanker, inden vi siger noget. Den undertrykte energi vendes indad mod os selv og kan føre til kropslige spændinger, depression, somatiske sygdomme eller selvpåført skade.

Projektion

Projektion betyder at tillægge andre, hvad vi selv er og gør. At spejle sine egne ting i andre mennesker. “Tyv tror, at hver mand stjæler.” Vi bryder os ikke om nogle sider af os selv, uanset om de er gode eller dårlige, og derfor fornægter vi dem. Ofte forsøger vi at ændre omgivelserne og andre mennesker, men sjældent giver det de ønskede resultater.

Konfluens

Når man konfluerer, smelter man grænseløst sammen med en person. Tit er der en indforstået aftale om ikke at være uenige med hinanden. Der er ingen skænderier, og man oplever ikke forskelligheder eller uenigheder – kun at der er et eller andet galt et sted.


Oversigt:

  • Introjektion – eneste sandhed
  • Deflektion – bøje af
  • Retroflektion – alt for meget ansvar
  • Projektion – spejling
  • Konfluens – grænseløshed

De fem ovenstående eksempler er psykologiske forsvarsmekanismer, men adfærden er med til at ødelægge en god kontakt med andre mennesker. Ikke desto mindre gør vi det hele tiden – for at beskytte os selv mod en følelsesmæssig smerte. Dette er selvsagt temmelig skadeligt for et godt parforhold. Men det er alt sammen symptomer på, at der er noget (andet) galt. Årsagen kan ligge et helt andet sted.

Den gode nyhed er, at når vi får årsagsbehandlet problemerne, vil symptomerne automatisk opløses og forsvinde. Når man har skabt sig nogle adfærdsmæssige vaner, kan det selvfølgelig være svært at ændre på. Dog er det heldigvis ikke umuligt. Det kræver bare en større indsats og måske lidt supplerende hjælp til at få ændret kursen.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

3:36 minutter


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.Links til fire andre områder inden for parterapi:

Hvad er parterapi?

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse

Kommunikation


Links til andre artikler om kommunikation i parterapi (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:

Ærlighed

Bevidsthedsøvelse

Brønden og elastikken

Dårlig kontakt

Effektiv kommunikation

Forstå og bliv forstået

Kærlighedssprog

Fem lag af kommunikation

Færdselsregler

Ti spørgsmål

Tre trin

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


.