Hvad er retfærdigt?

HærvejenHvad er retfærdighed egentlig?

På min vej på Hærvejen i år mødte jeg en lærer, der havde hadet sin egen skoletid. Han ville gerne ændre på historien og gøre det bedre for andre.

Han havde i sin tid haft en lærer, der stolt fortalte, at han så sig selv som meget retfærdig, fordi han gav samtlige drenge en lussing, selv om kun en af dem havde gjort sig uheldigt bemærket. Han gjorde ikke forskel, så derfor anså han sig selv for retfærdig.

I dag ville de fleste mennesker nok ikke betegne det som retfærdighed, og ryster op hovedet af det. Men det får mig til at tænke på, at man om 50 år måske tænker noget andet om det, vi tager for givet og anser for helt normalt i dag. Lige nu føles noget måske retfærdigt og godt, men det kan ændre sig over tid. Vi så det med fx slaveri for ikke mange år siden.

Hvad der kunne ændre sig, ville måske være begrebet lektier og hjemmearbejde i skolen. Eller at børnene får skolemælk. Eller at ”Kæresteri og Parforhold” slet ikke findes på skoleskemaet. Eller at ingen egentlig aner hvad ”Selvansvarlighed” betyder og indebærer. Eller noget helt syvende….

I parforholdet kan man heller ikke være ”retfærdig” med holdningen om at ”nu har jeg gjort dit, så må du gøre dat”, eller ”hvis du gør sådan, så gør jeg sådan” osv. Det er ikke kærlighed men derimod købmandskab, som ikke hører hjemme i et ligeværdigt parforhold i øjenhøjde og med respekt for hinanden. Det er vigtigt at være opmærksom på de forskelle, der helt grundlæggende er. Både at man mærker efter, hvad der er vigtigt for én selv og hvad der betyder noget for partneren. Så hvad er retfærdigt og retfærdighed? Det er i hvert fald ikke, at ”nu har jeg vasket op, så skal du stryge skjorter”. Den holder ikke. Det er helt andre ting, vi skal kunne se, gennemskue og værdsætte, for at kunne få et godt parforhold. Det kræver motivation til at ville det bedste, det kræver forståelse gennem kommunikation, og det kræver, at man vælger at give sin partner det, partneren ønsker sig. Når begge gør dette, har de et godt parforhold.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


3:11 minutter

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Tanker på vandring! Kærlighedens veje og vildveje.
Langdistancevandring – med refleksioner uden filter.
Flere videoer på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring

Læs en relateret artikel på
www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hvorfor-skal-manden-kunne-sige-nej-til-sin-kvinde

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann