Spring til indhold

Det modsatte

  • Anslået læsetid: 4 min read

Hvad er kærlighed?Hvad er kærlighed?

Hvorfor forsvinder kærligheden med årene? Hvor bliver den af?

Hjem >> /parterapi >> /hvad-er-det parterapi >> Det modsatte


Definitionen på kærlighed er at VÆLGE at give den anden, hvad den anden gerne vil have. Ofte giver vi andre mennesker det, vi selv helst vil have, fordi vi tror, at de andre også vil have det samme som os. Grunden til, at man ikke prøver at gøre noget andet, kan være fordi dette ”andet” måske virker både kunstigt, unødvendigt og alt for tidskrævende.

Kærlighedssprog

Der er fem områder, hvor vi mærker kærlighed. Det kaldes de fem kærlighedssprog, og er:

  • Ord
  • Tid sammen
  • Tjenester
  • Fysiske gaver
  • Fysisk berøring

Det kan være forskelligt fra menneske hvilket af områderne, der er vigtigst, og det er normalt præcist der, at problemer i parforholdet kan opstå.

Så hvad gør man, når kærligheden forsvinder? Hvordan får man det, fra sin partner, man gerne vil have, hvis det er vidt forskelligt fra ens egne behov? Den ene vil måske have nærhed, og den anden vil have mere plads. Den ene vil have snak, og den anden vil have ro. Den ene vil bruge penge, og den anden vil spare op. Hvad gør man så?


Mikael Hoffmann


Eksempel fra par-terapien

Jeg havde på et tidspunkt et par i parterapi, hvor de begge var frustrerede over hinanden. Ikke mindst deres Godmorgen-hilsen til hinanden kunne være problematisk. Den ene af dem (kvinden) ville gerne have kys og kram og helst i rigtigt lang tid. Den anden (manden) var mest til det hurtige ”godmorgen” og derefter videre.

Efter en øvelse i terapilokalet, hvor de stod på gulvet over for hinanden, og jeg guidede øvelsen, blev det meget tydeligt, hvad det var, der foregik, og også hvad løsningen kunne være. Selvfølgelig var det ikke let, for hvis det havde været nemt for dem at gennemskue og gøre det, havde de jo gjort det længe forinden.

Når kærligheden forsvinderEfterfølgende valgte de hver morgen at gøre det modsatte af, hvad de havde gjort indtil da. Manden gik frem til kvinden, og gav hende en lang omfavnelse, kyssede hende og sagde søde ord. Han gjorde det meget længere, end han egentlig havde ”lyst” til. Efter et kort stykke tid sagde kvinden til manden: ”Så, lad os komme videre”, selv om hun havde mere ”lyst” til at stå der meget længere. På den måde fik de begge noget af det, de gerne ville have, fordi de VALGTE at give partneren det, partneren ønskede sig, nemlig en masse kærlighed. Vel at mærke kærlighed på den måde, der blev OPFATTET som kærlighed. De havde ikke en naturlig lyst til det, de skulle gøre, men de opdagede, at når pligt kommer før lyst, mærker man derefter følelsen af kærlighed fra partneren.

Modsatrettede behov

Hvis de har modsatrettede behov, er en anden metode til at få kærlighed at lære at skalere sit behov, fx fra 1 til 5. Den, hvis behov er størst, får først, og derefter (lige efter) får den anden.

6:52 minutter

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Kommunikation

Uanset hvad man gør, er det vigtigt at kunne kommunikere godt med hinanden. I skal kunne udtrykke jer helt frit inden for helt faste, trygge, aftalte rammer, så ingen af jer bliver såret eller føler sig kritiseret eller bebrejdet.


Links til fire andre områder inden for parterapi:

Kommunikation

Psykologi i parterapien

Undgå skilsmisse

Hvad er parterapi


Links til andre artikler om hvad parterapi er (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:
Ændring
At se sig selv udefra
Det modsatte
Er det let eller svært

Teknisk forklaring på kærlighed

Forventningsafstemning

Grænser

Handling

Hvorfor gå i parterapi

Hvordan får man et bedre parforhold

Hvordan virker det

Min ægtefælle vil ikke

Min partner vil ikke

Lære sig selv at kende

Parterapi hjemme

Udtrykke behov

Underkastelse og dominans

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.