Frygten for det ukendte

Truende skyerEr parterapi farligt?
Nej. Det er ikke farligt. Men nogle gange støder jeg på folk, der er decideret bange for det. Det kan der imidlertid være en helt naturlig forklaring på.

Fra naturens side er vi nemlig indrettet således, at vores ”krybdyr”-hjerne (den primitive del af hjernen) reagerer på ukendte ting med frygt. Og at vi lader tvivlen råde og bestemme, har faktisk været med til at sikre artens overlevelse. Hvis vi fx mødte en slange, der måske var giftig, reagerede vi med flugt eller kamp. Derfor er frygten for det ukendte godt.

Jeg stødte på et eksempel på denne frygt for det ukendte her på min vandretur, hvor jeg undervejs på ruten skulle mødes med en ven. Jeg foreslog, at vi delte positioner på vores mobiltelefoner, så vi nemmere kunne finde hinanden. Men det turde han ikke, fordi han var bange for, at alle andre også kunne se hans position. Så ville han hellere have besværet med at vi skulle lede efter hinanden. Han er hverken kendt eller eftersøgt, så det lykkedes mig heldigvis at overbevise ham om, at GPS’en i mobilen er lige så ufarlig som at bruge et Dankort. Der er det nemlig kun, hvis man kender koden, at man kan bruge kortet. På samme måde er det kun de udvalgte personer, der kan se positionen på telefonen. Hvis man lader sin ubegrundede frygt styre sit liv, vil tingene være besværlige. Man kan med fordel sætte sig ind i det, der skaber frygten, for at finde ud af, om det er en rationel eller irrationel frygt.

På samme måde kan parterapi også virke skræmmende, hvis man ikke er helt klar over, hvad det indebærer. Måske er man bange for at blive gennemskuet eller ydmyget, eller måske kommer der ubehagelige og smertefulde ting frem. Eller måske finder man ud af, at man slet ikke passer sammen med sin partner og måske skal skilles.


Klik her for at læse artiklen, hvor jeg afslører to hemmeligheder fra parforholdet

Imidlertid handler parterapi mest af alt om forståelse og at lære nye redskaber og værktøjer til at forbedre kommunikationen. Man skal begynde at høre, hvad ens partner VIRKELIG siger, og samtidig selv føle sig hørt og forstået.

Min erfaring er, at når folk oplever fordelene ved et bedre og kærligere og tydeligere parforhold, opvejer det langt frygten og ”ulemperne”. Man undgår en masse bøvl i dagligdagen, hvis man billedligt talt lærer at kende forskel på en snog og en hugorm, og derfor ikke mere behøver at blive bange for alle slanger.

I parterapi bliver man bevidst om, hvordan tingene hænger sammen i parforholdet. Man får en forståelse for hinanden, og føler sig forstået af sin partner. Derefter skal man indlære sig nogle nye rutiner og færdigheder. Man lærer nye værktøjer til fx konstruktivt at håndtere vrede og skænderier, eller at være bedre til at forventningsafstemme med hinanden. Når de nye vaner er banket godt fast, handler man automatisk mere konstruktivt, når livet uvægerligt spidser til en gang imellem.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/parterapi


8:18 minutter https://youtu.be/_7AIny42uLA

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Tanker på vandring! Kærlighedens veje og vildveje.
Langdistancevandring – med refleksioner uden filter.
Flere videoer på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring
.

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

 

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann