Spring til indhold

Opskriften på et varigt parforhold

  • Anslået læsetid: 8 min read

Syv tips til et godt og langvarigt forhold

John GottmanHjem >> /parforhold >> /godt-parforhold >> Opskriften på et varigt parforhold


Den amerikanske psykolog John Gottman har fundet ud af, hvad der skal til, for at skabe grundlag for et kærligt og langvarigt parforhold.

Dette indebærer ikke, at man helt undgår problemer og skænderier, men hvis man ønsker sig et parforhold, der holder i mange år (hele livet ud), viser grundige undersøgelser, at man skal holde sig disse syv områder for øje.


1. Kendskab til hinanden

Hvis man kender hinanden godt, er det lettere, når bølgerne går højt, at navigere rundt og undgå de farlige skær. Kendskab til hinanden er som et kærligheds-søkort over farvandet med dybt vand og farlige skær. Indgående viden får man ved at kunne lide at snakke sammen og dele både stort og småt.

Det gælder både hvad der foregår lige nu, men også hvad partneren gjorde og var FØR I mødte hinanden. Forståelse er altafgørende. Det er godt at kende hinandens mål, bekymringer og forventninger.


2. Kærlige følelser og gensidig respekt

I et godt parforhold er der respekt og beundring for hinanden, hvilket er vigtigt, når hverdagen bliver anstrengende og træls. Man skal kunne standse op midt i en eskalerende situation, inden den går helt galt. Gottman fortæller om et par, som midt i en diskussion begyndte at række tunge ad hinanden, på samme måde som deres lille barn også gjorde en gang imellem. Begge begyndte at grine, og kontakten var genoprettet.

Hvis man har et repertoire af den slags reparationsværktøjer, er der hurtig adgang til kerneværdierne i parforholdet. Uden disse færdigheder, kan der opstå magtkampe, hvilket giver to tabere og ingen vinder.

Mind dig selv om din ægtefælles positive egenskaber – selv som vedkommende er fyldt med fejl (præcis som du jo selv er….) – og udtryk jævnligt din kærlighed, hengivenhed og beundring til vedkommende.


Mikael Hoffmann3. Søg imod hinanden

Et godt parforholdKærlighed på biograffilm har ikke meget med kærlighed i dagligdagen at gøre. Forelskelse er biokemi med endorfiner og en opblussen af følelser, mens romantikken i hverdagen skal næres af en helt anden slags ild. Nysgerrighed og opmærksomhed holder flammen ved lige, mens ligegyldighed og tagen-for-givet slukker den.

Hvis man vrisser ad hinanden, skyder ansvaret fra sig og kritiserer den anden, samt holder sig for sig selv, kan det blive svært at samarbejde om børn, økonomi, den øvrige familie – og at have sex.


4. Tag beslutninger sammen

I et patriarkalsk samfund er det manden, der enevældigt tager de store (alle?) beslutninger. Sådan var det tidligere mange steder, men nu er vi nærmest gået over i den modsatte grøft, hvor mange familier har en matriarkalsk konstruktion, hvor kvinden bestemmer det meste og har det sidste ord.

John Gottman kan imidlertid dokumentere, at der er omkring 80 procents risiko for, at et parforhold går i opløsning, hvis kun den ene part bestemmer.

Søg fælles fodslag i stedet for at insistere på at få ret.

Husk på, at det kun er muligt at få den ene af følgende to ting: Ret eller kærlighed.


5. Løs de problemer, der kan løses
Opskriften på et varigt parforhold

  • Trin 1. Start forsigtigt: Det er okay at beklage sig, men du må ikke kritisere eller angribe din ægtefælle. Udtryk dine egne følelser uden at give din partner skylden for noget, og formuler dine behov på en positiv måde. Fortæl tydeligt, hvad du vil have, og undgå at fortælle, hvad du ikke ønsker. Dernæst kan du fremsætte erklæringer, der starter med “vi” i stedet for “du”. Beskriv og observer, hvad der sker, i stedet for at vurdere og dømme. Det er vigtigt at være klar i sin tale, samt at være høflig, diplomatisk og anerkendende over for sin partner. Derudover er det essentielt ikke at gå og gemme på ting, som kan risikere at hobe sig op.
  • Trin 2. Tag selv initiativ til og acceptér reparationsforsøg: Udnyt enhver lejlighed til at nedtrappe eventuelt opståede spændinger, og gør hvad du kan for at trække jer ud af en nedadgående spiral af negativitet. Dette kan eksempelvis gøres ved at bede om en pause, at fortælle hvad du føler ud fra dig selv (uden brug af ordet ”du”), at undskylde eller at udtrykke påskønnelse og anerkendelse.
  • Trin 3. Få ro på. Konflikter kan føre til diskussioner og skænderier. Hvis dette sker, og du føler dig trængt op i en krog eller overvældet både følelsesmæssigt og fysisk, kan du være for ophidset til virkelig at høre, hvad din ægtefælle siger. Dermed kan der opstå en følelsesmæssig og verbal “oversvømmelse”. Tag derfor en pause for at få ro på og distraher dig selv. Derudover kan det være en fordel for dig at lære teknikker, som gør dig i stand til at dæmpe din ægtefælles vrede og frustration.
  • Trin 4. Gå på Kompromis. Her er en øvelse, som I kan afprøve: Beslut i fællesskab at arbejde med et problem, som I ønsker at håndtere og løse. Dernæst tegner I to cirkler, hvor den mindste cirkel er inde i den største. Gør den ydre cirkel så stor som muligt. I den inderste lille cirkel skriver I nu en række aspekter af problemet, som I hver især ikke ønsker at rokke eller gå på kompromis med. I den yderste cirkel, skriver I alle de ting, som I godt ville kunne gå på kompromis med.  Derefter kan I gå tilbage til problemet og forsøge at finde et fælles grundlag for enighed.

6. Overkom hårdknuderne

pause i ægteskabetMange tilbagevendende konflikter kommer af usagte og skuffede forventninger til hinanden. I lykkelige ægteskaber er de individuelle mål indarbejdet i det større fælles mål.

Målene kan være så konkrete som at I eksempelvis ønsker at leve i et bestemt slags hus, eller de kan på den anden side være immaterielle, som at I ønsker at se livet som et storslået eventyr.

En måde at overkomme hårdknuderne i parforholdet på, er ikke nødvendigvis at blive en del af hinandens drømme, men i stedet at respektere den andens visioner og forhåbninger.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.


7. Skab fælles grundsyn og mening

Hvis man kan se sig selv og sin partner i en større kulturel (og religiøs og politisk) ramme, vil parforholdet få en ekstra dimension. Fællesskab baseret på traditioner og ritualer giver en meningsfuld sammenhæng i parforholdet.

Et parforhold kan have en særlig følelse af fælles formål, mening, familiemæssige værdier og kulturel arv, der danner et fælles indre liv. Hvert par og hver familie skaber på den måde sin egen mikrokultur med eksempelvis ritualer og højtider som fx fødselsdage, jul, påske og familie-sammenkomster, eller bare en tur i skoven, eller et middagsmåltid om søndagen.

Den historik, som parret selv skaber, danner grundlag for, hvorledes deres ægteskab fungerer.

Kulturen omfatter både parrets hverdag og drømme, og den skal være fleksibel nok til at både manden og kvinden ændrer sig, vokser og udvikler sig. Når et ægteskab har denne fælles følelse af mening med livet, er konflikterne mindre intense og vil næppe føre til et kaos af uløselige problemer.


  • Du skal ikke ønske dig færre problemer i dit liv og din hverdag.
  • Ønsk dig hellere større tilpasningsevne, bedre strategier, flere færdigheder, samt mere overbærenhed, styrke og overblik.
  • Så bliver det meget lettere at finde meningen med livet og udfordringerne og livet, som vi jo alle har undervejs.

Gode hensigter er godt.
Gode resultater er endnu bedre.

Klik herunder for at se udsendelsen i TV2 om min bestseller “Partner for Livet”, og hvad vi med fordel kan gøre for hinanden i parforholdet:

tv2partner

Vedligeholdelse og udvikling i parforholdet

5:24 minutterFeedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Et godt parforhold


Links til andre artikler om et godt parforhold:


Ressoursestærke

Hvile i sig selv

Velstand

God til at kysse

Dele seng

Soulmates

Grine sammen

Fast forhold

Sove i ske

Humor

Husk at date

Ritualer

Kæresteweekend

Varigt forhold

Taknemmelighed

Taknemmeligheden

Tillid, tryghed og respekt

Tre gode vaner

Værdi i forholdet

Værdien

Vedligeholdelse

Faste regler

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklenMikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.