Spring til indhold

Grundprincipper for et godt parforhold

  • Anslået læsetid: 5 min read

Langdistancevandring parforholdHjem >> Tanker på vandring >> Grundprincipper for et godt parforhold


Hvor kan vi blive inspireret til at godt parforhold?

Hvert år går jeg langdistance-vandring for at tænke tanker, få ny inspiration – og for helbreddets skyld. Det er en slags meditativ Camino-vandring, hvor der ikke sker andet end at gå, at spise og at sove. For 11-12 år siden gik jeg i Spanien – på Sølvruten nede sydfra op forbi Portugal og ud til kysten. Det gjorde jeg to år i træk, 500 km på tre uger. Men så blev jeg opmærksom på, at der var de samme muligheder for overnatningsmuligheder og afmærkede ruter her i landet, så de seneste 10 år har jeg gået på Hærvejen fra Viborg til Grænsen. Det er omkring 300 km på to uger.

På min vandring overnatter jeg på forskellige herberger, som er en slags vandrehjem. Ofte falder jeg i snak med folk. Nogle mennesker møder man igen og igen, mens andre ser man kun en gang eller sjældent.
Nogle vandrere på min tur i år (2017) snakkede jeg rigtigt godt med, og da de fandt ud af, at jeg levede af at være par-coach, blev jeg på et tidspunkt spurgt, om jeg ville give dem nogle hurtige fif til et godt parforhold.


Mikael HoffmannJeg hørte mig selv svare følgende:

1) Kærlighed er et valg. Vælg at give din partner det, som han eller hun gerne vil have. Når I begge gør dette, oplever I kærligheden. Lad være med at gætte på, hvad din partner vil have, og lad være med at tro, at det er det samme, som du selv vil have. Det er ikke sikkert, at din partner ønsker at få kærlighed på samme måde som dig. Kærlighed har forskellige ”sprog” og udtryk. I virkeligheden har kærlighed ikke så meget med LYST at gøre, fordi Lyst er i afdelingen Forelskelse. Definitionen på kærlighed er – foruden forståelse – at VÆLGE at give partneren det, som vedkommende gerne vil have. Kærlighed handler ikke om at få, men om at give. Og det er en prioriteringssag.

2) Kommunikation. Kommuniker med hinanden – hvilket ikke kun handler om at udveksle ord og meninger. Mærk efter, hvad du selv har lyst til og brug for, og formulér det tydeligt til din partner. Gør det på en hensigtsmæssig måde, på et hensigtsmæssigt tidspunkt og et hensigtsmæssigt sted.
Hvordan har du det i øvrigt selv med ikke at vide, hvad din partner gerne vil have? Dette gælder begge veje, og derfor er det vigtigt, at du selv udtrykker dig tydeligt. LYT derefter til din partner og hør efter, hvad han eller hun gerne vil have, så du kan give din partner det.

3) Forventninger. Afstem forventninger med hinanden, så I ikke bliver (alt for) skuffede. Lær jer konkrete teknikker til at udtrykke jer hensigtsmæssigt over for hinanden, så I får afstemt, inden I skal på ferie, eller have bygget om eller i biografen og så videre.

Langdistancevandring bredt udsyn

4) Tillid, tryghed og respekt. Et godt parforhold bygger på tillid, tryghed og respekt for hinanden.
– Tillid kan være, at man eksempelvis ved, at partneren ikke gør noget, man ikke bryder sig om.
– Tryghed kan være at have en tryg base sammen at komme hjem til.
– Respekt for hinanden er for eksempel at holde aftaler, komme til tiden, at acceptere forskellighederne og ikke at forsøge at lave hinanden om.

For at skabe henholdsvis Tillid, Tryghed og Respekt for hinanden, må du skabe Selvtillid, Selvomsorg og Selvrespekt. Det kommer alt sammen indefra.
– Selvtillid er at tro på sig selv og at udfylde sin rolle på en hensigtsmæssig måde.
– Selvomsorg er at tage vare på sig selv og tydeligt udtrykke sine behov.
– Selvrespekt er at være ærlig, autentisk, et godt menneske og kunne stå op for sig selv.

5) Prioritering. Mærk efter, hvad der sker inde i dig, og udtryk dig klart, så din partner ved, hvad du vil have. Det samme gælder for din partner, for er det ikke meget rart at vide, hvad din partner ønsker sig og tror og tænker, i stedet for at skulle gætte – og gætte forkert?
Efter at du har udtrykt dig, skal du lytte til din partner. Du skal prioritere din partner frem for alle andre mennesker og interesser. Det skal I begge gøre, for er det ikke meget rart at blive høj-prioriteret og respekteret af sin partner?
Først derefter skal du prioritere alt muligt andet.


Det er, hvad jeg ganske kort fortalte ham. Der findes også mange andre gode råd for at skabe et godt parforhold, men disse mente jeg på stående fod var de vigtigste.

Hvis man vil have noget andet, end dét, man har haft hidtil, må man nok gøre noget andet, end dét, man har gjort indtil nu. Og det er selv sagt ikke nemt. Hvis det havde været let, havde man jo gjort det første gang. Men heldigvis kan det læres.

4:46 minutter 
.

Se flere videoer fra min Hærvejs-vandring på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.