Spring til indhold

At rumme sin partner

Tanker på vandringKlippen

 Hvad er rigtigt svært for de fleste mænd? Det er at kunne rumme kvinden og hendes følelser!

En gang imellem flejner kvinden ud, og uden nogen bestemt anledning udfordrer hun sin mand. Det sker med ujævne mellemrum, og er som en slags virus, der pludselig aktiveres i et computerprogram. Der kan gå dage, eller der kan gå år, mellem udbruddene.

At rumme sin kvinde betyder, at manden er rolig som en klippe. Han forsikrer hende for, at han elsker hende, også når hun er irrationel og totalt uden for rækkevidde i sit følelsesmæssige vanvid. Manden må under ingen omstændigheder begynde at forklare hende, hvor forkerte hendes følelser er. Ej heller må han være super-rationel og fortælle hende, at hun er helt galt på den. Han må heller ikke gå til modangreb eller løbe sin vej eller lukke i. Ingen af disse strategier vil hjælpe manden til at få det, han allerhelst vil have, nemlig en glad, tilfreds og lykkelig kvinde. I stedet for de ovenstående ubrugelige adfærdsmønstre, skal han ”blot” være der for hende og rumme hende. Også selv om hun kan blive modbydelig og ondskabsfuld med dybe slag under bæltestedet.

 
Klik her for at se flere anmeldelser

Eksempler

Her er nogle eksempler på (kortvarig) irrationel (følelsesmæssig og feminin) adfærd, som manden (eller rettere det maskuline i os alle sammen) skal kunne rumme i sin kvinde (det feminine i os alle):

 • Hun vrisser ad dig
 • Hun spiller sur og fornærmet
 • Hun kritiserer og bebrejder dig noget du har gjort, men som hun selv gør
 • Hun benægter fakta
 • Hun synes, at alting er alle andres skyld, men bestemt ikke hendes egen
 • Hun giver dig skylden for noget, du ikke har gjort
 • Når hun ikke kan komme i tanker om flere ”forkerte” ting, du har gjort, som hun kan skælde dig ud for, så begynder hun at bebrejde dig noget, hun selv har gjort, men påstår at det er dig, der har gjort det
 • Hun er uudtømmelig i sin kritik og negativitet
 • Hun er påståelig
 • Hun slår dig
 • Hun hidser sig op og råber højt
 • Hun viser tydeligt sin foragt for dig med alt hvad du står for og sætter pris på
 • Hun truer dig (med skilsmisse, at tage børnene fra dig, mord, selvmord, afsløring og lignende)

Forklaringerne på og grundene til kvindens irrationelle og vanvittige adfærd kan være mange.

Det kan fx være en test af manden, eller at hun på en eller anden måde er blevet utryg.

Det kan også være fordi hun føler sig så tryg sammen med ham, at hun tør hælde sin køkkenmødding ud over hovedet på ham (ligesom en teenager, der tør at lade al sin vrede gå ud over sine forældre, fordi teenageren har tillid til, at de kan rumme det, og stadig vil elske ham/hende).

Kort sagt er der intet rationelt i det, og man kan ikke regne ud, hvorfor eller hvornår eller hvordan det kommer til at foregå. Det kan have vidt forskellige årsager, og vidt forskellige udtryk.

Tanker på vandringKrybdyrhjernen

Når (ur)kvinden tester sin mand, er det for at sikre sig, at hun stadig kan stole på, at han er stor og stærk og kan forsvare hende mod fx sabelkatte, og at han heller ikke render med en frille. ”Integritets-testen” foregår ubevidst for hende, og kommer helt inde fra reptil-hjernen. Hun er ikke bevidst om, hvad der sker, eller klar over hvad hun gør og siger.

Hun ønsker at finde ud af, om han kan vinde kampen mod sabelkatten eller fristelserne i form af andre kvinder – også selv om vi lever i dette årtusind.

Utryghed kan være en anden forklaring på, at kvinden flipper ud. Måske har manden forinden sagt eller gjort eller været noget, der har gjort hende utryg, og nu afreagerer hun. Hvad manden kan gøre i sidstnævnte tilfælde er at forsøge at finde ud af, hvad der var årsagen til utrygheden, så han fremover kan undgå det. Det kræver stor tålmodighed og gode kommunikationsevner, samt et højt selvværd. Han skal være selvansvarlig og ikke tørre ansvaret af på hende (selv om hun lige har gjort det på ham…..).

De naturlige mekanismer for kvinden er selvsagt højst ubehagelige for manden, men det er altså meningen fra naturens hånd, at han skal kunne sætte grænser og tage lederskab. Mandens job er at være i stand til at overskue, hvad der foregår, og kunne stå imod det pres, han er udsat for. DET vil om noget gøre kvinden tryg og glad – indtil kvindens indre ur igen fortæller hende, at nu har hun brug for at teste ham.

Grænsesætning

Tanker på vandring

Nogle mænd tror fejlagtigt, at de får en glad kvinde ved at føje hende hele tiden. Dette er på ingen måde korrekt.

Manden skal på en hensigtsmæssig måde kunne sige nej og stop til sin kvinde for at gøre hende tryg. Hvis han ikke er i stand til, på en respektfuld måde, at sige fra over for hende, vil kvinden (med rette) få det indtryk, at han ikke er i stand til at kunne sige nej over for andre eller kunne forsvare hende. Hun vil ubevidst være bange for, at hvis der skulle komme en fristelse forbi, vil han heller ikke dér kunne sige nej, og det vil destabilisere parforholdet og familien. Derfor er kvinden udstyret med nogle urgamle mekanismer, der er designet til at teste mandens integritet, rummelighed og styrke. Hun bruger sine mishags-ytringer til at teste sin mand.

Så hvis du viser hende, at du er KLIPPEN, og at du kan holde dig i ro under belejring og angreb, så er du MANDEN i hendes liv. Jo bedre du er til at stå fast og være helt rolig, desto hurtigere kommer hun over sit anfald.

Men nogen gange skal manden alligevel trække en grænse, sætte en stopper for udgydelserne og sige nej. Det er meget kompliceret og bestemt ikke let at være mand. Men normalt kan det læres – ligesom at tage et kørekort, nemlig gennem teoretisk viden og praktisk erfaring.

Generelt har mænd enormt svært ved at forstå, hvad der foregår, når kvinden flipper ud, fordi de selv er helt anderledes skruet sammen. Generelt er kvinder mest følelsesbetonede, og generelt er mænd mest rationelle.

At forsøge at forstå den anden kan være lige så svært som at forsøge at måle radiobølger med en fjedervægt og et litermål. Det er vidt forskellige størrelser. Men respekten for forskellighederne er grundlæggende for et godt parforhold.

Acceptér, at der er forskel, og rum din kvinde, som hun er – ligesom du jo også ønsker at blive accepteret og anerkendt og rummet præcis som DU er, ikke?

4:32 minutter

At rumme sine følelser

Hvordan kan man lære at rumme sig selv og hinanden? Det kan man ved at blive i stand til at håndtere de følelsesladede og stressende situationer på en fattet og rolig måde uden fx at løbe sin vej, lukke ned, hidse sig op eller lignende. Dette er selvfølgelig svært, men kan heldigvis læres.

Rummelighed kan være at betragte sine følelser og tanker på en bestemt måde, nemlig som en slags observatør.

Man skal blive klar over, at vi ikke vores tanker eller følelser, men at disse er kun til ”låns” som et produkt af omstændighederne. De ikke er vores identitet, men kun “hjælpemidler”.

Jeg lærer mine klienter at blive observatøren til tankerne og følelserne, i stedet for at man tror, at man ER tankerne og følelserne. Hvis man ikke identificerer sig med dem, kan man lettere rumme og håndtere dem. Dette kan gøre livet og parforholdet betydeligt lettere og sjovere.

Du er OK, og jeg er OK

“Du skal blive ved med at være præcis som du er, og jeg skal blive ved med at være præcis som jeg er. Vi skal kunne acceptere og respektere hinanden.”

Vil du gerne accepteres og respekteres, som du er? Så skal du også være parat til at acceptere og respektere din partner, som han/hun er.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Tanker på vandring! Kærlighedens veje og vildveje.
Langdistancevandring – med refleksioner uden filter.
Flere videoer på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring

Læs en relateret artikel på
www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hvorfor-skal-manden-kunne-sige-nej-til-sin-kvinde

.